Μετά τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στα αναμφισβήτητου κύρους ιατρικά περιοδικά «New England Journal of Medicine» και «Circulation» έρχεται τώρα το «JAMA», το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, να δημοσιεύσει ένα άρθρο 30 σελίδων σχετικό με την τεράστια σημασία της τηλεϊατρικής στην παιδοκαρδιολογία, που αποτελεί ουσιαστικά ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA).
Αυτό που προκύπτει από όλες τις δημοσιεύσεις τις σχετικές με την τρίτης γενιάς τηλεϊατρική είναι ότι πρόκειται για μια επανάσταση στην ιατρική που θα αναδιαμορφώσει υποχρεωτικά όλα τα εθνικά συστήματα υγείας, ακόμα και το δικό μας που, δυστυχώς, φυτοζωεί. Οχι μόνο η τηλεδιάγνωση που γινόταν από την πρώτης γενιάς τηλεϊατρική αλλά και η τηλεθεραπεία και κυρίως η τηλεκπαίδευση θα μπορεί να γίνεται υπεύθυνα ενώ, σήμερα, με τα χιλιάδες συνέδρια βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια των διαφόρων ιατροφαρμακευτικών εταιρειών.
Οχι μόνο ο νέος άπειρος γιατρός σε ένα απομονωμένο νησί ή ορεινό αγροτικό ιατρείο αλλά και οι γιατροί των κέντρων υγείας και των μικρών νοσοκομείων θα ενταχθούν στο σύστημα της τηλεϊατρικής, που θα τους εκπαιδεύει συνεχώς και θα τους διευκολύνει στην πλέον σύγχρονη υπεύθυνη διάγνωση και θεραπεία των αρρώστων τους.
Ετσι, ο ειδικός γιατρός θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή πάνω από τον άρρωστο του πλέον απομονωμένου ιατρείου παρέχοντας τη σιγουριά που χρειάζεται τόσο ο άρρωστος όσο και ο σχετικά άπειρος νέος γιατρός.
Ομως για να έχει επιτυχία το εγχείρημα της τηλεϊατρικής θα πρέπει ο «εγκέφαλός» της να είναι ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό νοσοκομείο εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και τον προβλεπόμενο διεθνώς αριθμό καθηγητών ιατρών και νοσηλευτών. Χωρίς τον «εγκέφαλο» της τηλεϊατρικής τα μηχανήματα της τηλεϊατρικής αποκτούν δευτερεύουσα αξία.
Ετσι, οι θεραπείες σοβαρών παθήσεων όπως π.χ. του εμφράγματος του μυοκαρδίου και των διαφόρων μορφών καρκίνου θα μπορούν να γίνονται εκτός των Αθηνών με λιγότερες διακομιδές και συνωστισμούς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με βάση πάντα τις υπεύθυνες οδηγίες του πανεπιστημιακού κέντρου. Βέβαια, σήμερα, με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής και της ρομποτικής ιατρικής μπορεί να γίνονται ακόμα και εγχειρήσεις στην Αυστραλία που να καθοδηγούνται από μεγάλα επιστημονικά κέντρα της Αμερικής. Ομως αυτά αφορούν τους… προχωρημένους.
Για εμάς αρκεί να εφαρμόσουμε τα πρώτα βήματα της τρίτης γενιάς τηλεϊατρικής αφού το υπουργείο Υγείας προηγουμένως διαβάσει και κατανοήσει τι γίνεται σήμερα στον κόσμο.