Με προφίλ εν αναμονή πρωθυπουργού και λιγότερο ως αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν στην Πειραιώς ότι θα πρέπει να εμφανίζεται στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προβλέπουν ότι η νέα χρονιά θα είναι εκλογική, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας.

Η εικόνα του επόμενου πρωθυπουργού που καλλιεργεί συστηματικά ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να ενισχυθεί με μία σειρά από κινήσεις που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το ξεκίνημα κιόλας του 2018, παράλληλα με τον νέο κύκλο περιοδειών του σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Η βασική επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αυξήσει κι άλλο την εκλογική της δύναμη ώστε να έρθει πιο κοντά στην αυτοδυναμία. Παράλληλα όμως οι επιτελείς της συντηρητικής παράταξης θέλουν να πειστεί και ο τελευταίος πολίτης πως η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο για την ανάταξη της χώρας.

Το σχέδιο της αμφίπλευρης διεύρυνσης παραμένει σε ισχύ, αλλά στην Πειραιώς θεωρούν απολύτως αναγκαίο η ΝΔ να διευρύνει την εκλογική απήχηση προς τα δεξιά της. Να απευθυνθεί δηλαδή σε πολίτες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή. Η στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα τις τελευταίες ημέρες υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στόχευση. Η ΝΔ ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση τόσο για την επίσκεψη Ερντογάν όσο και για το Σκοπιανό, για το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση για αλλοπρόσαλλους χειρισμούς και έλλειψη ξεκάθαρης θέσης σχετικά με την ονομασία. Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό είναι θέματα που η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει ως όχημα για να δείξει στο δεξιό ακροατήριο ότι κινείται με προσοχή και σοβαρότητα, στο πλαίσιο ενός «πατριωτικού φιλελευθερισμού», στον οποίο επενδύει πλέον η κομματική ηγεσία. Τα δύο θέματα, άλλωστε, μπορούν να συντηρήσουν και μια επίθεση διαρκείας στον Πάνο Καμμένο που αποτελεί σταθερό στόχο της ΝΔ.

Απαραίτητη, εξάλλου, θεωρείται από την Πειραιώς και η σύσφιγξη των δεσμών της και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εκκλησία. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε βρεφονηπιακό σταθμό της Αρχιεπισκοπής εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με την Εκκλησία. Δεν είναι συμπτωματικό δε ότι ο Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία επαινεί το «πολύτιμο έργο» της Εκκλησίας και τη συμβολή της στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Η φράση που χρησιμοποίησε στο 11ο Συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν χρειάζεται να δώσω περισσότερο χρόνο στην κριτική μου για τη σημερινή κυβέρνηση» είναι ενδεικτική της στόχευσης η ΝΔ να δώσει βάρος στο σχέδιό της για την επόμενη μέρα. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους στενούς του συνεργάτες είναι να συνεχίσει να στηλιτεύει τις αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά αυτό να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Μετά και το συνέδριο, όπου επικυρώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι επιτελείς της Πειραιώς κρίνουν απαραίτητο όλοι στο κόμμα να επικεντρωθούν στο σχέδιο της ΝΔ. «Ο κόσμος ξέρει ότι θα είμαστε νικητές στις εκλογές αλλά περιμένουν να ακούσουν τι θα κάνουμε» υποστηρίζεται. Αλλωστε η σαφής εντολή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνέδρους ήταν να μεταφέρουν παντού τις θέσεις της ΝΔ.

Προσέλκυση επενδύσεων. «Ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε επενδύσεις» υποστήριξε ακόμη στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΝΔ, όχι μόνο για να προβάλει αυτή την ποιοτική διαφορά της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την Πειραιώς, αλλά για να προαναγγείλει κινήσεις που θα κάνει και ο ίδιος για την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Βank δεν είδε μόνο τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, αλλά –μολονότι δεν δημοσιοποιήθηκε –και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, στο τελευταίο ταξίδι του στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επαφές με μια σειρά από οικονομικούς παράγοντες με αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει την αναζήτηση επενδυτών με επαφές και ταξίδια και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους σε χώρες – οικονομικές δυνάμεις της Ανατολής.