Με φιαλίδια κόλλας από την Ολλανδία που μετατρέπει τα χαρτονομίσματα σε «τούβλα» και με τρόμπες πεπιεσμένου αέρα επιχειρούν πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τις τουλάχιστον 4-5 συμμορίες που ανατινάζουν τα ΑΤΜ κι έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τις διωκτικές Αρχές!

Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις με στόχο μηχανήματα συναλλαγών στη Σαλαμίνα και στη Βαρυμπόμπη προστίθενται σε μια λίστα 75 περίπου παρόμοιων επιθέσεων που έχουν γίνει την τελευταία διετία, με λεία που προσεγγίζει τα 1,5 – 2 εκατ. ευρώ. Με κίνδυνο να υπάρξει σε ορισμένες από αυτές τις δεκάδες επιθέσεις σοβαρός τραυματισμός ανυποψίαστων πολιτών. Η ανησυχία των Αρχών αυξάνεται ύστερα από τη διαπίστωση ότι στις τελευταίες επιθέσεις δεν χρησιμοποιείται μόνο η μέθοδος διοχέτευσης υγραερίου στο εσωτερικό του ATM, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται χρήση εκρηκτικών υλών που διαλύουν το μηχάνημα συναλλαγών. Αυτή η τακτική εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Ο φόβος των Αρχών ασφαλείας εντείνεται από το γεγονός ότι οι ληστές – βομβιστές ΑΤΜ επιλέγουν μηχανήματα εντός εμπορικών καταστημάτων, όπου οι κίνδυνοι τραυματισμών είναι πολλαπλάσιοι. Δεδομένου ότι πιο προσιτός στόχος των ληστών – δολιοφθορέων είναι τα ΑΤΜ σε εμπορικά καταστήματα υπάρχουν ήδη αρνήσεις και αντιδράσεις από επιχειρηματίες για αφαίρεση ή μη εγκατάσταση τέτοιου είδους μηχανημάτων, κι αυτό ίσως οδηγήσει σε συρρίκνωση του δικτύου και πιθανόν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ασφάλεια Αττικής έχει δημιουργήσει τον τελευταίο μήνα ειδικό κλιμάκιο, με σκοπό να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις που ανατινάζουν ATM. Επιπλέον επιχειρεί με ενέδρες, σε ερημικά κυρίως ΑΤΜ, να συλλάβει επ’ αυτοφώρω ορισμένους από τους δράστες.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Η αρπαγή των χρημάτων με τη μέθοδο «Plofkraak» πρωτοεμφανίστηκε στην Ολλανδία προ δωδεκαετίας κι έχει επεκταθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία το 2017 σημειώθηκαν 450 τέτοιου είδους επιθέσεις (επί συνόλου 56.000 ΑΤΜ) όταν το 2015 ο αριθμός αυτών των βομβιστικών ενεργειών ήταν 157. Αύξηση δηλαδή της τάξης του 200%.

Οι δράστες ανοίγουν το κάλυμμα του ΑΤΜ, διοχετεύουν μείγμα εύφλεκτων αερίων στα ΑΤΜ, τα ανατινάζουν και αφαιρούν τις μεταλλικές κασετίνες με τα χρήματα. Αρχικά επρόκειτο για τακτική που εφάρμοζαν διαρρήκτες από το πρώην ανατολικό μπλοκ (κυρίως από Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία κ.λπ.) όμως τον τελευταίο καιρό αναδεικνύεται η εμπλοκή και Ελλήνων, Αλβανών και άλλων. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5.000 ATM (τα 3.000 περίπου στην Αττική) εκ των οποίων ποσοστό 25% εκτιμάται ότι βρίσκεται εκτός δικτύου καταστημάτων. Δηλαδή σε εμπορικά καταστήματα, υπαίθριους χώρους κ.λπ. όπου θεωρούνται πιο ευάλωτα. Ετσι λοιπόν ανατινάξεις ΑΤΜ έχουν σημειωθεί από τη Γραβιά, την Ακράτα και την Κάτω Τιθορέα μέχρι το Κοπανάκι Μεσσηνίας, τα Ψακούδια Χαλκιδικής, τη Ζάκυνθο και την Ξυλούπολη Λαγκαδά κι από τον Πόρτο Ράφτη, τα Καλύβια, το Κρυονέρι και την Αγία Παρασκευή μέχρι τα Μελίσσια, τα Οινόφυτα, τη Σαρωνίδα, τη Σαλαμίνα και αλλού.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Ενδεικτικό της δράσης πολλών συμμοριών στις ανατινάξεις των ΑΤΜ είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες, στις 23 Νοεμβρίου, υπήρχαν επιθέσεις στα μηχανήματα συναλλαγών στο Πολύδροσο Φωκίδας, στην Ωραία Ελένη, στο Κανάλι Πρέβεζας, αλλά και στη Λυκόβρυση. Μέχρι σήμερα έχουν εξαρθρωθεί τρεις σχετικά «μεσαίου» βεληνεκούς συμμορίες με Ρουμάνους, Μολδαβούς και έλληνες ποινικούς που δρούσαν στο Παλαιό Φάληρο, στη Σαλαμίνα και σε περιοχές της Θεσσαλίας.

Τραπεζικοί μιλώντας στα «ΝΕΑ» επισημαίνουν ότι «οι ζημιές που προκαλούνται από ανατινάξεις ΑΤΜ είναι ιδιαίτερα μεγάλες αν συνυπολογιστούν τα κλεμμένα ποσά από τις κασετίνες, ένα κόστος 15.000 – 20.000 ευρώ για την αντικατάσταση του μηχανήματος, αλλά και οι αποζημιώσεις που αρκετές φορές δίνονται».

Ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα ως αντίμετρο έχουν τοποθετήσει στα μηχανήματα συναλλαγών ένα σύστημα (αξίας 800 – 1.000 ευρώ) που διοχετεύει πεπιεσμένο αέρα όταν διαπιστώνει μέσω ειδικού αισθητήρα ότι επιχειρείται εισαγωγή υγραερίου κ.λπ. Ο πεπιεσμένος αέρας αραιώνει το εκρηκτικό μείγμα κι έτσι δεν μπορεί να γίνει ανατίναξη. Το σύστημα αυτό φαίνεται πως ωθεί τους ληστές στη χρήση εκρηκτικών υλών (δυναμιτών, κ.ά.). Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει η πειραματική χρήση ειδικής κόλλας σε φιάλη (κόστους περίπου 300 – 400 ευρώ) από την Ολλανδία, η οποία όταν διαπιστωθεί παραβίαση του ATM διαποτίζει τα χαρτονομίσματα, τα μετατρέπει σε συμπαγή μάζα και θεωρείται, μέχρι σήμερα, αδύνατος ο διαχωρισμός τους.