Δυόμισι δισεκατομμύρια. Οχι, δεν είναι το χρέος της Ελλάδας ή οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αλλά οι φορές που χτυπάει η κάθε καρδιά κατά μέσο όρο στη ζωή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση. Αν το νούμερο αυτό το αναγάγουμε σε ημερήσια βάση, τότε το ποσό ανέρχεται στις 100.000 φορές, στέλνοντας 7.570 λίτρα αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος. Η καρδιά είναι το σημαντικότερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού αφού ορίζει την λειτουργία ολόκληρου του συστήματος εντός μας. Ο παλμός μαρτυράει ανάλογα με τον ήχο και τη συχνότητά του την κατάσταση αυτού του μυ. Ακόμα κι αν οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των χτύπων, θα πρέπει να τον εξετάζουν σε συνθήκες ηρεμίας. Εφόσον θέλουν να πάρουν τους δρόμους για να τρέξουν χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.
Τα δύο άκρα

Οι παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας αναφέρονται στο πόσες φορές χτυπάει η καρδιά όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης. Οταν δηλαδή είναι ξαπλωμένος, χωρίς να εμπλέκεται σε κάποια φυσική δραστηριότητα και ηρεμεί. Οχι όμως όταν κοιμάται αφού τότε ο αριθμός είναι σημαντικά μειωμένος. Πολύ χοντρικά ένας φυσιολογικός ρυθμός στην κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται ανάμεσα σε 60 με 100 χτύπους το λεπτό – σχετίζεται με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Οποιος μετρήσει ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο άκρα, λέει στο περιοδικό Runner’s World η Κέιτ Τρέινορ, επικεφαλής του Κέντρου Καρδιοαγγειακής Πρόστασίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, βρίσκεται σε καλή κατάσταση μιας και μειώνει τις απαιτήσεις λειτουργίας της καρδιάς του και άρα εκείνη συγκρατεί δυνάμεις. «Σκεφτείτε πως η καρδιά σας είναι ένα αυτοκίνητο και το οξυγόνο στο αίμα σας η βενζίνη του. Οσο πιο γρήγορα οδηγεί ο ιδιοκτήτης του τόσο περισσότερα καύσιμα χρησιμοποιεί και η μηχανή εξαντλείται».
Στις περιπτώσεις που κάποιος διαπιστώσει αριθμό χτύπων άνω των 100 σε συστηματική βάση, τότε μάλλον έχει αναπτύξει ταχυκαρδία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας όπως είναι ο πυρετός, η αναιμία, η εφίδρωση ή ακόμα και το έντονο στρες που συνδέεται με την απελευθέρωση στον οργανισμό υψηλών ποσοτήτων αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη επιτείνει τις επιπλοκές του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα προβλήματα όπως θρόμβοι στο αίματος, φτάνοντας μέχρι το έμφραγμα ή την καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλωστε, σύμφωνα με μια έρευνα του 2010, οι συμμετέχοντες που είχαν σταθερά ή περισσότερους από 84 χτύπους το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, τα επόμενα πέντε χρόνια είχαν 55% πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια καρδιακή νόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους με λιγότερους χτύπους.
Βραδυκαρδία

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι με παλμούς κάτω των 60 ανά λεπτό φαίνεται να έχουν βραδυκαρδία και θα ακούσουν τον γιατρό τους να τους λέει πως δεν φτάνει αρκετή ποσότητα αίματος στον εγκέφαλό τους. Αυτή η υπολειτουργία της καρδιάς, αρχικά εκδηλώνεται με συμπτώματα κόπωσης, πονοκεφάλων, ναυτίας και μπορεί να κορυφωθεί με την απώλεια αισθήσεων. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με την χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, όπως βήτα αναστολείς για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή ουσίες για τον υπερθυρεοειδισμό. Αλλά και με ανωμαλίες στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς. Η βραδυκαρδία δεν είναι απαραίτητα κακά νέα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως στους αθλητές αντοχής, δηλαδή τους δρομείς ή τους ποδηλάτες, μια καρδιά που χτυπάει γύρω στις 40 φορές το λεπτό μπορεί να βολέψει.
Οι δρομείς που θέλουν να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων και να μην έχουν μια καρδιά που χτυπάει πολύ γρήγορα ή υπερβολικά αργά οφείλουν να προσέχουν την άσκησή τους. Στη συνηθισμένη τους προπονητική ρουτίνα πρέπει να ενσωματώσουν και κινήσεις με βάρη αλλά και αερόβιες ασκήσεις για τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Σε συστηματική βάση θα διαπιστώσουν πως ενισχύουν την σωστή λειτουργία της καρδιάς τους και κάθε φορά που θα μετρούν τους παλμούς θα βλέπουν πως βρίσκονται εντός φυσιολογικών ορίων.