Μέλη του Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, ένας ιορδανός βασιλιάς, μία παλαιστίνια ποπ σταρ. Και ανάμεσά τους χιλιάδες απλοί άνθρωποι στις αραβικές χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο συζητούν για την Αχέντ. Η Αχέντ Ταμίμι, μια 16χρονη Παλαιστίνια που συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό τη νύχτα της 19ης Δεκεμβρίου ενώ κοιμόταν στο σπίτι της, είναι για τον λαό της ένα σύμβολo αγώνα. Η σύλληψη έγινε αφού προηγουμένως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ είχαν σπάσει τα τζάμια του σπιτιού, είχαν ρίξει δακρυγόνα στο εσωτερικό και είχαν ασκήσει σωματική βία στη μητέρα και τα αδέλφια της που προσπάθησαν να αντισταθούν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ στην Αχέντ αποδόθηκε μετά από μέρες η κατηγορία του κινδύνου για την ασφάλεια της περιοχής… Ενα κορίτσι που ζει στο Αλ Ναμπί Σάλεχ, ένα μικρό χωριό 600 κατοίκων κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Το χωριό είναι περικυκλωμένο από τον ισραηλινό οικισμό Χαλαμίς, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του εποικισμού που προωθεί το Ισραήλ και οι κάτοικοι του Ναμπί Σάλεχ από το 2010 μέχρι σήμερα πραγματοποιούν κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις ενάντια στις κατασχέσεις των εδαφών τους. Διαδηλώσεις στις οποίες κάποια παιδιά πετούν πέτρες με χέρια ή σφεντόνες και τα ισραηλινά στρατεύματα ενίοτε απαντούν με σφαίρες καουτσούκ. Η Αχέντ γεννήθηκε και μεγάλωσε ανάμεσα σε συλλήψεις, ξένους στρατιώτες, βία και εξευτελισμό. Μπήκε μπροστά στον αγώνα των Παλαιστινίων από τα επτά της χρόνια.
Η 16χρονη συνελήφθη μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που έγινε viral στο οποίο διακρίνεται η ίδια στην αυλή του σπιτιού της να χαστουκίζει και να κλωτσά δύο πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες που φορούν κράνη και κρατούν αυτόματα όπλα τύπου Μ16. Το βίντεο είχε τραβηχτεί με κινητό τηλέφωνο λίγη ώρα αφού οι στρατιώτες είχαν πυροβολήσει τον ξάδελφό της σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Το 14χρονο αγόρι είχε πέσει σε κώμα.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνομα της Ταμίμι ακούστηκε στον κόσμο. Η Αχέντ είναι το κορίτσι που ταυτίστηκε με τον αγώνα των παιδιών της Παλαιστίνης, όταν πριν από χρόνια οι φωτογραφίες της είχαν κάνει το γύρο της υφηλίου. Σε αυτές φαινόταν ένα μικρό κορίτσι να δαγκώνει το χέρι ισραηλινού στρατιώτη προσπαθώντας να σώσει μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς της ένα παιδί που είχε μόλις συλληφθεί. Το στιγμιότυπο, όμως, που την έκανε διεθνώς γνωστή ήταν εκείνο που την έδειχνε στα δέκα της περικυκλωμένη από ισραηλινούς στρατιώτες να υψώνει απειλητικά τη γροθιά εναντίον τους παρά την διαφορά ύψους που τους χώριζε.
Η Αχέντ έχει περιγράψει δημοσίως στο παρελθόν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά στα ισραηλινά σημεία ελέγχου στο δρόμο για το σχολείο της. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει παραβρεθεί σε αρκετές συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ως η φωνή των Παλαιστινίων ενώ το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Hanzala Courage στην Τουρκία για την αντίστασή της στα ισραηλινά στρατεύματα. Εχει τραυματιστεί τέσσερις φορές σε διαδηλώσεις από ισραηλινούς στρατιώτες.
Για όλη αυτή τη δράση ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης βρίσκεται πλέον σύμφωνα με πληροφορίες σε πλήρη απομόνωση υπό 24ωρη παρακολούθηση μέσω κλειστού κυκλώματος. Από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχει μεταφερθεί σε τρία διαφορετικά κέντρα κράτησης και φυλακές, κάποια από τα οποία φημίζονται για τα βασανιστήρια κρατουμένων ενώ σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων η μεταφορά της έχει γίνει με τρόπο που παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.
Από την ημέρα της σύλληψής της χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες φορείς έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την τύχη ενός έφηβου κοριτσιού στις ισραηλινές φυλακές ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου συγκεντρώνονται υπογραφές με αίτημα την απελευθέρωσή της. Η αγωνία ενισχύθηκε μετά την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου ανήμερα των Χριστουγέννων να παρατείνει την κράτηση του κοριτσιού. Σύμφωνα με τους οικείους της, δεν της έχει δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο ενώ η μητέρα της συνελήφθη όταν πήγε να συνοδεύσει την ανήλικη κόρη της στην ανάκριση. Συνελήφθη επίσης η έφηβη ξαδέλφη της Νουρ που ήταν παρούσα στο επίμαχο περιστατικό. Η οικογένειά Ταμίμι είναι, άλλωστε, γνωστή στις ισραηλινές Αρχές καθώς τα μέλη της έχουν ενεργό ρόλο στην αντίσταση των Παλαιστινίων και στον αγώνα αυτό έχουν θρηνήσει νεκρούς συγγενείς. Παρά την άποψη του υπουργού Παιδείας του Ισραήλ Ναφταλί Μπενέτ ότι η Αχέντ και η Νουρ «θα πρέπει να ζήσουν όλη τους τη ζωή στη φυλακή», η σύλληψή των κοριτσιών ξεσήκωσε θύελλα και ένα αυξανόμενο κίνημα υποστήριξης γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά, ο δυτικός Τύπος φιλοξενεί στις σελίδες του την ιστορία του κοριτσιού με τα ξανθά μαλλιά. Ενός παιδιού που τόλμησε να κοιτάξει κατά πρόσωπο με τα γαλάζια φλογερά της μάτια έναν γίγαντα. Και με το όνειρό της για ελευθερία γκρέμισε την εικόνα του.