Με αυξημένες προσφυγικές ροές μπήκε το 2018, καθώς τις δύο πρώτες μέρες του χρόνου έφτασαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου σχεδόν 400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που μεταφράζουν την αύξηση των αφίξεων ως ένα μέσο πίεσης της Τουρκίας προς τη χώρα μας, μετά τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα. Ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η Τουρκία άνοιξε την προσφυγική κάνουλα σαν αντίποινα για τις ερευνητικές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, με την πιο πρόσφατη να ξεκινά τις πρώτες ώρες του 2018.

Είναι ενδεικτικό πως την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, έφτασαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά 217 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 135 στη Λέσβο και οι 82 στη Σάμο. Στους πρώτους πρόσφυγες και μετανάστες της χρονιάς ήρθαν να προστεθούν χθες άλλοι 200 σε Λέσβο και Χίο. Την ίδια στιγμή, το τελευταίο δεκαήμερο του 2017, οι αφίξεις στα νησιά έφτασαν τις 526, γεγονός που ενισχύει την άποψη όσων ισχυρίζονται πως η Τουρκία ξαφνικά κάνει τα στραβά μάτια και δεν εμποδίζει πρόσφυγες και μετανάστες να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ελληνικές ακτές.

Πλέον, στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» περίπου 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν 7.500 ζουν στη Λέσβο, με τους περισσότερους να στοιβάζονται στις υποτυπώδεις υποδομές της Μόριας.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ. Ωστόσο, για τους δημάρχους των νησιών η κατάσταση που επικρατεί σε αυτά είναι, όπως λένε, απόρροια της έλλειψης πολιτικής για το Προσφυγικό. «Η κατάσταση στα νησιά είναι η ίδια εδώ και μήνες και προσδιορίζεται από τους αριθμούς» σημειώνει ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, επιτακτική είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε να γίνουν άμεσα και οι επιστροφές μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία.

«Ο λόγος που μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει αυτό είναι γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει επιστροφές, δεν υπάρχει η πολιτική απόφαση – βούληση να αλλάξει η νομοθεσία. Θα πρέπει, όμως, να καταστεί σαφές ότι η χώρα μας οφείλει να επιστρέφει τους παράτυπους μετανάστες. Στόχος δεν είναι να γυρίζουν πρόσφυγες πίσω στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος, αλλά να μην έχουν οι “απέναντι”, δηλαδή οι διακινητές, δουλειά και όσοι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη να ακολουθήσουν τις νόμιμες οδούς. Με την τακτική που ακολουθείται σήμερα είναι σαν να θέλουν τους διακινητές. Και για να μη γελιόμαστε, οι επιστροφές προς την Τουρκία είναι όλους αυτούς τους μήνες ελάχιστες» προσθέτει ο Μανώλης Βουρνούς.

Η αποσυμφόρηση των νησιών θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τους δημάρχους, η νούμερο ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σάμου, πρόσφατα ενημερώθηκε πως στο υπουργείο έχει κατατεθεί πρόταση από τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, ο οποίος με δική του ευθύνη και αρμοδιότητα ζητά να μεταφερθούν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε χώρους που έχουν όλες τις προδιαγραφές, ώστε να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί και μάλιστα οι πιο ευάλωτες ομάδες. «Κι άλλοι δήμοι της ενδοχώρας έχουν εκφράσει την ίδια πρόθεση. Πάντως, το να μην υπάρχει δεύτερο και τρίτο πλάνο από το υπουργείο για το Προσφυγικό είναι εγκληματικό».