Ως ομάδα «εκλογικής μάχης» προβάλλει η Φώφη Γεννηματά τους νέους τομεάρχες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το μήνυμα που δόθηκε στη νέα ομάδα είναι πως θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση. Εξάλλου, στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ και στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τη νέα χρονιά θα στηθούν κάλπες. Την εκτίμηση αυτή φρόντισε χθες να αναδείξει και ο τομεάρχης Επικρατείας, Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος, αναφέροντας πως οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2018 ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός του 2018 που «είναι εκλογικός».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Η γραμμή που δόθηκε στο νέο σχήμα είναι πως κάθε τομεάρχης όχι μόνο θα ελέγχει τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά θα καταθέτει στον δημόσιο διάλογο και τις προτάσεις του νέου φορέα. Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τους «σκιώδεις» υπουργούς της να μην αναλώνονται μόνο στη στείρα κριτική και στην αντιπαράθεση, αλλά να κάνουν τη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις-λύσεις για κάθε πρόβλημα. Ετσι, με τη νέα χρονιά το Κίνημα Αλλαγής θα εντείνει την πολιτική του πρόταση με εξειδικευμένες απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες με στόχο να μεγαλώσει τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών. «Η νέα διάταξη των υπευθύνων ανά υπουργείο και τομέα, καθώς και ο περαιτέρω συντονισμός των δραστηριοτήτων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, θα συμβάλουν στον αποτελεσματικό έλεγχο των υπουργείων και στην ανάληψη κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών για κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα και το σύνολο της κοινωνίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που συνοδεύει το νέο σχήμα.
Στο σχήμα εντάχθηκαν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ως αρμόδιος για τα θέματα του υπουργείου Παιδείας και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ως αρμόδιος για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, οι προερχόμενοι από Το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας ως τομεάρχης Υγείας και Ιλχάν Αχμέτ στον τομέα της Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σταθερή αξία για το επιτελείο της Γεννηματά αποτελεί ο Βασίλης Κεγκέρογλου που παραμένει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στη θέση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίστηκε ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Η Χαρά Κεφαλίδου αναλαμβάνει τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γιάννης Κουτσούκος τομεάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναλαμβάνει τον τομέα Ναυτιλίας και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τον τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο Γιάννης Μανιάτης αναλαμβάνει το πεδίο των Υποδομών και το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών –απέναντι στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Το τμήμα της Ενημέρωσης από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής περνά στον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος ορίστηκε τομεάρχης Δικαιοσύνης. Τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Μιχάλης Τζελέπης, ενώ η Εύη Χριστοφιλοπούλου αναλαμβάνει τους τομείς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.