Λήξαν θεωρείται στο Ποτάμι το ζήτημα που ανέκυψε με τον Σπύρο Δανέλλη και τη δυνητική στάση του στη Βουλή αναφορικά με την προτεινόμενη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Αποτελεί παραπληροφόρηση ότι είπα πως θα ψήφιζα το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Μιλούσα πάντα, από το 1992, για την αναγκαιότητα κοινά αποδεκτής, σύνθετης ονομασίας, για όλες τις χρήσεις. Κάποιοι εδώ και χρόνια πουλάνε πατριωτισμό», δηλώνει στα ΝΕΑ ο ίδιος διαψεύδοντας παράλληλα ότι προσεγγίζει το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού ξεκαθάρισε χθες στο ίδιο μήκος κύματος πως η σχετική φράση του δεν ειπώθηκε ποτέ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δίνοντας εκ νέου στη δημοσιότητα το ηχητικό απόσπασμα. Η ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία διαμοιράστηκε από το γραφείο Τύπου του Ποταμιού, δείχνει πως οι δύο πλευρές βρήκαν σημείο επαφής. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως, δε, αναφέρουν πως «δεν υπάρχουν θολά σημεία στις σχέσεις μας» και τονίζουν πως «δεν είναι δυνατόν να παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια πάνω σε εθνικά θέματα», καλύπτοντας έτσι πλήρως τον βουλευτή.
Η στάση Δανέλλη συντάσσεται πλήρως με την επίσημη θέση του Κινήματος Αλλαγής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη σύσκεψη των στελεχών υπό την Φώφη Γεννηματά. Οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μανόλης Οθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μεϊμάρογλου (Ποτάμι), Πωλίνα Λάμψα (ΚΙΔΗΣΟ), Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γεράσιμος Γεωργάτος (ΔΗΜΑΡ), Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών) και Νίκος Μπίστης άκουσαν τις εισηγήσεις και σε πολύ καλό κλίμα –ενδεικτικό της ενωτικής διάθεσης που υπάρχει μετά την εκλογή επικεφαλής –κατέληξαν στην κοινώς αποδεκτή λύση για σύνθετη ονομασία erga omnes, με γεωγραφικό προσδιορισμό.
«Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση θα φέρει τις τελικές προτάσεις της. Οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα σε αυτήν την κρίσιμη φάση δεν συνιστά υπεύθυνη στάση», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση. Μέσα στην συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες άκουσαν τις εισηγήσεις Λοβέρδου και Ιωακειμίδη, με τον πρώτο να αναλύει την θέση της παράταξης και τον δεύτερο να τονίζει την ανάγκη για ενιαία κυβερνητική θέση γιατί διαφορετικά υπονομεύεται η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης. Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ ήταν οι μόνοι που άγγιξαν το θέμα της ψήφισης μέσα στη Βουλή, τονίζοντας πως «η στάση μας είναι μια στάση αρχών που δεν εξαρτάται από την θέση καθενός», χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση.
Η συγκεκριμένη ασάφεια είναι ηθελημένη καθώς το Κίνημα Αλλαγής, στη γραμμή της Φώφης Γεννηματά, θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα να θέσει προ των ευθυνών της τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας πως στο συγκεκριμένο, ευαίσθητο θέμα η διγλωσσία «αντικειμενικά υπονομεύει την όποια διαπραγμάτευση και την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης». Ο φορέας εφεξής θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση λεπτομερή ενημέρωση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις παρακολουθώντας τις εξελίξεις. «Ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη.