Με κινήσεις στρατηγικής οδεύει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στον δρόμο προς το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής με στόχο τη δημιουργία μιας «αξιόμαχης» παράταξης. «Η Φώφη Γεννηματά θέλει να λειτουργήσει γρήγορα το Κίνημα Αλλαγής και επιδιώκει μια αυτοδύναμη στρατηγική για αυτό» τονίζουν από το επιτελείο της, επισημαίνοντας ότι βασικός της στόχος είναι στο Συνέδριο του Μαρτίου (16-18/3) να καταθέσει ένα πλήρες προγραμματικό πλαίσιο που θα συμβολίζει την Κεντροαριστερά, θα πείθει τους πολίτες και θα έχει σε πρώτο πλάνο την ατζέντα της Σοσιαλδημοκρατίας.
Η ίδια παραμένει πιστή στη γραμμή της υπέρ της σύνθεσης σε επίπεδο προσώπων καθώς θεωρεί πως με αυτή τη γραμμή κέρδισε το στοίχημα των πρόσφατων εκλογών και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τα άλλα πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλο, Παπανδρέου, Ανδρουλάκη και Καμίνη. Ωστόσο θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι η ίδια θα έχει την πολιτική πρωτοβουλία διότι όπως σημειώνουν με νόημα οι προεδρικοί κύκλοι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της παράταξης». Στενοί συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι η ίδια θα «ποντάρει» και πάλι στην ενότητα και τη συνοχή, θυμίζοντας ότι με αυτή τη στρατηγική κέρδισε το στοίχημα των πρόσφατων εκλογών.
Κομβικό ρόλο στο νέο εγχείρημα θα έχει ο «έμπιστός» της Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε κορυφαίο ρόλο και στην ομάδα κρούσης της Γεννηματά για την εκλογή της στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς και τώρα ορίστηκε επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο Κεγκέρογλου έχει αναλάβει να συγκροτήσει και να σχηματοποιήσει την Οργανωτική Επιτροπή του νέου φορέα που θα αποτελείται από περίπου 300 μέλη.
Στην Οργανωτική Επιτροπή θα υπάρχει και το Συντονιστικό του Κινήματος που θα αποτελείται από 29 μέλη. Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να «ακτινογραφήσει» τις δυνάμεις ανά την Ελλάδα και να στελεχώσει και τις άλλες Επιτροπές που θα εργαστούν για να υλοποιήσουν το σχέδιο και τις συγκεκριμένες δράσεις. Επίσης θα αναλάβει τη σύνταξη της Ιδρυτικής Διακήρυξης. Βέβαια με βάση την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου το 50% των συνέδρων θα είναι εκλεγμένοι –που σημαίνει ότι θα αναδειχθούν από τους 210.000 ψηφοφόρους στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας –και το άλλο 50% των συνέδρων θα οριστεί από το Πολιτικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από ανθρώπους από τον αυτοδιοικητικό και συνδικαλιστικό χώρο, από διάφορους φορείς, οργανώσεις και επιμελητήρια.
Ωστόσο, ύστερα από την άρνηση του Σπύρου Λυκούδη να αναλάβει να συντονίσει τον προσυνεδριακό διάλογο, φαίνεται πως επικρατέστερος για τη θέση αυτή είναι ο Γιάννης Τούντας από την Κίνηση Πολιτών. Ο βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον ρόλο που του δόθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς δηλώνοντας πως θα έπρεπε να είχε ερωτηθεί πριν του ανατεθεί αυτή η αρμοδιότητα προκειμένου να ανακοινώσει ο ίδιος στα αρμόδια όργανα ότι δεν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. «Κανένας δεν ρώτησε τη γνώμη μου ή εάν είμαι σύμφωνος ή όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λυκούδης.
Συντονισμός στη Βουλή. Την ίδια στιγμή όμως το Κίνημα Αλλαγής «τεστάρει» τη δυναμική του κι εντός της Βουλής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι να κάνουν συντονισμένα βήματα με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Το μήνυμα μάλιστα το έστειλε η Φώφη Γεννηματά με την ανακοίνωση των νέων τομεαρχών τονίζοντας προς τους βουλευτές ότι παράλληλα με το Συνέδριο θα πρέπει να ενισχυθεί η αντιπολιτευτική φωνή και τακτική. Η ίδια εκτιμά ότι με τη νέα διάταξη των τομεαρχών αλλά και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, θα συμβάλει καθοριστικά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των υπουργείων, αλλά και στην ανάληψη των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και το σύνολο της κοινωνίας.