Με καλά νέα για την ευρωπαϊκή οικονομία άλλαξε η χρονιά. Τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη επιταχύνθηκε και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαεπτά ετών ενισχύοντας τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το 2018. Ωστόσο οι δυσκολίες στο επίπεδο ετοιμότητας των επιχειρήσεων να καλύψουν την αύξηση των παραγγελιών που προκαλεί η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση θέτουν όρια στην επέκταση της παραγωγής τους και στις θετικές επιπτώσεις στο επίπεδο της οικονομίας. Και ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα τα μηνιαία στοιχεία της IHS Markit για τη βιομηχανία έδειξαν ότι οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή στον κρίσιμο αυτόν τομέα για την οικονομία της Ευρώπης σκαρφάλωσαν σε επίπεδο ρεκόρ των τελευταίων 17 ετών (60,6 μονάδες). Ο γερμανικός αντίστοιχος δείκτης σημείωσε ρεκόρ ενώ σημαντική βελτίωση καταγράφηκε και στη Γαλλία. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής αποδίδεται στην ισχυρότερη ζήτηση παγκοσμίως στην οποία έχει συμβάλει και η σταθερή πορεία της κινεζικής βιομηχανίας.

Αλλά, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, τα στοιχεία δεν καταγράφουν μόνο τις υψηλές επιδόσεις στον τομέα της βιομηχανίας το 2018 λόγω δυναμικότητας της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την κάλυψη της ζήτησης από τα εργοστάσια με αποτέλεσμα να τίθενται όρια στη συνολική ανάπτυξη. Αυτό ισχύει, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, της κινεζικής, της γερμανικής, της γαλλικής και της βρετανικής.

Από την άλλη πλευρά όμως, με τη βιομηχανία στα όριά της, προκαλούνται επιπτώσεις στον πληθωρισμό ο οποίος αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα κάτω του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το επόμενο διάστημα γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις της Μπούντεσμπανκ προκειμένου να τεθεί ημερομηνία λήξης στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η ΕΚΤ. Αυτή τη φορά ωστόσο οι πιέσεις για αύξηση του πληθωρισμού θα προέρχονται από την πλευρά της προσφοράς και όχι από αυτήν της ζήτησης.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο ότι ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σημαντικά στην Ευρώπη, μειώνεται στη Βρετανία. Για την τελευταία ο σχετικός δείκτης της IHS Markit διολίσθησε στο 56,3 κάτω από τον μέσο όρο των προβλέψεων (57,9) των οικονομικών αναλυτών αποτυπώνοντας με τον τρόπο αυτόν τις επιπτώσεις από το Brexit.