Μισό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι θα λάβουν για την περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Απριλίου 2018 οι δικαιούχοι, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε το κούρεμα κατά 50%, όπως προβλέπει και η απόφαση που υπογράφηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, από 25 λεπτά το λίτρο που ήταν κατά την περσινή περίοδο το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, πλέον διαμορφώνεται στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές, όπως προβλέπει η απόφαση, ούτε στα εισοδηματικά κριτήρια αλλά ούτε και στις ζώνες και στα επιδοτούμενα λίτρα. Την ίδια ώρα και ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ήδη στα 0,99 ευρώ το λίτρο και σε κάποιες περιοχές της χώρας έχει ξεπεράσει και το 1 ευρώ, το ύψος του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής: Στην πρώτη ζώνη που περιλαμβάνει τους Νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών, το επίδομα θα ανέλθει στα 250 ευρώ για έναν εργένη ή τα 312,5 ευρώ για ένα ζευγάρι. Στη δεύτερη ζώνη που περιλαμβάνει τους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου και Μαγνησίας, το επίδομα θα περιοριστεί στα 150 ευρώ για τον άγαμο ή στα 187,5 ευρώ για το ζευγάρι. Στην τρίτη ζώνη που περιλαμβάνει τους Νομούς Αττικής, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Λέσβου, Φωκίδας, Χίου και Κέρκυρας, το επίδομα περιορίζεται στα 80 ευρώ για τον άγαμο και στα 100 ευρώ για το ζευγάρι. Στην τέταρτη ζώνη που περιλαμβάνει την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο, τα Κύθηρα, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα, τη Ζάκυνθο, το επίδομα θα κυμαίνεται από τα 50 έως τα 62,5 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο Taxisnet. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15 Ιανουαρίου η πληρωμή θα γίνει έως 15 Φεβρουαρίου. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου η πληρωμή θα γίνει έως 30 Ιουνίου.