Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η κυβέρνηση με την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, ύστερα από την απόφαση της αρμόδιας Δευτεροβάθμιας Επιτροπής να χορηγήσει άσυλο στον πρώτο εξ αυτών. Με τις αιτήσεις των υπόλοιπων επτά να είναι σε αναμονή και την οργή της Αγκυρας να δυναμιτίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών επιδεικνύουν αμηχανία στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την υπόθεση και να περιορίσουν το πολιτικό κόστος.
Πριν κλείσει μήνας από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την αντίσταση του Αλέξη Τσίπρα –παρά τις αρχικές υποψίες για αλισβερίσι –στις επίμονες πιέσεις του τούρκου προέδρου για έκδοση των Οκτώ, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τώρα η κυβέρνηση αναζητεί από τους δικαστές να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Σε μια εποχή, μάλιστα, κατά την οποία το μέτωπο κυβέρνησης – δικαστών είναι ανοιχτό, και δη με αυτούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι θα κληθούν να αποφανθούν σε τελικό βαθμό για την αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε η κυβέρνηση κατά της απόφασης της διοικητικής επιτροπής για τη χορήγηση ασύλου. Ενδεικτικό είναι πως ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλά (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για «φαινόμενα αλαζονείας στο δικαστικό σώμα, υπέρμετρες φιλοδοξίες και προσωπικές εμμονές». Νωποί παραμένουν εξάλλου οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι ο Τσίπρας τού είχε υποσχεθεί σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την έκδοση των Οκτώ αμέσως μετά τη σύλληψή τους, με τον Πρωθυπουργό να μην έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού.
Στο Μαξίμου δεν κρύβουν πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους Οκτώ γεννά σοβαρό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευθύγραμμη πορεία τους, δικαιολογώντας εν μέρει και την αμηχανία που ενυπάρχει στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως το ΥΠΕΞ απάντησε μεν στις προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, ωστόσο ουδέποτε προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα, όπως επισημάνθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί έτσι για την κυβέρνηση να μην παραμείνουν οι Οκτώ σε ελληνικό έδαφος, ακόμη και αν χορηγηθεί σε όλους άσυλο. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε την Ελλάδα δυνητικό προορισμό για όσους Τούρκους κατηγορούνται ή καταζητούνται για το πραξικόπημα. Εξού και ανώτατη κυβερνητική πηγή έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».
Παράλληλα, εκτός των προφανών πιθανών συνεπειών σε Αιγαίο και Κύπρο, τρόμο στο Μαξίμου φέρνουν το Προσφυγικό και το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η Αγκυρα εγκαλεί κλιμακούμενα τις Βρυξέλλες για αθέτηση των όρων για εκταμίευση κονδυλίων, ενώ οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται διαρκώς. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης εάν τυχόν υπάρξουν εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αίτηση ακύρωσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οχυρώνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης απέναντι στους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι η Αθήνα παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Σημειώνεται επίσης ότι στελέχη της αντιπολίτευσης (Δένδιας – Λοβέρδος) κατήγγειλαν ότι κατά το πρόσφατο μπαράζ κατάθεσης τροπολογιών στη Βουλή η κυβέρνηση σχεδίαζε να φέρει ρύθμιση που σχετίζεται με το άσυλο και θα άνοιγε «κερκόπορτα» για την έκδοση των Οκτώ στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα και πράγματι θα στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, διαψεύδουν ότι συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και το αίτημα έκδοσής τους, το οποίο έκλεισε οριστικά με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, όπως έσπευσε να τονίσει δημοσίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μολαταύτα, η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνεται σε δηλώσεις, προκλήσεις και ευθείες απειλές. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Χακάν Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Ελλάδα πως η υπόθεση των Οκτώ αποτελεί «δυναμίτη που μπορεί να καταστρέψει τη χώρα». Κύκλοι του Μαξίμου απάντησαν σε υψηλούς τόνους πως «ευχόμαστε, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί». Με ανάλογο περιεχόμενο, αλλά με πιο ήπιο τρόπο, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο ρόλος μας είναι ιστορικός, ακόμα και για τους γείτονές μας. Οταν παρεκτρέπονται, οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Πριν καν προκύψει το ζήτημα με το άσυλο, οι Τούρκοι φέρονται να απείλησαν έλληνες ψαράδες στα Ιμια, ενώ πολεμικό πλοίο που συνόδευε γεωτρύπανο διέσχισε το Αιγαίο από τη μία άκρη του ώς την άλλη. Χθες άρχισαν και οι γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου από την κοινοπραξία ΕΝΙ-Total, με την Τουρκία να ισχυρίζεται ότι «ο ορυκτός πλούτος της Κύπρου ανήκει και στον τουρκοκυπριακό λαό».