Ποδαρικό με… σμηνοσεισμούς έκανε το 2018 στην περιοχή του Κιλκίς. Η σεισμική δραστηριότητα που άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και κορυφώθηκε λίγες ώρες αργότερα, δίνοντας δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών, κάνει τους επιστήμονες να δηλώνουν επιφυλακτικοί για το εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο σεισμός που «ξύπνησε» χθες αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως και τη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε 24 λεπτά μετά τις 6 το πρωί και είχε επίκεντρο περίπου 30 χλμ. βόρεια της πόλης του Κιλκίς, ανάμεσα στα χωριά Δροσάτο και Κεντρικό, και εστιακό βάθος μόλις 12 χλμ.

Η σεισμική δραστηριότητα, όμως, στην περιοχή είχε αρχίσει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών και ακολούθησαν άλλος ένας, μεγέθους 3,7, με διαφορά μόλις λίγων λεπτών. Χθες λίγο πριν τις 8 το βράδυ, νέος σεισμός μεγέθους 4 βαθμών, με εστιακό βάθος μόλις δύο χλμ, «χόρεψε» τη μακεδονική πόλη.

Οπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε και έδωσε τον χθεσινό σεισμό «είναι νέο, με μικρή δυναμικότητα και εντοπίζεται ανατολικά της λίμνης Δοϊράνης». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο ρήγμα ανήκει στη Σερβομακεδονική Ζώνη και βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Στρυμόνα και Αξιό, διασχίζει Σκόπια και Βουλγαρία και περνά τα ελληνικά σύνορα, φτάνοντας έως τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Θανάσης Γκανάς, το ρήγμα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που τον Μάιο του 2009 είχε δώσει τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών στη Δοϊράνη: «Για την ακρίβεια, εκείνο το ρήγμα εντοπίζεται βόρεια της λίμνης Δοϊράνης και είναι συνέχεια του ρήγματος της Κερκίνης» συμπληρώνει.

Για σμήνος σεισμών κάνει λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. «Οταν έχουμε πολλούς –μικρούς κατά κύριο λόγο –σεισμούς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μιλάμε για σμηνοσειρά ή σμηνοσεισμούς. Το χαρακτηριστικό αυτών των σεισμών είναι ότι συνήθως παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, σε ό,τι αφορά το μέγεθός τους, δηλαδή δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Η σεισμική ακολουθία κρατά συνήθως κάποιες μέρες».

Πάντως, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι σεισμολόγοι για το αν ο χθεσινός σεισμός στην περιοχή του Κιλκίς ήταν ο κύριος. «Τα γεγονότα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ λίγα για να έχουμε μία ασφαλή εικόνα και να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 3 –4 ημέρες» τονίζει ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός είναι ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ» τονίζει πως το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε χθες, όπως υπογραμμίζει, ανήκει στη μεγάλη οικογένεια ρηγμάτων της Σερβομακεδονικής Ζώνης, η οποία το 1931 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 6,7 στο Βαλάντοβο των Σκοπίων, με περίπου 160 νεκρούς.

«Είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα και χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Πάντως, μέχρι αργά χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 20 σεισμοί στην περιοχή, με μέγεθος πάνω από 1,5 βαθμό. Η πλειονότητα, δε, ήταν μεγέθους 3,3 –3,5 βαθμών. Τις επόμενες ώρες είναι σίγουρο ότι θα έχουμε αρκετές σεισμικές δονήσεις. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής καλό είναι να αποφεύγουν να μένουν αυτές τις ημέρες σε παλιά σπίτια».

Ο σεισμός στον Κορινθιακό δεν έχει σχέση με τις Αλκυονίδες

Το 2017 μας αποχαιρέτησε με μια σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών στον Κορινθιακό κόλπο, περίπου 86 χλμ. δυτικά – βορειοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 6 το πρωί της Κυριακής και είχε επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο, 33 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Κορίνθου, ανησύχησε αρχικά τους επιστήμονες, οι οποίοι ήταν επιφυλακτικοί. Κι αυτό γιατί η περιοχή είναι υψηλής σεισμικότητας και έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς. «Από την εξέλιξη, όμως, του φαινομένου έως τώρα, μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι ότι όπως όλα δείχνουν αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάση Γκανά, το ρήγμα που ξύπνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα των Αλκυονίδων – που εκτείνεται από την Περαχώρα Κορινθίας μέχρι και τη Βοιωτία – και έχει μήκος 30-40 χλμ. «Το ρήγμα των Αλκυονίδων είναι αυτό που το 1981 είχε δώσει τρεις μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε την Κυριακή είναι υποθαλάσσιο και βρίσκεται δυτικά της Δόμβραινας Βοιωτίας, απέναντι από το Ξυλόκαστρο».