Στάση αναμονής, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει μια καθαρή και ενιαία στάση έναντι του Σκοπιανού, τηρεί η ΝΔ, τα στελέχη της οποίας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η ευθύνη για την απόφαση που θα αφορά την «εθνική γραμμή» βαρύνει αποκλειστικά τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μετά και την τοποθετηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε σαφώς θέμα δεδηλωμένης, την ίδια άποψη διατυπώνουν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και Το Ποτάμι, συγκροτώντας με αυτόν τον τρόπο ενιαίο μέτωπο απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς που παραμένουν «θολοί» μετά και τη νέα δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Σε κάθε περίπτωση, για τη ΝΔ δεν τίθεται θέμα στήριξης μιας γραμμής που δεν θα αποτελεί κοινή εισήγηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ετσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακύρωνει κάθε σενάριο διαμόρφωσης κοινοβουλευτικης πλειοψηφίας χωρίς τους ΑΝΕΛ και απαντά εκ προοιμίου στον υπουργό Αμυνας και τη θέση του ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας του Σκοπιανού, καθώς –όπως είπε –υπάρχουν άλλα κόμματα να υποστηρίξουν την πρόταση του Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το σύνολο των στελεχών του να είναι φειδωλά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, με δεδομένο ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, παραπέμποντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και στο βέτο που είχε ασκήσει τότε η κυβέρνηση Καραμανλή για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, ανέφερε πως «η ΝΔ ως κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της, τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Καταδικασμένη να αποτύχει». Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που παει στη διαπραγμάτευση με δύο διαφορετικές γραμμές και είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ «δεν θα ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα, ένα κόμμα».

Στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, υπάρχουν στελέχη που στηρίζουν την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της λέξης Μακεδονία από τα Σκόπια. Ωστόσο, η θέση με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προσέλθει στο Βουκουρέστι αφορούσε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, θέση που –όπως υπενθύμισε χθες η Μπακογιάννη –είχε στηρίξει, ως βουλευτής της ΝΔ τότε, ο Πάνος Καμμένος. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει τη θέση που η χώρα είχε το 1992 και την οποία ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών είχε εισηγηθεί, ενώ αντίθετα ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προβάλλει τη θέση που υπερασπίστηκε στο Βουκουρέστι το 2008.

Στην παρούσα συγκυρία, πάντως, στην Πειραιώς κινούνται με τη βεβαιότητα ότι το πρόβλημα δεν το έχει η ΝΔ, αλλά η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε –πριν η σχετική συζήτηση πάρει διαστάσεις –να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση, δίνοντας και κατεύθυνση σε όλα τα στελέχη του κόμματός του, κορυφαία και μη. Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσει μέχρι τέλους και ασχέτως από τις όποιες πιέσεις ασκηθούν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.