Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη νέα χρονιά, που συχνά συνοδεύεται και από νέους προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους. Πρόσφατες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι οι Ελληνες έχουν υιοθετήσει σε μεγάλο ποσοστό κακές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε συνολικά ή έστω να προσπαθήσουμε.
Συνεπώς, και βάσει των δεδομένων που αφορούν τη χώρα μας, η λίστα με τους στόχους για το 2018 θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής:
Λέµε όχι στο τσιγάρο
Μία από τις θετικές προβλέψεις για το 2011 –ίσως και η μοναδική εξαιτίας της ύφεσης –ήταν ότι οι Ελληνες θα μειώσουν το κάπνισμα. Αιτία; Οι τσουχτερές τιμές φάνηκε ότι αποθάρρυναν τους καπνιστές, με αποτέλεσμα ορισμένοι να το κόψουν μαχαίρι. Τις χρονιές που ακολούθησαν όμως δεν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση. Σήμερα, το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών έχει διαμορφωθεί στο 29%, το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Επιπλέον, περίπου ένας στους δέκα Ελληνες ανάβει περιστασιακά τσιγάρο ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.
Γεμίζουμε το πιάτο μας με φρούτα και λαχανικά
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας «Hellas Health VII» είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά, ιδίως για τους νέους που έχουν υιοθετήσει άκρως ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ειδικότερα, μόλις το 4% των πολιτών ηλικίας 18-24 ετών καταναλώνει περισσότερες από τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που καταναλώνει πάνω από τρία φρούτα δεν ξεπερνά το 1%. Είναι συνεπώς, ιδιαίτερα σημαντικό να υπενθυμίσουμε τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας που επιμένει ότι κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών (2 σαλάτες και 3 φρούτα) αποτελεί τον χρυσό κανόνα για καλύτερη υγεία.
Χαµογελάµε, είναι µεταδοτικό
Τρεις στους δέκα Ελληνες εκμυστηρεύτηκαν πρόσφατα στους ερευνητές ότι σπάνια νιώθουν ήρεμοι και γαλήνιοι. Αντίστοιχα πέντε στους δέκα αισθάνονται καταβεβλημένοι από το αίσθημα της απελπισίας ή της μελαγχολίας που στοιχειώνει την καθημερινότητά τους. Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι το παρατεταμένο άγχος που προκαλεί η οικονομική κρίση αφήνει αποτύπωμα στην ψυχολογία των ανθρώπων που το βιώνουν. Υπάρχουν ωστόσο μικρές καθημερινές απολαύσεις που μειώνουν την ένταση και προσφέρουν ικανοποίηση. Ο αθλητισμός, το περπάτημα, η παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, η μουσική, ο εθελοντισμός, ακόμη και ένα ζεστό μπάνιο προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.
Τα αντιβιοτικά δεν είναι φάρµακο για πάσα νόσο
Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση συνταγογραφημένων αναδεικνύονται οι Ελληνες, σύμφωνα με στοιχεία ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την υγεία. Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι η χώρα μας σηκώνει σχεδόν σε ετήσια βάση το «χρυσό» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: οι συνέπειες της κατάχρησης είναι η δημιουργία πολυανθεκτικών μικροβίων που κοστίζουν τουλάχιστον 700.000 ανθρώπινες ζωές ετησίως. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι «η μικροβιακή αντοχή μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη από ό,τι ο καρκίνος». Συνεπώς, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε το 2018 είναι ότι τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα βακτήρια, είναι όμως παντελώς ανίσχυρα έναντι των ιών.
Αντισταθείτε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα
Ανενημέρωτοι εμφανίζονται οι ενήλικοι Ελληνες καθώς τέσσερις στους δέκα δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ μετά την ηλικία των 18 ετών. Και παρόλο που 8 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα «Hellas Health VII» δήλωσαν ότι γνωρίζουν την αναγκαιότητα του συστηματικού εμβολιασμού στην ενήλικο ζωή, μόνο το 30% των πολιτών σηκώνει κάθε χρόνο το μανίκι του για να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Καλύτερη είναι η εικόνα που αφορά τον παιδικό εμβολιασμό, καθώς το 94% των γονέων δήλωσαν ότι έχουν εμβολιάσει πλήρως ή μερικώς τα παιδιά τους.