«Για όλα τα ζητήματα υπάρχει μόνο μια στάση, αυτή που προκύπτει από την αλήθεια και το εθνικό συμφέρον», τονίζει σε παρέμβασή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ζητώντας υπευθυνότητα εκτός κομματικού συμφέροντος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «η διαχείριση του θέματος γίνεται έως τώρα όχι μόνο με μικροπολιτική διάθεση, αλλά και πρωθύστερα, γιατί αυτό το παιχνίδι θέλησε να στήσει η κυβέρνηση». Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ο Βενιζέλος θυμίζει πως ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων έχει κατά καιρούς δηλώσει πως συμφωνεί με την ενιαία εθνική γραμμή –«αν και κάποιοι θέλουν να ξεχνούν ότι τη συνδιαμόρφωσαν ή έστω την αποδέχθηκαν και τη στήριξαν ως υπουργοί και βουλευτές», όπως λέει.

Για τον Βενιζέλο, «είναι πρωθύστερο θεσμικά και διπλωματικά να ζητείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν ειδικότερα για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την αποδοχή μιας συγκεκριμένης συμφωνίας πριν υπάρξει επίσημη και πλήρης ενημέρωση από την κυβέρνηση», η οποία, όπως αναφέρει, μετατρέπει την εξωτερική πολιτική σε εσωτερικό πολιτικό τέχνασμα, χωρίς να ενημερώνει επισήμως για το εάν υπάρχει συμφωνία και για το περιεχόμενό της.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει όχι μόνον για τη στάση των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και για το πώς τοποθετείται πολιτικά και θεσμικά το καθένα από αυτά έναντι του άλλου». Χαρακτηρίζει δε «θεσμικό παραλογισμό» τη στάση της κυβέρνησης, η οποία «ζητά από την αντιπολίτευση να επιδείξει εθνική υπευθυνότητα, ενώ η ίδια επιδεικνύει προκλητική και πρωτοφανή εθνική και συνταγματική ανευθυνότητα».

Την ίδια στιγμή, ενώ αναγνωρίζει ότι συνταγματικά μια κυβέρνηση μπορεί να σταθεί με μειοψηφία, ξεκαθαρίζει πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μηχανισμός κυνικής άσκησης της εξουσίας, μέσα από τη συνεργασία ετερόκλητων τυχοδιωκτικών στοιχείων που παίζουν με τη συνταγματική αριθμητική, αλλά για να ασκείται μια συνταγματικά προβλεπόμενη αρμοδιότητα, ένας θεσμικός ρόλος».