Με διαδικασίες εξπρές θα ανατραπεί ο χάρτης των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών τώρα βιάζονται και τρέχουν. Μάλιστα αυτό που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να γίνει μέσα σε 20 ημέρες. Το χρονικό αυτό περιθώριο θα έχουν στη διάθεσή τους οι περίπου 500 εκτιμητές ακινήτων που θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να βγάλουν 10.000 νέες τιμές ζώνης.

Ο χρόνος πιέζει και οι δανειστές δεν πρόκειται να δεχθούν άλλη αναβολή. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμες έως τα τέλη Μαρτίου.

Το οικονομικό επιτελείο αφού κατάλαβε ότι δεν βγαίνει η άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών στα επίπεδα των εμπορικών αξιών, αποφάσισε να αναθέσει σε πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και να καθορίσουν τις νέες τιμές με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα.

Ομως σε μια διαλυμένη και χτυπημένη από την κρίση κτηματαγορά με ελάχιστες αγοραπωλησίες ακινήτων και πωλήσεις σε σκοτωμένες τιμές λόγω οικονομικής ασφυξίας των ιδιοκτητών τους, οι εκτιμητές αναλαμβάνουν ένα δύσκολο έργο. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, το εγχείρημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε τιμές που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες στρεβλώσεις. Το γεγονός μάλιστα ότι σε πολλές περιοχές της χώρας τους τελευταίους μήνες ή ενδεχομένως και τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου, καθιστά σχεδόν αδύνατο τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών για να δελεάσει τους εκτιμητές ακινήτων θα πληρώσει μέχρι 5.000 ευρώ στον καθένα αν προλάβουν να προσδιορίσουν τις νέες τιμές.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει απευθύνει το υπουργείο, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων:

1. Πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις από σήμερα έως και τις 12 Ιανουαρίου 2018. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς Taxisnet στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

2. Το έργο που θα αναλάβουν είναι «η σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης / τιμών ζωνών». Θα πρέπει να δηλώσουν και την προτίμησή τους σε ποιες Περιφέρειες και σε ποιους δήμους θέλουν να καθορίσουν τις νέες τιμές ζώνης. Το υπουργείο μπορεί να τους ζητήσει να αποφασίσουν και για άλλες περιοχές, αν δεν καλυφθούν από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

3. Η αμοιβή τους καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά ζώνη τιμών ακινήτων. Σε κάθε εκτιμητή μπορεί να ανατεθεί η σύνταξη εισήγησης για τιμές κατ’ ανώτατο όριο 100 ζωνών. Με άλλα λόγια, αν κάποιος εκτιμητής εξαντλήσει το ανώτατο όριο των 100 ζωνών, θα πληρωθεί με 5.000 ευρώ (50 Χ100 = 5.000). Η αμοιβή με το κομμάτι δίνει ίσως και ισχυρό κίνητρο να βγάζει τιμές με ρυθμούς 5 ζώνες την ημέρα, ώστε να φτάσει στο μάξιμουμ ποσό πληρωμής. Με τις τιμές ζώνης σε όλη την Επικράτεια να υπολογίζονται σε περίπου 10.000, θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 ή 500 ειδικοί (αν όχι και περισσότεροι) για να εργαστούν προκειμένου να βγουν οι νέες αντικειμενικές.

4. Οι εκτιμητές θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβληθούν αντίστοιχα διαθέσιμα δεδομένα από τις τράπεζες, προκειμένου να διασταυρωθούν. Αν οι διαφορές είναι μεγάλες και υπάρχει αδυναμία ασφαλούς προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, αναλαμβάνει η Δευτεροβάθμια Τριμελής Επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί τις τιμές εκκίνησης.