Είναι μια πρόταση μεταξύ πολιτικής και χιούμορ, μεταξύ αστείου και σοβαρού. Που όμως απέκτησε γρήγορα δυναμική στα social media. Τι θα γινόταν εάν στους αποσχιστές δινόταν αποσχιστική απάντηση; Τι θα συνέβαινε εάν η Βαρκελώνη και η Ταραγόνα ανακήρυσσαν την ανεξαρτησία τους από την Καταλωνία –φτιάχνοντας μια νέα αυτόνομη κοινότητα, την Ταβαρνία;

Από τον περασμένο Ιούνιο είχε αναφερθεί η δημιουργία μιας πλατφόρμας που υποστήριζε την απόσχιση της Βαρκελώνης και της Ταραγόνας. Για πολλούς η ιδέα της Ταβαρνίας, όπως θα ονομαζόταν αυτή η νέα αυτόνομη περιοχή, η οποία θα κήρυσσε την ανεξαρτησία της από την Καταλωνία προκειμένου να παραμείνει στην Ισπανία, θα αποτελούσε απλά ένα αστείο, όμως χθες η Ταβαρνία έγινε το πιο καυτό θέμα στα ισπανικά κοινωνικά δίκτυα και βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Επειτα από μήνες έντασης, με την Ισπανία να έχει βυθιστεί σε συνταγματική κρίση λόγω του αυτονομιστικού κινήματος στην Καταλωνία, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται για αστείο ή για φάρσα. «Η Ταβαρνία πρέπει να γίνει σεβαστή» έγραψαν χρήστες στο twitter –άγνωστο εάν το εννοούσαν ή τρόλαραν. «Εάν η Ταβαρνία είναι αστείο, τότε πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό αστείο» παρατήρησε κάποιος άλλος. «Πρόκειται για ένα ειρωνικό σχόλιο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εξουδετερώνει τη λογική της ανεξαρτησίας και υπονομεύει τα σύμβολα. Μπράβο».

Ακόμα και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το Euronews αφιέρωσαν κομμάτια στην πρόταση, η οποία ήδη έχει συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές στο Διαδίκτυο. Στην ιστοσελίδα της «Vanguardia» τα σχόλια των αναγνωστών ξεπέρασαν τις 10.000 και αμέσως φτιάχθηκε και σχετική σελίδα στη Wikipedia.

Η συζήτηση που είχε αρχίσει δειλά δειλά το καλοκαίρι, ενισχύθηκε έπειτα από τα αποτελέσματα στις εκλογές της Καταλωνίας την 21η Δεκεμβρίου, όπου οι Ciudadanos ήρθαν πρώτοι αλλά δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μιας και τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Τι είναι λοιπόν η Ταβαρνία; Είναι το όνομα που πρότειναν οι εμπνευστές της καμπάνιας, μια οργάνωση που λέγεται «Η Βαρκελώνη δεν είναι Καταλωνία» και υποστηρίζει τη διατήρηση της ένωσης με την Ισπανία. Στα αποσχιστικά σχέδια απαντούν με τη δική τους απόσχιση. Μάλιστα, κυκλοφόρησαν και χάρτη με τις 10 περιοχές που θα αποτελέσουν τη νέα αυτόνομη κοινότητα –θα χωρίζεται στην Αλτα Ταβαρνία (την Πάνω Ταβαρνία, δηλαδή), μια περιοχή γύρω από τη Βαρκελώνη, και την Μπάχα (Κάτω) Ταβαρνία, γύρω από την Ταραγόνα. Εφτιαξαν και τη σημαία της νέας περιοχής, που συνδυάζει τις σημαίες των δύο πόλεων. Η επιλογή αυτών των δύο περιοχών έγινε διότι εκεί οι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Η όλη συζήτηση θα παρέμενε στο επίπεδο του αστείου εάν δεν έμπαιναν σε αυτήν οι ηγέτες των κομμάτων της Καταλωνίας. Η Ινές Αριμάδας, επικεφαλής των Ciudadanos, υπέκυψε στον πειρασμό και σχολίασε την όλη ιδέα γράφοντας ότι «ο εθνικισμός υπερασπίζεται μια ομοιογενή Καταλωνία και εύκολα συγκρούεται με τις αντιφάσεις του», προσθέτοντας ότι το κόμμα της υπερασπίζεται «μια Καταλωνία μέσα στην Ισπανία και την ΕΕ, όπου η πολυφωνία και η διαφορετικότητα γίνονται κατανοητές και σεβαστές».