Ο χειμώνας είναι κατεξοχήν εποχή αναπροσαρμογής στόχων και ο καιρός που αποφασίζουμε τους αγώνες της ανοιξιάτικης σεζόν. Είναι όμως και η εποχή που, εξαιτίας του αυξημένου όγκου προπόνησης, εμφανίζονται και τραυματισμοί. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προτιμούσες την αποχή ή την εναλλακτική προπόνηση; Είσαι έτοιμος να βραχείς;
Είναι λίγο κλισέ: οι δρομείς έχουμε κάποιον φίλο κολυμβητή, ο οποίος είτε μας εκθειάζει που τρέχουμε είτε μας περιπαίζει για τον μοναχικό δρόμο που έχουμε επιλέξει. Το ίδιο φυσικά κάνουμε και εμείς, αγνοώντας και οι δύο το τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει το ένα άθλημα στο άλλο. Μπορεί τελικά; Και αν ναι, πώς; Την απάντηση μπορούν εύκολα να τη δώσουν όσοι έχουν υποκύψει στον πειρασμό να δοκιμάσουν. Ας εξετάσουμε όσα μπορεί να προσφέρει σε έναν δρομέα ένα «φλερτ» με τον υδάτινο κόσμο.
Γιατί κολύμπι;
Το κολύμπι ως άθλημα θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» στα χέρια του δρομέα, ώστε να επανέλθει ταχύτατα από τραυματισμούς αλλά και να διατηρήσει τη φόρμα του κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ολοι οι δρομείς είμαστε ταγμένοι στην επανάληψη του πατήματος σε διάφορα κατά καιρούς τερέν (χώμα, άσφαλτος κ.λπ.), αλλά με το κολύμπι μάς δίνεται η ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε μυς που αγνοούσαμε παντελώς την ύπαρξή τους. Ετσι, όχι μόνο θα πετύχουμε ενεργή αποκατάσταση και εκγύμναση νέων μυϊκών ομάδων, αλλά θα βελτιώσουμε κατά πολύ τη δυνατότητα πρόσληψης οξυγόνου, η οποία θα μας φανεί αρκετά χρήσιμη στην αγωνιστική περίοδο. Ειδικά οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων θα ωφεληθούν στον υπέρτατο βαθμό.
Πού και πότε;
Ιδανική περίοδος δεν υπάρχει, καθώς μπορούμε να κολυμπάμε παράλληλα με τις δρομικές μας προπονήσεις και σε όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη θάλασσα, η οποία είναι για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε πολύ καλή θερμοκρασία· με την ανάπτυξη του Open Water στην Ελλάδα, σίγουρα θα βρεις ομάδες να σε μυήσουν στην ανοιχτή θάλασσα και τα οφέλη της. Οι πισίνες ωστόσο αποτελούν την καλύτερη επιλογή για έναν δρομέα, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει και προπονητικά το νερό και όχι μόνο για τις ευεργετικές του δράσεις (αποφυγή φλεγμονών, ξεκούραση κ.λπ.). Κάποιες βασικές συμβουλές από έναν κόουτς κολύμβησης θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορείς να νιώσεις καλά μέσα στο νερό και να μην ξεκινήσεις με την κλασική φοβία του δρομέα για το νερό.
Με ποιον τρόπο ξεκινάω;
Στην αρχή, ο στόχος θα είναι να μπορούμε να κολυμπήσουμε συνεχόμενα για όσο μπορούμε περισσότερο σε διάρκεια και να αυξάνουμε σταδιακά, όπως ακριβώς στο τρέξιμο. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να μας απασχολεί τόσο η τεχνική. Αργότερα και όταν αποκτήσουμε κάποιες τεχνικές γνώσεις θα μπορούμε να κάνουμε και πιο γρήγορα κομμάτια. Για παράδειγμα μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε 6-12 x 50 μ. ταχύτητα με 30″ στάση ενδιάμεσα στο κάθε ένα. Oσο περνάει ο καιρός, αυξάνουμε τα σετ και μειώνουμε τον χρόνο του διαλείμματος. Μοιάζει με διαλειμματική, έτσι δεν είναι; Πράγματι προσομοιώνουμε κατά πολύ τις δρομικές μας προπονήσεις, με αποτέλεσμα να δυναμώνουμε τόσο σωματικά όσο και από πλευράς «κολυμβητικής» ψυχολογίας. Παράλληλα δουλεύουμε τόσο σε αερόβια αλλά και σε αναερόβια βάση, κάτι που γνωρίζουμε καλά από το τρέξιμο.
Tip: Μην αγχωθείς αν σου πάρει πολύ χρόνο. Ο άνθρωπος κάνει υπέρβαση με την προσπάθειά του να «τσουλήσει» στο νερό, ειδικά όταν επιχειρεί σε μεγάλη ηλικία και χωρίς προηγούμενη πείρα.
Χρειάζομαι βοηθήματα;
Αν ο στόχος είναι η αποκατάσταση από τραυματισμό, θα χρειαστείς μία ζώνη πλευστότητας προσαρμοσμένη στη μέση, ώστε να μπορείς να κάνεις τζόγκινγκ μέσα στο νερό χωρίς τον φόβο της επαφής με το έδαφος. Το πάχος του νερού με την αντίσταση που σου παρέχει σε σχέση με τον αέρα θα σε βοηθήσει έχοντας μεγαλύτερη αντίσταση να αυξήσεις σταδιακά τους καρδιακούς σου παλμούς αλλά και να δυναμώσεις όλο το μυϊκό σου σύστημα. Επίσης, μπορείς να κάνεις χρήση «pull buoy» (βαρελάκι πλευστότητας) αν θέλεις να δουλέψεις περισσότερο με το πάνω μέρος του κορμού, ξεκουράζοντας τα πόδια. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, καθώς ειδικά οι δρομείς «βουνού» χρησιμοποιούν αρκετά τα χέρια τους για ισορροπία ειδικά στις καταβάσεις.
Το ανάποδο αποτέλεσμα –ενδυνάμωση κάτω άκρων –μπορείς να πετύχεις με τη χρήση σανίδας ή πέδιλων και να δώσεις έτσι και λίγο τόνο «παιχνιδιού» στις προπονήσεις.
Ετοιμος για το επόμενο βήμα;
Ο καιρός πέρασε και έχεις ήδη αποκτήσει μια βάση κολυμβητική που συνοδεύεται με την ανάλογη αυτοπεποίθηση. Προστάτεψες το σώμα σου από τραυματισμούς και δυνάμωσες «κολυμβητικά». Και τώρα τι; Θα μείνεις εκεί; Μόνο τρέξιμο; Μη διστάσεις να προχωρήσεις το… φλερτ με το κολύμπι σε κανονική σχέση.
Ενας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου και είναι δική σου κατάκτηση. Κάνε εγγραφή στην τοπική πισίνα και άρχισε να κολυμπάς στη θάλασσα. Χρειάζεσαι μόνο ένα σκουφάκι, ένα ζευγάρι γυαλάκια και πολύ όρεξη.
Καλώς ήλθες στον υδάτινο κόσμο!
Ο Πέτρος Παρθένης είναι κολυμβητής ανοιχτής θαλάσσης, μαραθωνοδρόμος και Ironman. Είναι ιδρυτικό μέλος της weswim (www.facebook.com/Weswimgreece)