Tα ‘χε που τα ‘χε χύμα από παλιά ο Ολυμπιακός με τη Ζαλγκίρις και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, του ‘ρθαν και τα φρέσκα τσουβαλάτα ενόψει της αποψινής (20.00) δοκιμασίας του στο Κάουνας!

Τσουβαλάτα διότι ο Αϊ-Βασίλης ναι μεν έφερε πίσω τον συνονόματό του Σπανούλη, αλλά στο ταξίδι προς τη Βαλτική άφησε έξω από το τσουβάλι του μια ολόκληρη πεντάδα: εκτός από τον Κιμ Τιλί και τον Δημήτρη Αγραβάνη, έμειναν επίσης πίσω ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και –ως τελευταίο θύμα της κακοδαιμονίας –ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο οποίος πάντως είχε το κουράγιο να αυτοσαρκασθεί στο Instagram: «Καλά Χριστούγεννα είπαμε;» αναρωτήθηκε, γεμίζοντας την ανάρτησή του με νευριασμένες φατσούλες!

Εν προκειμένω ισχύει η περσινή διαχρονική δήλωση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος, εθισμένος στο να παριστάνει τον… Κύρο Γρανάζη για να καλύψει τις απώλειες, είχε πει ότι «δεν πρέπει να κλαίμε, ούτε να το παίζουμε κακομοίρηδες και φουκαράδες»!

Ο μισός, αλλά γενναίος Ολυμπιακός (11-3) εκστρατεύει στο Κάουνας για να περάσει το τελευταίο βιράζ του πρώτου γύρου και να συνεχίσει να οδηγεί την κούρσα απέναντι στη σκληροτράχηλη και φιλόδοξη Ζαλγκίρις (9-5), που τρέχει ένα σερί 4-0, μεσούντος του οποίου έριξε στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό και τη Φενέρμπαχτσε. Εκτός από τη βασίλισσα του λιθουανικού μπάσκετ (που τους είχε φράξει τον δρόμο προς τον τελικό του φάιναλ φορ το 1999 στο Μόναχο) οι φιναλίστ της περυσινής Ευρωλίγκας θα βρουν απέναντί τους και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος ανακαλεί στη θύμηση τους πολλών λογιών δυσάρεστους συνειρμούς!

Κρατάει χρόνια

Τον Αύγουστο του 2007 ο «Big Saras» πέταξε θυμωμένος από πάνω του το κόκκινο κασκόλ που του πέρασε ένας οπαδός του Ολυμπιακού και έπειτα από λίγες ημέρες υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.

Με την πράσινη φανέλα, συμπαίκτης τότε με τον Βασίλη Σπανούλη, πρωταγωνίστησε στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 84-82 στον ημιτελικό του φάιναλ φορ το 2009 στο Βερολίνο (18 π., 1/4 δ., 4/6 τρ., 4/4 β., 3 ρ., 5 ασ.) και έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη συνέχιση της δεσποτείας του Παναθηναϊκού εντός των τειχών.

Το δυσάρεστο νταλαβέρι του Ολυμπιακού με τον Γιασικεβίτσιους είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2000, στη Χάλα Τίβολι της Λιουμπλιάνα, όπου είχε γαζώσει την πειραιώτικη άμυνα με 30 πόντους (1/2 βολές, 4/5 δίποντα, 7/7 τρίποντα) και σφράγισε τη νίκη της Ολύμπια με 85-67 και την πρόκρισή της στην οκτάδα της Ευρωλίγκας.

Η επόμενη πράξη του έργου ανέβηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2016, όταν μόλις δυο εβδομάδες μετά την προαγωγή του σε πρώτο προπονητή, ο ξανθομάλλης (και παντρεμένος με Ελληνίδα) Σάρας οδήγησε τη Ζαλγκίρις στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 75-55. Εκείνη η κατραπακιά ήταν η μεγαλύτερη που είχαν υποστεί οι Ερυθρόλευκοι την τελευταία διετία και τους εκτροχίασε από τη ρότα τους προς το Βερολίνο.