Γράφτηκαν στο χιόνι

Πολυτελέστατα τα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Στα εγκαίνια είχε κάνει μεταξύ άλλων εντύπωση ότι στον εσωτερικό χώρο του ανελκυστήρα αναφέρονται όλες οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας: Νίκαια, Νικομήδεια, Σούρμενα, Νέαπολις, Πέργαμος, Φιλαδέλφεια κ.ά. Μια καλή ιδέα θα ήταν και μια δεύτερη λίστα. Για να αποδοθεί φόρος τιμής και σε όσους έφαγαν την πιστολιά από την ΑΕΚ: ΦΑΕ Νέας Φιλαδέλφειας. Iδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ). Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Σπύρος Λούης, κ.λπ. Οπως και μία τρίτη λίστα, με τα φυσικά πρόσωπα, που όσα είχαν λαμβάνειν γράφτηκαν στο χιόνι. Εργαζόμενοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές, μάνατζερ, προμηθευτές κ.λπ. Σχετικά ρεπορτάζ, λίγο πριν από τον υποβιβασμό και τη διάλυση της ΑΕΚ, υπολόγιζαν ότι τα χρέη σε τρίτους υπερέβαιναν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο στον Παντελή Καφέ, (φωτογραφία) οφείλονταν 480.000 ευρώ. Στα 250 εκατ. ήταν η τελική πιστολιά στο Δημόσιο.

Ελεύθερη βαρών και χρεών

Με τα ΜΜΕ της εποχής να γράφουν (όπως αντίστοιχα σήμερα για τον Παναθηναϊκό) για τα τεράστια προβλήματα και τη δραματική κατάσταση στην ΑΕΚ. Αποτέλεσμα; Επί της ουσίας, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ΑΕΚ έπεσε στην Γ’ Εθνική (την έριξαν για την ακρίβεια) και επανήλθε δριμύτερη. Κατέκτησε το Κύπελλο, πάει φουλ για πρωτάθλημα και φτιάχνει το γήπεδό της. Κι αλίμονο σε αυτούς που χάσανε τα λεφτά τους. Η ΑΕΚ ξανά προς τη δόξα τραβά και ελεύθερη βαρών και χρεών μάλιστα. Για να αποδειχθεί ότι όλοι όσοι έχυναν ποταμούς δακρύων, έκαναν λάθος. Κανένα πρόβλημα δεν είχε η ΑΕΚ. Πρόβλημα είχαν αυτοί που περίμεναν ματαίως να πληρωθούν. Ιδού λοιπόν, ύστερα από πέντε χρόνια, η Ιστορία επαναλαμβάνεται, σε πράσινη βερσιόν. Νέοι ποταμοί δακρύων για το δράμα του Παναθηναϊκού. Που τρώει τεσσάρες, όχι μόνο από τον ΠΑΟΚ, αλλά κι από τη Λαμία. Κι όμως. Το πραγματικό πρόβλημα το έχουν όλοι όσοι έχουν λαμβάνειν από τον Παναθηναϊκό: εργαζόμενοι, προμηθευτές, ποδοσφαιριστές, προπονητές, μάνατζερ, κ.λπ. Που είναι απλήρωτοι και κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους. Του Λέτο μάλιστα (φωτογραφία) του οφείλονται χρήματα κι από τις δύο θητείες του στον Παναθηναϊκό.

Το πιστόλι και οι πιστωτές

Ο Παναθηναϊκός, αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα τη βρει την άκρη. Οπως τη βρήκε η ΑΕΚ. Δυο – τρία χρόνια ταλαιπωρίας σε εκατόν τόσα, ένδοξης Ιστορίας δεν λένε τίποτα. Το πιστόλι, καταπώς φαίνεται, θα το φάνε οι πιστωτές. Και ποια είναι η πλάκα; Τα παράτησε ο Αλαφούζος, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, δεν ασχολείται, και τρέχουν όλοι οι άλλοι. Και δεν αναφέρομαι στον Βασίλη Κωνσταντίνου (φωτογραφία), τους αντ’ αυτού της διοίκησης, τους παλαίμαχους, τον Μίστερ Τσιπίτα και τους λοιπούς της ευρύτερης Παναθηναϊκής οικογένειας. Τρέχουνε να σώσουνε τον Παναθηναϊκό (αν πιστέψουμε τα σχετικά ρεπορτάζ) ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ο επί του Αθλητισμού υφυπουργός, καθώς και άλλοι υπουργοί όπως ο Νίκος Παππάς. Και βεβαίως βεβαίως, οι ποδοσφαιρικοί φορείς, ΕΠΟ και Σουπερλίγκα, που ψάχνουν να βρουν λύσεις.

Ο κόσμος ψηφίζει και ξεχνάει

Είναι το ποδόσφαιρο που ασκεί αυτή τη γοητεία. Που προσφέρεται για πολιτική και μικροπολιτική. Δεκάδες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που κατέρρευσαν τα χρόνια της κρίσης. Ηλεκτρονική Αθηνών, Softex, Ατλάντικ super markets, Diana, Neoset, Αγνό.

Χιλιάδες οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στον δρόμο. Ουδείς ασχολήθηκε. Οι ανώνυμες εταιρείες δεν παίζουν μπάλα. Δεν έχουν οπαδούς. Οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες αντιθέτως κουβαλάνε κόσμο από πίσω τους. Κι ο κόσμος ψηφίζει. Κι είναι ευκολόπιστος. Και ξεχνάει. Ποιος θυμάται ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας (φωτογραφία) είχε δεσμευθεί τον Μάιο, ότι «μέσα στο 2018 θα εκδοθεί η άδεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί». Μια που το είπε κι άλλη μια που το ξέχασε. Εδώ, όπως έχει ομολογήσει, είχε αυταπάτες για άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα. Θα κώλωνε να τάξει μια άδεια για γήπεδο; Κάπως έτσι λοιπόν, όλοι, με πρωτοστατούντες τους αθλητικογράφους, βλέπουν με συμπάθεια, αυτόν που χρωστάει και δεν πληρώνει κι όχι αυτούς που έχουν λαμβάνειν.

Εμπειρος και εκπαιδευμένος

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου πάντως είναι έμπειρος και εκπαιδευμένος σε δύσκολες καταστάσεις. Εχει διατελέσει πρόεδρος στο Μαρούσι. Την περίοδο 2010-12 όταν είχε αποχωρήσει από την ΚΑΕ ο Βωβός. Τις προάλλες μάλιστα είχε δικαστήριο για χρέη 300.000 ευρώ στο Δημόσιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή.