Σύμφωνα με την μυθολογία, τα ξωτικά είναι πλάσματα τα οποία ζουν συνήθως στα δάση, σε προστατευμένες φυσικές περιοχές σε κρύπτες ή υπογείως. Αυτά τα Χριστούγεννα, ωστόσο, τα ξωτικά θα μπορούν να τα βρίσκει το κοινό στην πόρτα του Από Μηχανής Θεάτρου (Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, Αθήνα, Τηλ. 2105232097, είσοδος 8-10 ευρώ). Αιτία, η παράσταση «Ένα ξωτικό στην πόρτα μου!» που ανεβάζει κάθε Κυριακή στις 12.00 έως τις 21 Ιανουαρίου η ομάδα Κοπέρνικος

Η ομάδα «Κοπέρνικος» δημιουργεί φέτος για πρώτη φορά, μια νέα Χριστουγεννιάτικη παράσταση! Πρόκειται για μια περιπέτεια γεμάτη δράση, μουσική και τραγούδι, αλλά και όμορφες συγκινητικές στιγμές που αποδίδει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων: την ομορφιά του να δίνεις, να μοιράζεσαι και να αγαπάς.

«Ανέκαθεν μας ενθουσίαζε η ιδέα μιας Χριστουγεννιάτικης παράστασης, λαμπερής, γιορτινής, γεμάτη μαγεία, χιόνι, ξωτικά… ώσπου,μια μέρα, αναρωτηθήκαμετι θα γινόταν αν ένα ξωτικό, από αυτά που κατασκευάζουν τα παιχνίδια και τα δίνουν στον Άγιο Βασίλη για να τα πάει στα παιδιά, δεν παρέδιδε ένα παιχνίδι και το κρατούσε για τον εαυτό του! Κι αυτή ήταν η αφορμή για να γράψουμε μια παράσταση με θέμα την προσφορά, την έννοια του “δίνω” χωρίς αντάλλαγμα, αλλά και του τι συμβαίνειόταν η προσφορά μας φτάσει στα όρια της θυσίας», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας μιλώντας στα «Νέα».
Το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης υπογράφουν οι συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Κοπέρνικος». Πρόκειται για δύο ταλαντούχους δημιουργούς στον χώρο του παιδικού θεάματος, μιας και είναι βραβευμένοι το 2007 με Α’ Κρατικό βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου, το 2015 με το Α’ Κρατικό βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου και το 2017 με τη διεθνή διάκριση White Raven.
«Με την Ομάδα Κοπέρνικος πάντα δημιουργούμε ένα θέατρο που χρησιμοποιεί καθαρούς καισαφείς θεατρικούς κώδικες, αναδεικνύοντας θέαμα που γίνεται “εκείνη” τη στιγμή για “εκείνο” το κοινό». Το θέατρο το κάνουμε και το χαιρόμαστε. Είναι σαν το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών. Αυτοσχεδιάζεις, δοκιμάζεις, ορίζεις τους κανόνες σου, βαφτίζεις τα αντικείμενα να πάρουν αμέσως τηχρήση που θες, και το παραμύθι ξεκινά! Τόσο απλά και όμορφα», τονίζουν οι δύο δημιουργοί.
Η πλοκή της παράστασης είναι χιουμοριστική, αλλά και περιπετειώδη, με υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής με τη χρήση μουσικών οργάνων από τέσσερις ταλαντούχους ηθοποιούς. Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του πολυμήχανου Γκάυ Στεφάνου, που συνεχίζει και φέτος την γόνιμη συνεργασία με την ομάδα αλλά και με τη επιμέλεια κίνησης του Θάνου Δασκαλόπουλου! Όλοι τους, δούλεψαν ώστε επί σκηνής να βγει ένα αποτέλεσμα που να αποκαλύπτει στους μικρούς και τους μεγάλους θεατές το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.
«Μέσα από την ιστορία, όλοι οι χαρακτήρες αλληλεπιδρούν, συνεργάζονται, συμπάσχουν και γίνονται, τελικά, καλύτεροι. Μαθαίνουν από τα λάθη τους, αντικρύζουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στους άλλους, αναθεωρούν τις απόψεις τους και ξεκινούν μια νέα πορεία – μαζί- έχοντας “μετατοπιστεί” από την μια πλευρά στην άλλη. Αυτή είναι και η ευχή μας για τον νέο Χρόνο. Να μας βρει -και να μας κάνει- καλύτερους!», καταλήγουν οι εμπνευστές της παράστασης.

Σύμφωνα με την υπόθεση, σ’ ένα εργοστάσιο παιχνιδιών, ο πλούσιος ιδιοκτήτης του, που δεν έχει μάθει ποτέ να δίνει τίποτα και σε κανέναν, ενθουσιάζεται όταν ξαφνικά στη πόρτα του εμφανίζεται ένα ξωτικό των Χριστουγέννων που γνωρίζει να φτιάχνει υπέροχα παιχνίδια. Κι ενώ εκείνος του προσφέρει αμέσως δουλειά, σχεδιάζοντας να τον χρησιμοποιήσει για να εκπληρώσει τα πονηρά του σχέδια, το ξωτικό έχει μια σημαντική αποστολή: Να επιστρέψει ένα δώρο σε κάποιον που το έχασε. Τα πράγματα θα φτάσουν στο απροχώρητο, όταν το ξωτικό αποφασίσει να αφήσει το εργοστάσιο και να φύγει μακριά, ενώ ο ιδιοκτήτης του το καταδιώκει προσπαθώντας να το πείσει να επιστρέψει. Οι δυο τους εγκλωβίζονται σε μια χιονοθύελλα και εκεί, όταν όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί, μια σειρά από γεγονότα θα φέρουν τους δυο πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό. Και τότε ο ιδιοκτήτης θα μάθει επιτέλους να σέβεται, να εκτιμάει και να μοιράζεται, και το ξωτικό, που δίνει πάντα χωρίς να περιμένει τίποτα για αντάλλαγμα, θα πάρει περισσότερα από όσα μπορεί ποτέ να φανταστεί!