Στην εμβληματική ταινία «η έβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο ιππότης (Μαξ φον Σίντοφ) επιστρέφοντας από τις σταυροφορίες στην πατρίδα του, απ’ όπου έλειψε για εννέα χρόνια, συναντά τον Θάνατο (Μπένγκτ Εκεροτ) μεταμφιεσμένο σε μαυροντυμένο άντρα και παίζουν μια παρτίδα σκάκι: αν ο ιππότης κερδίσει την παρτίδα, κερδίζει και τη ζωή του, μόνο που ηττήθηκε και ο Θάνατος τον πήρε μαζί του.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, καθ’ υπερβολή, τον Απρίλιο του 2018 αρχίζει η διαδρομή προς τον 9ο μνημονιακό χρόνο με τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης να είναι τον Αύγουστο να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο και να μην προκύψει τέταρτο, για το οποίο ήδη μιλά η αντιπολίτευση.
Και το στοίχημα είναι στην παρτίδα σκάκι που θα παιχτεί εάν θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, η χώρα κερδίσει τη ζωή της και δεν βυθιστεί πάλι στο σκοτάδι.
Αυτός είναι και ο πιο κομβικός σταθμός σε αυτό το κρίσιμο έτος, κατά το οποίο θα παιχτούν πολλά για αρκετούς και από το πόσο καλοί σκακιστές θα αποδειχθούν ορισμένοι θα κριθεί και η πορεία τους.
Το 2018 αναμένεται να είναι έτος για γερούς παίκτες και από τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από πολλές πλευρές θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα δείξουν και την κατεύθυνση της χώρας στο νέο περιβάλλον.
Ηδη τα πρώτα δείγματα θα φανούν στο λυκαυγές του νέου έτους, όπου θα γίνει η πολιτική μάχη στο Κοινοβούλιο για τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση περί τα τέλη Ιανουαρίου. Το κρίσιμο όμως σημείο είναι και η μάχη στο κοινωνικό πεδίο, καθώς στα μέσα του μήνα αρχίζουν και πάλι οι πλειστηριασμοί που αποτελούν και το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης, ενώ είναι και το μόνο ουσιαστικό θέμα που κτυπά από τα αριστερά το μαλακό υπογάστριό της.
Από την πορεία των συζητήσεων με τους πιστωτές θα εξαρτηθεί και η πορεία της κυβέρνησης, η οποία θα ανασχηματισθεί, στη λογική του Μεγάρου Μαξίμου για την τελική πορεία προς την έξοδο από το Μνημόνιο. Από το σχήμα και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν, θα φανούν προθέσεις ως προς τον χρόνο των εκλογών και κυρίως εάν το 2018 θα στηθούν κάλπες.
Το ΔΝΤ και τα stress tests. Το κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του είναι τι θα γίνει με την παρουσία του ΔΝΤ και το εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι, κάτι που ενδεχομένως αποφασισθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου και ενώ έχουν ξεκινήσει τα κρίσιμα stress tests των τραπεζών. Εξάλλου, η πιο καθοριστική κίνηση στη σκακιέρα είναι να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος με τις συζητήσεις να ξεκινούν τον Μάρτιο και ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στη Γερμανία –θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Η κρίση στη συγκυβέρνηση. Στο ευρύτερο όμως πολιτικό παιχνίδι και με δεδομένη την κρίση που περνά η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες θεωρείται ως ιδιαίτερα προβληματική, έχει ιδιαίτερη αξία το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στα μέσα Μαρτίου. Και αυτό διότι στο παρασκήνιο έχει προχωρήσει η συζήτηση για τις μελλοντικές διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης μεταξύ του νέου φορέα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τέταρτη αξιολόγηση. Η μνημονιακή Οδύσσεια όμως δεν τελειώνει εύκολα και από την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης θα εξαρτηθούν πολλά, όπως εάν θα συμφωνηθεί καθαρή έξοδος ή «υβριδικό Μνημόνιο». Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει τι θα πράξει: ή τα σπάσει με τους πιστωτές και οδηγείται σε εκλογές ή συνεχίζει κανονικά και πάει με το αφήγημα: εγώ έβγαλα τη χώρα από τα Μνημόνια που το παλαιό πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης την έβαλε.
Ο «καυτός» Σεπτέμβρης. Σε αυτό το σενάριο της συμφωνίας, υπάρχει και ο Σεπτέμβριος που χαρακτηρίζεται ως ο «μήνας των μηνών», δηλαδή το σημείο όπου ο Πρωθυπουργός θα κάνει την τελική κίνηση να αποφασίσει για εκλογές, στις οποίες θα πάει με ρητορική περί του τέλους των Μνημονίων.
Μόνο που σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας των εθνικών θεμάτων, με δεδομένη και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Και αυτό διότι, σε μια χρονιά κατά την οποία επηρεάζονται και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την παρεμβατικότητα της Ρωσίας και την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει μπροστά της και το μείζον θέμα της ονοματοδοσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος αντιδρά σε σύνθετη ονομασία και είναι ερωτηματικό εάν θα εκμεταλλευτεί την ονοματολογία της ΠΓΔΜ ως αφορμή για «ηρωική» έξοδο.
Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θέλουν άμεσα λύση για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, πολλά για τις μελλοντικές εξελίξεις ως προς τον χρόνο των εκλογών, θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα επιλεγεί, αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να έλθει το θέμα της ΠΓΔΜ στη Βουλή.