Ενας στους δέκα εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση εργασιακής ομηρείας καθώς η σχέση εργασίας τους έχει ημερομηνία λήξης. Επικουρικοί, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εργολαβικοί και εργαζόμενοι με συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ αποτελούν τον κανόνα στο ΕΣΥ, που μετρά τις πληγές του (και) σε μόνιμο προσωπικό.
Το παράδειγμα του Ευαγγελισμού είναι χαρακτηριστικό. Στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος 60.000 εισαγωγές ασθενών, εξετάσθηκαν στα επείγοντα 150.000 ενώ επιπλέον 200.000 ασθενείς έκλεισαν ραντεβού στα τακτικά ιατρεία. Ακόμη διεξήχθησαν συνολικά 10.000 χειρουργικές επεμβάσεις και 8 εκατομμύρια εξετάσεις (εργαστηριακές, απεικονιστικές κ.ά.). Στο ίδιο νοσοκομείο δίνουν καθημερινά μάχη ώστε να αντεπεξέλθουν στο ολοένα αυξανόμενο φόρτο εργασίας εν μέσω κρίσης 3.000 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι δύο στους δέκα βρίσκονται υπό συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, «οι 400 είναι εργολαβικοί –εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τραπεζοκόμοι, τεχνικοί κ.ά. Επιπλέον 65 υπάλληλοι έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ ενώ στο νοσοκομείο υπηρετούν και 90 επικουρικοί, μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας.
Συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συνεχίζει, υπηρετούν 2.100 επικουρικοί γιατροί, περίπου 1.000 επικουρικοί νοσηλευτές, διοικητικοί, εργαστηριακοί, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές κ.τ.λ., σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ και πάνω από 7.000 εργολαβικοί εργάτες (δηλαδή, εργαζόμενοι σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης κ.ά.).
Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν απόδειξη ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν πλέον τον κανόνα (και όχι την εξαίρεση), καθώς έχουν μετατραπεί σε κύρια δεξαμενή αιμοδοσίας του δυναμικού του ΕΣΥ. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: δεδομένου ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 78.000, διαπιστώνει κανείς ότι το 15% των υπαλλήλων μετρά αντίστροφα τον χρόνο έως ότου να λήξει η σύμβαση. Και ενώ οι συμβασιούχοι (όπως για παράδειγμα οι επικουρικοί γιατροί) έχουν χαρακτηριστεί πολλάκις ως λύση – μπάλωμα για την λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι μόνιμοι συνάδελφοί τους επιμένουν πως καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Οταν οι θέσεις αυτές ορφανεύουν, κλινικές απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.
Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό υπηρετεί ένας επεμβατικός ακτινολόγος, ο οποίος διενεργεί εμβολισμό εγκεφαλικών αρτηριών (μία επέμβαση σωτήρια σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων). Η θητεία του όμως ως επικουρικού μέσω ΕΣΠΑ λήγει τον Φεβρουάριο. Και έτσι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας θα μείνει με έναν μόλις γιατρό αντίστοιχης εξειδίκευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αντίστοιχες λειτουργικές αρρυθμίες αναμένεται να εντοπιστούν τους επόμενους μήνες σε παιδιατρικές κλινικές όλης της χώρας, στο νοσοκομείο Κοζάνης και αλλού εξαιτίας του κύματος αποχωρήσεων των 700 επικουρικών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ. Οι υπόλοιποι επικουρικοί όλων των κλάδων θα έχουν απολυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.
Και καθώς το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να δώσει μόνιμες λύσεις στα κενά που προκύπτουν (εξαιτίας και του κύματος συνταξιοδοτήσεων) οι διοικητές του ΕΣΥ καλούνται να εντοπίσουν τα κενά και να προσλάβουν προσωπικό, με τα έξοδα μισθοδοσίας να βαρύνουν τα ούτως ή άλλως αναιμικά ταμεία τους.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ. Υπό τα δεδομένα αυτά, στα τέλη του περασμένου έτους είχε πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας με αίτημα να δοθεί οριστικό τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ. Τότε η ηγεσία στην Αριστοτέλους επανέλαβε ότι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού αποτελούν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης. Εντούτοις, το 2017 προκηρύχτηκαν 1.200 θέσεις μόνιμων επιμελητών πανελλαδικά και καλύφθηκαν μόλις 400. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούσαν παλιές προκηρύξεις (προ δεκαετίας). Υπολογίζεται δε ότι οι συνταξιοδοτήσεις στο ΕΣΥ το ίδιο έτος αγγίζουν τις 300.