Παραμονή Χριστουγέννων, στην πόλη των 20.000 κατοίκων δεν υπήρχε ψυχή. Λιγοστά παιδιά βγήκαν έξω για κάλαντα. Τα μαγαζιά, άδεια. Το ίδιο και οι δρόμοι. Κυρίως το βράδυ. Η Μάνδρα τη νύχτα βουλιάζει στο σκοτάδι αφού ο φωτισμός μετά τη φονική πλημμύρα δεν έχει αποκατασταθεί. Οι ζημιές είναι μεγάλες και τα συνεργεία της ΔΕΗ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να διορθώσουν τις βλάβες που απλώνονται σε όλο το δίκτυο της πόλης. Πλατείες, δρόμοι, δημοτικά κτίρια, όλα σκοτεινά. Ετσι μόλις σουρουπώσει, οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή και κλείνονται στα σπίτια τους.

Τα σημάδια της πλημμύρας, έντονα ακόμη παντού. Στα πεζοδρόμια, στις μάντρες, στους τοίχους. Ολα έχουν γίνει καφέ σαν η λάσπη να τα πότισε για πάντα. Οσο για τους δρόμους, τι ειρωνεία! Καθάρισαν μόλις πρόσφατα, χάρη στην τελευταία βροχή. «Αλλιώς, θα είμαστε μέσα στις λάσπες μέχρι το καλοκαίρι. Δεν φτάνανε ούτε 1.000 βυτία νερό για να καθαρίσουν» λένε οι κάτοικοι.

Μόνο που το νερό εδώ έχει ταυτιστεί με εφιάλτη. Με τις πρώτες ψιχάλες οι μανάδες τρέχουν στο νηπιαγωγείο να πάρουν τα παιδιά τους. «Ο κόσμος δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη συμφορά» λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Μπάμπης Κανάκης.

Στα 1.450 ανεβάζει ο τελικός απολογισμός τα κτίρια –σπίτια, μαγαζιά και αποθήκες –που έχουν υποστεί μεγάλες ή μικρότερες ζημιές. «Η μισή πόλη έχει αδειάσει» λέει ο Μπάμπης Κανάκης. «Το 50% των ανθρώπων έχει μετακομίσει είτε στη Μαγούλα είτε στην Ελευσίνα είτε φιλοξενείται σε συγγενείς και φίλους».

Εμπόδιο η γραφειοκρατία

Οι περισσότεροι έχουν πάρει το επίδομα των 5.000 ευρώ, αν και υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι τα χρήματα δόθηκαν και σε ανθρώπους που δεν είχαν ζημιές. Ομως οι επισκευές των σπιτιών δεν έχουν αρχίσει γιατί, όπως μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος, για να φτιάξει κάποιος τη μάντρα του σπιτιού του «χρειάζεται άδεια από την Πολεοδομία και με τη γραφειοκρατία που υπάρχει καταλαβαίνετε ότι θα πάρει χρόνο».

Η Μάνδρα θα αργήσει να επανέλθει στην κανονικότητά της. Μέχρι το Πάσχα εκτιμά ο ίδιος ότι θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της πόλης κι αυτό που προέχει τώρα είναι ο δημόσιος φωτισμός. «Εάν δεν βλέπεις ποιος περπατά στο απέναντι πεζοδρόμιο, δεν ξεμυτάς από το σπίτι» λέει. «Χρειάζεται βέβαια και η ψυχολογία του κόσμου να ανέβει και να υπάρξουν οι προτεραιότητες που μας υποσχέθηκαν. Εάν δεν ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, είμαστε τελειωμένοι» προσθέτει. Προς το παρόν, πάντως, τα συνεργεία δουλεύουν για να ξεμπαζώσουν το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο μετά την καταστροφική πλημμύρα μοιάζει περισσότερο με πεδιάδα.

«Για όλες τις επισκευές, ως δήμος, χρειαζόμαστε άδειες από το ΥΠΕΧΩΔΕ» λέει ο αντιδήμαρχος. «Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μας αφήνει να ξεκινήσουμε. Ακόμη και για μια τρύπα στον δρόμο θέλουμε άδεια από την Πολεοδομία που είναι στην Ελευσίνα ή στο κέντρο. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εάν η ΔΕΗ δεν αποκαταστήσει τις ζημιές. Σκάβουν συνεχώς τα συνεργεία, γιατί είχαμε εσωτερικά κάτω το ρεύμα και η ζημιά είναι μεγάλη. Το ένα συνεργείο έρχεται μετά το άλλο. Αυτό που προέχει είναι να μην ξεχάσουν τη Μάνδρα» καταλήγει ο Μπάμπης Κανάκης. «Στην αρχή πέσανε όλοι με τα μούτρα πάνω μας, αλλά δεν θέλουμε φρου φρου κι αρώματα. Θέλουμε αυτά που μας υποσχέθηκαν. Πού είναι το 100% της αποζημίωσης; Δεν είπε ο υπουργός ότι θα αποζημιωθούμε για τα πάντα που χάσαμε;».

Τα ερείπια µιας ζωής

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, έξω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μάνδρας αρχίζουν να μαζεύονται κάτοικοι της περιοχής. Ενα φορτηγό από το Σωματείο Λαϊκών Αγορών Δυτικής Αττικής «Αγιος Γεώργιος» έχει φέρει 1.000 κοτόπουλα για να μοιραστούν πόρτα πόρτα σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Οι ίδιοι άνθρωποι έχουν έρθει ακόμη τρεις φορές στη Μάνδρα για να δώσουν τρόφιμα στους πλημμυροπαθείς.

Το σπίτι του 84χρονου Παναγιώτη Διολέτη, στην οδό Ρόκα και Ηροδότου, έπαθε μεγάλη ζημιά. Ο ίδιος έμεινε για 20 ημέρες σε ξενοδοχείο στην Ελευσίνα και τώρα επέστρεψε πίσω λόγω των γιορτών, αλλά είναι απελπισμένος. «Μέχρι τώρα η γυναίκα μου, που έχει κάνει δύο μπαϊπάς, έβγαζε λάσπη μαζί με τον γιο μου και δεν είχαν ούτε να φάνε γιατί δεν δούλευε ούτε η κουζίνα ούτε το ψυγείο. Κοιμόντουσαν έναν μήνα τώρα μέσα στη λάσπη γιατί αν αφήνανε το σπίτι και φεύγανε, δεν θα βρίσκαμε τίποτα. Τι να πρωτοπάρουμε με τις 5.000 που μας έδωσαν; Κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, τι; Ολα καινούργια τα έχουμε πάρει».

Στην Πλατεία Στρατηγού Ρόκα, την κεντρική πλατεία της πόλης, τα μαγαζιά είναι σε καλύτερη κατάσταση. Εδώ ο δρόμος φαρδαίνει, έτσι το νερό άπλωσε και μειώθηκε η ορμή του. «Μας έσωσε η πλατεία», λέει ο Θεόφιλος Κριεκούκης που έχει ταβέρνα στο σημείο αυτό, «γιατί η καταστροφή ήταν βιβλική, σαν το τσουνάμι που χτύπησε την Ταϊλάνδη. Η φύση μάς εκδικήθηκε γιατί της πήγαμε κόντρα, χτίσαμε εκεί που δεν έπρεπε» λέει. Το σπίτι του στην Κοροπούλη έχει πάθει μεγάλες ζημιές. «Παλιά οι πατεράδες μας είχαν καλύβες μέσα στο ρέμα» μας λέει. «Οταν κλείστηκε το ρέμα και έγινε αγωγός στην Κοροπούλη, όσοι έμεναν εκεί διεκδίκησαν και πήραν άδειες από το κράτος για να χτίσουν. Εμείς τότε μπήκαμε μέσα τρία μέτρα για να γίνει ο δρόμος».

«Η μισή Μάνδρα καταστράφηκε» λέει στα «ΝΕΑ» η Χρυσούλα Νικολαΐδου. «Αν αργούσε πέντε λεπτά να έρθει ο χείμαρρος, θα έβρισκε τα παιδιά στον δρόμο για το σχολείο. Kρατιόμαστε σφιχτά με τα εγγόνια μου να μη γλιστρήσουμε, σαν σαπούνι γλίστραγε η λάσπη όπου πατούσαμε μέσα στο σπίτι. Ηταν τόσο πολύ δυνατή η ορμή του νερού, που έπεσε ο τοίχος του διπλανού και τα διέλυσε όλα. Τα πάντα καταστράφηκαν από το νερό, τενεκέδες με λάδι, χαλιά, ψυγείο, καταψύκτης, πλυντήριο, όλα διαλύθηκαν. Μόλις είχα στολίσει το σπίτι για Χριστούγεννα. Αυτά ήταν τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας».

«Με 5.000 ευρώ πιστεύετε ότι φτιάχνει ο κόσμος το σπίτι του;» λέει αγανακτισμένος ο Σωτήρης Βεζυρόπουλος που βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Εργαζόμενος σε αλυσίδα εστίασης, ήταν στον δρόμο τη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα. «Κατέβαινα τη Στρατηγού Ρόκα και ο χείμαρρος ερχόταν από την Κοροπούλη. Τα είδα όλα. Ενα μαύρο τζιπ ερχόταν ακυβέρνητο αντίστροφα στον δρόμο. Εζησα από τύχη, δυο – τρία λεπτά πιο πριν αν είχα ξεκινήσει, τώρα δεν θα ζούσα».

«Πέθαναν 23 άνθρωποι και υπεύθυνος κανείς. Δεν έπρεπε κάποιοι να πάνε φυλακή για τόσους θανάτους; Εκανε μήνυση η Δούρου κατά παντός υπευθύνου. Αυτή δεν έχει ευθύνη; Οι δήμαρχοι που έδιναν τις άδειες δεν έχουν ευθύνη; Πού είναι η Δικαιοσύνη; Τι είχε πει η Δούρου όταν βγήκε; Οτι η πρώτη της προτεραιότητα είναι να γίνουν έργα. Μετά έφταιγαν ο δασάρχης και όλοι οι άλλοι. Εχει πάει κανένας από αυτούς στα σπίτια των ανθρώπων να δει πώς περνάνε εκείνοι που έχασαν τους δικούς τους; Κανείς δεν έχει πάει. Μας κοροϊδεύουν δυστυχώς. Δεν είδα κανέναν από τους 300 να λέει, αυτόν τον μήνα τον μισθό μου ας τον πάρει ένας φτωχός. Για όλα φταίμε εμείς που πάμε και τους ψηφίζουμε…».