Την πρώτη ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης κοινών θέσεων για τα εθνικά θέματα έχουν σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής. Με την δημόσια συζήτηση να στρέφεται γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ και την αίτηση ακύρωσης της χορήγησης ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τα σχήματα που απαρτίζουν τον νέο φορέα πραγματοποιούν σύσκεψη υπό την Φώφη Γεννηματά με σκοπό να καταλήξουν στη στάση που θα τηρήσουν από εδώ και πέρα.
Η πάγια θέση της παράταξης κάνει λόγο για μια ονομασία erga omnes, με ξεκάθαρο γεωγραφικό προσδιορισμό. Οπως, ωστόσο, ανέφερε και η Φώφη Γεννηματά (Real FM), από μεριάς κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. «Εμείς θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα, όταν η κυβέρνηση θα μας φέρει μια συγκεκριμένη πρόταση και όταν θα έχουμε πλήρη ενημέρωση, γιατί αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση στηρίζεται σε φήμες», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που έκανε λόγο για «αποπροσανατολισμό της κοινωνίας».
Σε κάθε τόνο, από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη, εκφράζεται δυσφορία για την έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση σχετικά με την υπό συζήτηση ονομασία αφήνοντας το θέμα να αναπαράγεται από τα μέσα ενημέρωσης. Θέση, πάντως, υπέρ της ψήφισης μιας καλής και εθνικά συμφέρουσας συμφωνίας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» έχει ήδη πάρει δημόσια ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τόνισε την θέση του Ποταμιού: σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, erga omnes, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά με σαφέστατο γεωγραφικό προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία. Για τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως, μάλιστα, η οποία εκπροσωπείται στη σημερινή σύσκεψη από τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι ένα θέμα που γνωρίζουν πολύ καλά και βρίσκεται σε υψηλή θέση στην ατζέντα τους.
ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ. Παράλληλα με τον καθορισμό της στάσης τους στα εθνικά ζητήματα, στη Χαριλάου Τρικούπη μπαίνουν σιγά-σιγά σε φάση ανασύνταξης μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η ημερομηνία του Συνεδρίου πλησιάζει, οπότε οι ιθύνοντες δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Βασικός στόχος είναι η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕΣ), με επικεφαλής τον Βασίλη Κεγκέρογλου, να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η σύστασή της, ωστόσο, γίνεται λεπτομερώς και με ιδιαίτερη προσοχή, οπότε δεν αποκλείονται μικρές καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Πολιτικό Συμβούλιο έχει ήδη πιάσει δουλειά, με τον καθένα από τους συμμετέχοντες, όπως αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα, να έχει αναλάβει το δικό του μερίδιο στην προετοιμασία. Μια σκέψη, μάλιστα, είναι όλες οι ομάδες δουλειάς που συστήνονται με επικεφαλής τους Θεοδωράκη, Παπανδρέου, Καμίνη, Ανδρουλάκη και Θεοχαρόπουλο και οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με την ΟΕΣ θα έχουν και τις ανάλογες θεματικές γραμματείες που θα αναλάβουν βοηθητικό ρόλο. Κενή έχει μείνει ακόμα η θέση του επικεφαλής του προσυνεδριακού διαλόγου, καθώς μετά την άρνηση του Σπύρου Λυκούδη στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου αναζητείται αντικαταστάτης.
Αναφερόμενη στο Συνέδριο, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό», καθώς ο νέος φορέας φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει «τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα, αλλά και τους φορείς της κοινωνίας που έχουν σταθεί στο πλάι μας όλο αυτό το διάστημα και βεβαίως τους εκατοντάδες χιλιάδες συνιδρυτές αυτής της νέας παράταξης που συμμετείχαν στην εκλογή για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής». Τόνισε, δε, ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες μπορούν να κινηθούν «μόνο πάνω σε ένα προοδευτικό μονοπάτι, με μια προοδευτική, προγραμματική συμφωνία, ένα προοδευτικό εθνικό σχέδιο για τον τόπο», αντιστρέφοντας το ερώτημα προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το εάν και κατά πόσο είναι διατεθειμένες να «συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα του τόπου στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας».