Υπάρχει παράδοση, και μάλιστα λαμπρή. Ο Γιάννης Μανιάτης και ο Ραφίκ Τζιμπούρ (2011). Ο Ρόι Κάρολ (2012). Ακόμη και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ πέρυσι τέτοιες ημέρες. Ο Ολυμπιακός έχει παρελθόν στο να επιλέγει Ιανουάριο τη σιγουριά έμπειρων ποδοσφαιριστών που γνωρίζουν καλά τα κατατόπια της Σούπερ Λίγκας και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής. Γιατί όχι λοιπόν και ο Εχσάν Χατζισαφί, για τον οποίο χθες γράφτηκε ώς και στο Ιράν ότι ετοιμάζεται για την διαδρομή Νέα Σμύρνη – Πειραιάς. Ο διεθνής μπακ του Πανιωνίου είναι ούτως ή άλλως το φαβορί να ανοίξει την αυλαία της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου για τους πρωταθλητές, όπως σημειώναμε και χθες.

Προηγείται το «δώσε»

Οι μέρες που διανύουμε όμως δεν είναι του «πάρε» αλλά του «δώσε» για τον Ολυμπιακό. Και αν δεν περάσει αυτό το πρώτο στάδιο του… λίφτινγκ, ο πρωταθλητής δεν σκοπεύει να πάει στο επόμενο. Προηγούνται οι (πολλές) αποχωρήσεις. Οι γνωστές (Μπεν, Καρσελά, Καπίνο, Μίλιτς, Ζντιέλαρ, Εμενίκε) αλλά και άλλες που σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια με πιθανότητες. Ο Οτζίτζα Οφόε, για παράδειγμα, που δείχνει πως δεν θέλει να μείνει, και ο μάνατζέρ του «διαλαλεί» πως υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς και διάφορους όπως η Πόρτο και η Σπόρτινγκ. Ο Σεμπά, ο Βούκοβιτς, ακόμη και ο Μποτία, που χθες έγινε γνωστό ότι προτάθηκε στην Τραμπζονσπόρ. Αν χάσατε το μέτρημα; Ναι, μπορεί και δέκα διαφορετικοί ποδοσφαιριστές να αποχωρήσουν από τον Ρέντη το επόμενο διάστημα. Από το «μπορεί» όμως ώς το «έφυγαν» έχει… δρόμο και αν αυτός δεν καλυφθεί, ο Ολυμπιακός δεν έχει σκοπό να πάει παρακάτω. Είναι άλλωστε και πρακτικοί οι λόγοι σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Χατζισαφί, για παράδειγμα, δεν έχει κοινοτικό διαβατήριο και οι Ερυθρόλευκοι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστές όλες τις θέσεις ξένων. Αν δεν ανοίξουν χώρο, δεν μπορούν να προχωρήσουν στο διά ταύτα…

Από τις «ώς και δέκα αποχωρήσεις», στους 14-16 παίκτες της πρώτης γραμμής του ρόστερ είναι μόνο ο Οτζίτζα Οφόε, και εκείνος με την υποσημείωση πως το τελευταίο δίμηνο περισσότερο απουσίαζε από τον αγωνιστικό χώρο. Ο Τάκης Λεμονής θέλει ούτως ή άλλως ένα ρόστερ πιο ευέλικτο, άρα προφανώς οι προσθήκες θα είναι λιγότερες ποσοτικά. Το θέμα βεβαίως είναι τι θα αποδειχθούν ποιοτικά σε ένα χρονικό σημείο όπου τα λάθη απαγορεύονται.

n Το απόγευμα επιστρέφουν στον Ρέντη οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, έπειτα από άδεια μιας εβδομάδας. Ουσιαστικά από εδώ και πέρα αρχίζει η προετοιμασία για την πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος (7/1).