Μόλις δύο μήνες μετά την τρίτη μεταμόσχευση νεφρού στην οποία υποβλήθηκε, ο κροάτης πρώην επιθετικός της Βέρντερ Βρέμης Ιβάν Κλάσνιτς εξετάζει την επιστροφή του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα! Υστερα από 20 αγωνιώδεις μήνες προσμονής για να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ο 37χρονος ποδοσφαιριστής υποβλήθηκε στην τρίτη μεταμόσχευση νεφρού στις 17 Οκτωβρίου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Weser-Kurier», ο Κροάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα καταφέρει να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους, όπως άλλωστε το έκανε και στο παρελθόν όταν βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση. «Μετά την τελευταία μεταμόσχευση νεφρού δέχθηκα πρόταση για να αγωνιστώ. Ισως να είναι μία νέα προοπτική για μένα. Εχω ακόμα καιρό για να επιστρέψω σε καλή φυσική κατάσταση μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε ο Κλάσνιτς.
Ο κροάτης ποδοσφαιριστής διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αγωνιζόμενος με τη Βέρντερ Βρέμης. Το πρώτο μόσχευμα που έλαβε από τη μητέρα του Σίμα, τον Ιανουάριο του 2007, το απέρριψε ο οργανισμός του. Δύο μήνες μετά ακολούθησε νέα μεταμόσχευση με δότη αυτή τη φορά τον πατέρα του.
Επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους με τη Βέρντερ Βρέμης τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αλλά αναγκάστηκε ουσιαστικά να φύγει για τη Ναντ, όταν υπέβαλε μήνυση σε δύο γιατρούς της γερμανικής ομάδας, τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους γιατί δεν εντόπισαν το πρόβλημα με τα νεφρά του, το οποίο είχε ήδη από το 2002. Τον Μάρτιο του επιδικάστηκε από δικαστήριο της Βρέμης αποζημίωση 100.000 ευρώ συν τους τόκους, την οποία πρέπει να του καταβάλουν οι δύο πρώην γιατροί της Βέρντερ.
Προτίμησε Κροατία
Τα προβλήματα με τη λειτουργία του νεφρού άρχισαν να εμφανίζονται ξανά πριν από τρία χρόνια, για να καταλήξει πέρυσι τον Σεπτέμβριο στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης, στην οποία υποβαλλόταν τρεις φορές την εβδομάδα για πέντε ώρες.
«Μία μεταμόσχευση μοιάζει με αλλαγή μηχανής. Τώρα έχω μία νέα. Μετά την πρώτη μεταμόσχευση έπαιξα ξανά. Γιατί να μην τα καταφέρω και πάλι;», αναρωτιέται ο Κλάσνιτς.
Την τρίτη μεταμόσχευση την έκανε σε νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ. Αλλωστε είχε επιλέξει να τοποθετηθεί σε λίστα αναμονής στην Κροατία και όχι στη Γερμανία. «Στη Γερμανία οι άνθρωποι δεν είναι τόσο πρόθυμοι να γίνουν δότες, υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά σε αυτό το θέμα σε σχέση με την Κροατία. Και γνώριζα πως στην ηλικία των 37 ετών θα ήμουν στον πάτο της λίστας».
Αυτό που του δίδαξε η μεγάλη περιπέτεια της υγείας του είναι πως πρέπει να προσέχει περισσότερο τον εαυτό του. «Οι ποδοσφαιριστές συχνά αγωνίζονται όταν δεν θα έπρεπε. Αν ο προπονητής πει ότι θα τρέξετε έξω στο κρύο, τότε τρέχεις στο κρύο. Τώρα δίνω μεγαλύτερη προσοχή στο τι είναι καλό για μένα».