Πιο αυστηρή νομισματική πολιτική προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν φέτος οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το 2018 θα κλείσουν κι άλλο τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος αφού η οικονομία θα βελτιώνεται.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά αύξησης του κόστους δανεισμού σε δολάρια και αναμένεται να πραγματοποιήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται μέσα στο 2018 να βάλει σταδιακά τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που περιλαμβάνει σήμερα μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προγραμματίζει να προχωρήσει σε τουλάχιστον μία αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας. Με ενδιαφέρον παρακολουθούν επίσης οι αγορές τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ιαπωνίας που, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν –εκτός απροόπτου –ουδέτερη νομισματική πολιτική χωρίς να αλλάζουν ουσιαστικά ρότα.

H Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια στο 1,5%. Καθώς η οικονομία βελτιώνεται, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται από το 2,1% στο 2,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της κεντρικής τράπεζας, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Ετσι για το 2018 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τουλάχιστον το 2%, το 2019 το 2,5% και το 2020 το 3%. Θετικά αναμένεται να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία και η μεγάλη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 21%, αν και έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από οικονομολόγους και αναλυτές ότι αυτό μπορεί να πλήξει τελικά τα δημοσιονομικά της χώρας. Τα μάτια φέτος είναι στραμμένα στο νέο αφεντικό της Fed Τζερόμ Πάουελ για το δείγμα γραφής που θα δώσει. Μετά τη σημαντική μείωση της ανεργίας, τώρα η Fed παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό που αναμένεται να αυξηθεί από 1,6% σε 1,7%.

Τα μέλη της ΕΚΤ συζητούν για την προοπτική ολοκλήρωσης της ποσοτικής χαλάρωσης εδώ και αρκετούς μήνες, με πιέσεις κυρίως της Γερμανίας. Την πιο πρόσφατη ένδειξη για τη νομισματική πολιτική την έδωσε πριν από λίγες μόνο ώρες ο Μπενουά Κερέ, ο άνθρωπος της κεντρικής τράπεζας που είναι επιφορτισμένος ακριβώς με τη λειτουργία του προγράμματος αυτού. Μιλώντας σε κινεζικό περιοδικό άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να μην ανανεωθεί μετά τη λήξη του τον Σεπτέμβριο οδεύοντας προς την ολοκλήρωσή του. Η παρέμβαση αυτή θεωρείται σημαντική επειδή ο Κερέ ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής του προέδρου της τράπεζας Μάριο Ντράγκι για πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική. Υπάρχουν μάλιστα αναλυτές που αναφέρουν στο CNBC ότι με δεδομένη την ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι αγορές μπορεί να προεξοφλήσουν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν από την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τους κινδύνους του Brexit που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού λόγω της πίεσης στην ισοτιμία της στερλίνας. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο. Πέρυσι αύξησε μία φορά τα επιτόκια και φέτος οι αγορές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη τέτοια αύξηση –ή ακόμη και σε δύο.