Ανοιχτή είναι εδώ και ημέρες η σύγκρουση μεταξύ του τέως και του νυν προέδρου της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αφορμή για να αποκαλυφθεί δημόσια η εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται στους κόλπους της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης στάθηκε διάταγμα που εξέδωσε προ ημερών ο Ερντογάν, ο οποίος αμνηστεύει αναδρομικά όσους αντιστάθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 για πιθανές έκνομες πράξεις τους.
Η διατύπωση του διατάγματος προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, καθώς προσφέρει έδαφος σε πράξεις ρεβανσισμού από οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατά οποιουδήποτε διαφωνεί δημόσια με την πολιτική Ερντογάν.
Επίμαχο σημείο στο διάταγμα είναι η απουσία χρονικού προσδιορισμού των πράξεων που θεωρούνται ως αντίσταση κατά του πραξικοπήματος. Η διατύπωση ότι δεν υφίσταται ποινική ευθύνη για τις ενέργειες που κρίνονται ως αντίσταση «στο πραξικόπημα και τις προεκτάσεις αυτού» αφήνει ένα ευρύ περιθώριο ερμηνείας και το σημείο αυτό του προεδρικού διατάγματος είναι που προκαλεί τις σφοδρές επικρίσεις.
Η συνέχεια στο ρεπορτάζ του Γιάννη Μανδαλίδη στο in.gr…