Ως σκηνικό έντασης και ως κίνηση υψηλής προκλητικότητας για Ελλάδα και Κύπρο εκλαμβάνουν διπλωματικές πηγές τη διέλευση τουρκικής κορβέτας τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ειδικότερα ανάμεσα σε Εύβοια και Ανδρο. Η κορβέτα ήταν η «Μπάφρα». Αφού πρώτα έφτασε στο Κάβο Ντόρο, πέρασε ανάμεσα σε Εύβοια και Ανδρο και συνέχισε νότια, ενώ το πρωί της Πέμπτης πια έπλεε ανατολικά των Κυθήρων. Κοντά στην τουρκική κορβέτα κινήθηκε το νορβηγικό πλωτό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» το οποίο έχουν νοικιάσει οι Τούρκοι και ήταν προγραμματισμένο να καταπλεύσει στις 31 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και όλα δείχνουν ότι θα συνοδευόταν από την τουρκική κορβέτα ώς τον τελικό του προορισμό.
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Η ενοικίαση του πλωτού γεωτρύπανου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στις αρχές του νέου έτους. Μια στρατηγική ευθείας αμφισβήτησης των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Εχει σημασία επίσης να υπογραμμιστεί πως το νορβηγικό γεωτρύπανο άλλαξε το προγραμματισμένο του δρομολόγιο και αντί της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε την Πέμπτη νωρίς στο Μυρτώο Πέλαγος, υπό τη διακριτική παρακολούθηση πάντως της φρεγάτας «Ελλη». Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι κινήσεις του αποσκοπούσαν στη δημιουργία κλίματος εντυπωσιασμού πριν οι Τούρκοι αποφασίσουν να πλεύσει στην Κύπρο.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ο κίνδυνος να επιχειρήσει η Αγκυρα να δημιουργήσει τετελεσμένα είτε ανοιχτά της Πάφου είτε ανοιχτά της Αμμοχώστου με έρευνες για κοιτάσματα είναι μεγάλος. Το σήμα επίσης που επιχειρεί να εκπέμψει η Τουρκία είναι πως κουμάντο στην κυπριακή ΑΟΖ κάνει η ίδια και άρα όποια χώρα (π.χ. Αίγυπτος ή Ισραήλ) κάνει υπολογισμούς για τα κυπριακά οικόπεδα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και την Αγκυρα. Είναι πάντως ανησυχητικό πως η ένταση από την τουρκική πλευρά κλιμακώνεται, αφού μόλις προχθές είχαμε και νέο επεισόδιο στα Ιμια όπου τουρκική ακταιωρός εμπόδισε ελληνικά ψαροκάικα να προσεγγίσουν. Οι ψαράδες μάλιστα καταγγέλλουν πως οι Τούρκοι έχουν κάνει σχεδόν ιδιοκτησία τους την περιοχή των Ιμίων.
Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να οξυνθεί κατά το 2018 αφού, όπως επισημαίνει σημαντικό τμήμα του κυπριακού Τύπου, βρισκόμαστε ενόψει της 5ης ερευνητικής γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία αναμένεται «θερμή». Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται και η αποστολή του σκάφους σεισμικών ερευνών «Barbaros» στην κυπριακή AOZ ως απάντηση στην εγκατάσταση του γεωτρύπανου Saipem 12000 στη θέση «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ και ως μήνυμα σε Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε Ελλάδα και Ισραήλ που πραγματοποιούν από κοινού αεροπορικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, βοηθώντας την να εξυπηρετήσει το στόχο της, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη δημιουργία αμφισβητήσεων σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» επεσήμανε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.