Στο στόχαστρο βάζει εκ νέου το υπουργείο Παιδείας τα ιδιωτικά σχολεία καθώς με εγκύκλιό του ζητάει από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας νέους αυστηρούς ελέγχους για το είδος των απογευματινών τους προγραμμάτων και τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται. Παράλληλα όμως, το υπουργείο με εγκύκλιό του περιορίζει τη δυνατότητα των σχολείων (ιδιωτικών και δημοσίων) να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένους προορισμούς που τις καθιστούν δύσκολα πραγματοποιήσιμες.
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αναφέρουν ότι η νέα εγκύκλιος προέκυψε έπειτα από διαμαρτυρίες μαθητών που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια, ενώ πλέον μια από τις προϋποθέσεις των επισκέψεων αυτών, οι αδελφοποιήσεις σχολείων, θα πραγματοποιείται κυρίως με σχολεία της ομογένειας. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν τεθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις μαθητών στα πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για τις εκδρομές αυτές απαιτούνται «δικαιολογητικά για συμμετοχή σε σχέδια συνεργασίας / κινητικότητας / συμπράξεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αίτηση, η οποία υπογράφεται και σφραγίζεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του σχολείου, πρόσκληση και πρόγραμμα της επίσκεψης από το ξένο σχολείο ή τον φορέα υποδοχής, επίσημη έγκριση του προγράμματος από τον φορέα συντονισμού σε εθνικό επίπεδο».
ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ. Παράλληλα όμως ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι από τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία και τα απογευματινά προγράμματά τους, για τους οποίους τίθεται και χρονικό όριο ώς τις 23 Ιανουαρίου. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων κάνουν λόγο για περιορισμό στο ελάχιστο των δικαιωμάτων και των προγραμμάτων τους στην ελεύθερη αγορά, ενώ η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών) έχει καταγγείλει απουσία ελέγχου των απογευματινών δραστηριοτήτων των σχολείων και αδήλωτη εργασία εκπαιδευτικών.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε σε μια χώρα με ελεύθερη οικονομία όπου οι πολίτες της, σε ένα καθεστώς δημοκρατίας, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Μπάμπης Κυραϊλίδης. «Εμείς στις υποχρεώσεις μας είμαστε νομιμότατοι και δηλώνουμε όλους τους εργαζόμενούς μας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στα δικαιώματά μας όμως δεν θα κάνουμε εκπτώσεις».
Με… εισαγγελέα η σύσταση του Πανεπιστημίου
Με την… άδεια του εισαγγελέα φαίνεται ότι θα συσταθεί τελικά το περίφημο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, για το οποίο γίνεται πολυήμερη κατάληψη στα κτίρια διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας, με αποτέλεσμα η διοίκησή του να προχωράει τώρα σε μηνυτήρια αναφορά.
Φοιτητές και αναρχικοί, όπως αναφέρουν μέλη της διοίκησης του ιδρύματος, έχουν καταλάβει τα κτίρια του ΤΕΙ Αθήνας εδώ και 15 ημέρες, ενώ έχουν κλαπεί δυο σφραγίδες του και περίπου 200 συμβάσεις του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του. Οι φοιτητές του ιδρύματος διαφωνούν στη συνένωση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τα παραπάνω οδήγησαν τη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία, ενώ το θέμα «βράζει» και σε επίπεδο σχέσεων των τεχνολογικών ιδρυμάτων με τα πανεπιστήμια.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ για τις διαδικασίες συγκρότησης του νέου ιδρύματος. Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες και τον τρόπο κατά τον οποίο θα «περάσουν» στο νέο ίδρυμα οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές ΤΕΙ. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές των δύο ιδρυμάτων αναμένεται να μείνουν τελικά σε προσωποπαγείς θέσεις και να κριθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου από τη νέα Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και όχι από 3μελή επιτροπή πανεπιστημιακών όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.