Κάποιοι το χαρακτηρίζουν απαραίτητο, άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ακόμη «χτύπημα» του πουριτανισμού στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το πιθανότερο είναι βέβαια πως ούτε οι πολέμιοι ούτε οι υπερασπιστές της ιστοσελίδας Rotten Apples θα αποφύγουν τον πειρασμό να δουν αν η αγαπημένη τους ταινία ή σειρά βρίσκεται στη λίστα των «υπόπτων για σεξουαλική παρενόχληση». Διότι αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία της: να αποκαλύπτει αν οι συντελεστές ενός τηλεοπτικού σίριαλ ή ενός φιλμ το οποίο πρόκειται να παρακολουθήσει κάποιος «βαρύνονται» με αντίστοιχες κατηγορίες. Ενας ιστότοπος, δηλαδή, στα χνάρια του imdb.com, αλλά μόνο για αρνητικές αναφορές.

19.000 ΟΝΟΜΑΤΑ. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο ιστότοπος έχει καταγράψει περισσότερα από 19.000 ονόματα. Οι δημιουργοί Ταλ Γουάγκμαν, Ανι Τζόνσον, Τζάστις Ερολιν και Μπίκα Νατ είναι διαφημιστές από το Λος Αντζελες και συνέλαβαν την ιδέα για το στήσιμο της πλατφόρμας όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του μεγαλοπαραγωγού Γουάινστιν από τους «New York Times». Και ποιος θα αρνιόταν ότι πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι που δύσκολα θα αναστείλει τη δημοφιλία των ταινιών ή των σειρών; Το παράδειγμα που συνήθως αναφέρουν τα δημοσιεύματα για να γίνει αντιληπτή η λειτουργία του ιστοτόπου είναι της ρομαντικής ταινίας «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» που κατάφερε να κερδίσει επτά Οσκαρ το 1999. Εκεί θα βρουν τους παραγωγούς Χάρβεϊ και Μπομπ Γουάινστιν αλλά και τον ηθοποιό Μπεν Αφλεκ ως ονόματα που συνδέονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Πόσοι όμως μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν είναι μία ακόμη κλειδαρότρυπα στον σκοτεινό κόσμο του Χόλιγουντ; Επίσης υπάρχει κάποια διαβεβαίωση ότι θεατές που διαπιστώνουν ποιοι είναι τα κακά παιδιά –ή, κατά το «σαιξπηρικότερο», τα «σάπια μήλα» –δεν θα δουν την ταινία;

Η ίδια η ιστοσελίδα, πάντως, στο σκεπτικό που έχει αναρτήσει διαβεβαιώνει ότι δεν θα στήσει «δικαστήριο»: «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ν’ αποτελέσει την καταδίκη ενός ολόκληρου έργου. Αυτή η βάση δεδομένων δεν είναι τέλεια και τα αποτελέσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν ως γεγονός. Κάθε συνδυασμός προέρχεται από ένα υπάρχον άρθρο και δεν αποτελεί αντανάκλαση των δικών μας απόψεων».

Για την Ιστορία, η ακτιβιστική δράση εναντίον των φερόμενων ως σκανδάλων είχε ξεκινήσει από το κίνημα #Metoo, το οποίο προτρέπει τα θύματα να καταγγείλουν περιστατικά και ονόματα.

Αναζητήστε ταινίες και σειρές στο https://therottenapples/