«Ποτέ μη μαλώνεις με κάποιον που αγοράζει το μελάνι με το βαρέλι». Αυτή την παλιά παροιμία του Φαρ Ουέστ φαίνεται πως δεν την έλαβε σοβαρά υπόψη του ο Ντόναλντ Τραμπ. Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει εμπλακεί σε μια μάχη μέχρις εσχάτων με τη μεγάλη πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ώρα που διατηρεί σταθερή τη συμμαχία με το συντηρητικό δίκτυο Fox News. O λογαριασμός του προέδρου στο twitter, με τους 44 εκατομμύρια followers, λειτουργεί σαν τη μεγαλύτερη εκτυπωτική μηχανή στον κόσμο. Και το μελάνι είναι δωρεάν.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο Τραμπ κατορθώνει να θέτει τη δική του ατζέντα, παρότι βρίσκεται απέναντι σε έναν Τύπο που παρακολουθεί ενδελεχώς κάθε του συνάντηση, κάθε του πολιτική απόφαση, κάθε αλλαγή στάσης και, φυσικά, κάθε εξέλιξη στην έρευνα για τις διασυνδέσεις στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας με ρώσους αξιωματούχους. Οσο πιο ισχυρός γίνεται ο Τύπος τόσο καλύτερα αντιμετωπίζει ο Τραμπ τις επιθέσεις εις βάρος του, παρατηρεί το Politico. Αυτή η κλιμάκωση κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει.

Ορίζοντας τον Τύπο ως τον κύριο αντίπαλό του –όχι κάποια ξένη δύναμη ή την τρομοκρατία ή μια ενεργειακή κρίση, όπως οι προηγούμενοι πρόεδροι -, ο Τραμπ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο Τύπος βλέπει τον εαυτό του. Για τον Τραμπ η σύγκρουση είναι μανιχαϊστική –εκείνος εκπροσωπεί το καλό και οι δημοσιογράφοι το κακό. Σε πρόσφατο tweet του έγραψε: «Πω πω, περίπου το 90% των ειδήσεων από τα Μέσα των fake news για μένα είναι αρνητικό. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ τα social media, διότι είναι ο μόνος τρόπος να κάνω γνωστή την αλήθεια. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι για γέλια!». Πάλι καλά, γιατί τον Αύγουστο είχε χαρακτηρίσει τους δημοσιογράφους «ψεύτες», «διχαστικούς» και «αρρωστημένους».

Αλλά και στις συνεντεύξεις Τύπου ο Τραμπ φαίνεται να το απολαμβάνει όταν προκαλεί τους εκπροσώπους του Τύπου, όταν τους αντιμετωπίζει σαν την αυστηρή νταντά που μαλώνει αυθάδη παιδιά και τους ωθεί να του αντιμιλήσουν ακόμα περισσότερο. Με έναν περίεργο τρόπο, παρατηρεί ο αναλυτής Τζακ Σάφερ, ο πρόεδρος έχει φτιάξει μια νέα δυναμική βάση, της οποίας εμφανίζεται και ως θύμα και ως θύτης σε κάθε αντιπαράθεση. Τελικά, η ασυνήθιστη στάση του Τραμπ έχει ως αποτέλεσμα τα επιβαρυντικά για εκείνον ρεπορτάζ και αποκαλύψεις να θάβονται μέσα στον θόρυβο εκατοντάδων tweets και τις εκφράσεις θυμού και από τις δύο πλευρές που ακολουθούν.

Μέσα σε όλα αυτά, ο 71χρονος Τραμπ φαίνεται να έχει αποκτήσει και έναν καινούργιο «φίλο». Τον μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος 44 χρόνια αφότου αγόρασε την πρώτη του εφημερίδα στις ΗΠΑ δείχνει να αναπτύσσει για πρώτη φορά στενές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο. Οι προηγούμενες προσπάθειές του είχαν αποτύχει. Ομως τον τελευταίο χρόνο, Τραμπ και Μέρντοκ μιλούν τακτικά –τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και πριν γίνει γνωστή η είδηση, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο 86χρονος Μέρντοκ συμφώνησε να πουλήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της 21th Century Fox στον όμιλο Ντίσνεϊ έναντι 52,4 δισ. δολαρίων, ο Τραμπ έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το κανάλι Fox δεν θα επηρεαστεί και θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει. Κάτι που δεν είναι βέβαιο, πάντως. Στη δεκαετία του 1980 ο αυστραλός μεγιστάνας είχε διασυνδέσεις με τη Μάργκαρετ Θάτσερ και οι εφημερίδες του στήριζαν τους Τόρις. Το 1997 άλλαξαν γραμμή και έσπευσαν να στηρίξουν τον Εργατικό Τόνι Μπλερ για την πρωθυπουργία.