Η αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις εσωτερικές διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ ούτε την εν τοις πράγμασι αδυναμία του Μαξίμου να τοποθετηθεί καθαρά για την πρόταση που ήδη συζητά παρασκηνιακά με τη γείτονα χώρα. Το τελευταίο αποκαλύπτεται τόσο από τις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για «ανοιχτή γραμμή» με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά όσο και την πληροφορία ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της για την υπό διαπραγμάτευση ονομασία της γειτονικής χώρας, ζητώντας επιπλέον με καταχρηστικό τρόπο από την αντιπολίτευση να καθήσει στο τραπέζι και να συζητήσει επί μιας πρότασης που παραμένει… μυστική. Η προφανής αυτή αντίφαση έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θέτουν ως προϋπόθεση την αποκάλυψη εκ μέρους της κυβέρνησης όσων διαπραγματεύεται παρασκηνιακά, προκειμένου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση και να διακριβωθεί εάν υπάρχει σημείο επαφής. Είτε το θέμα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είτε φτάσει απευθείας στη Βουλή.
Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπαγορεύει την παραπομπή του ζητήματος στη Βουλή, με στόχο –σύμφωνα με δηλώσεις Κοτζιά –την «πλειοψηφία βουλευτών και όχι την πλειοψηφία κομμάτων». Τούτο υπονοεί πως το Μαξίμου ποντάρει σε αποκλίνουσες συμπεριφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης και διαφορετικές γραμμές, προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα και να αντισταθμίσει τυχόν διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ. Ηδη πάντως ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης δήλωσε ευθαρσώς πως οι ΑΝΕΛ θα πειθαρχήσουν εάν τεθεί ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ εκκρεμούν η διεξαγωγή ευρείας υπουργικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου –πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας –όπου ο Πάνος Καμμένος θα τοποθετηθεί ενώπιον των συναδέλφων του και όλοι οι υπουργοί θα ενημερωθούν για το ζήτημα επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Euronews, επιχείρησε εμφανώς να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας πως η «πολύ υπεύθυνη» στάση Καμμένου – ΑΝΕΛ «δεν αποκλείει την εξεύρεση λύσης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα ότι ο υπουργός Αμυνας «δεν έχει διάθεση να πυροδοτήσει κυβερνητική και πολιτική κρίση». Πέταξε δε το μπαλάκι στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν εκφράζει σαφή θέση και τόνισε πως σκοπός τής κυβέρνησης είναι «να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος». Για να συμπληρώσει: «Εφόσον βρεθεί συναίνεση, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».
Ο ίδιος μίλησε για πρώτη φορά εκ μέρους της κυβέρνησης για λύση με «σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύ έναντι όλων», δίχως ωστόσο να αρθρώσει συγκεκριμένη πρόταση. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
«Πρώτα παρουσιάστε κοινή κυβερνητική θέση και μετά θα μπούμε στον δημόσιο διάλογο» επιμένει από την πλευρά της η ΝΔ, σε μια προσπάθεια να καταδείξει στην κοινή γνώμη –όπως λένε στελέχη της –πως η κυβέρνηση είναι αυτή που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και εκείνη είναι που οφείλει να ενημερώσει τον λαό για τη θέση της. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το επιτελείο της οδού Πειραιώς έχει αποφασίσει στις τελευταίες συσκέψεις πως η ΝΔ θα πρέπει να κρατήσει χαμηλότερα στην αντιπολιτευτική της ατζέντα το Σκοπιανό. «Οταν βέβαια η ΝΔ προκαλείται, θα απαντάει» τονίζουν στελέχη, αλλά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει τη θέση της εκτιμούν πως «η ΝΔ δεν έχει λόγο ούτε να απολογείται ούτε να εξηγεί την άποψή της. Αλλωστε, η θέση του κόμματος είναι εκείνη που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008: σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη επανέλαβε χθες (Σκάι) πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οφείλουν να παρουσιάσουν κοινή κυβερνητική θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Συμπλήρωσε ότι αυτό αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος. Θέλοντας μάλιστα να δείξει ότι υπόλογοι για τη διαπραγμάτευση είναι οι δύο συγκυβερνήτες, σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι διασπασμένη, αλλά συνάμα να ζητά από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. Υποστήριξε (Σκάι) πως η ΝΔ δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του «χρησίμου ηλιθίου» και να εμπλακεί στο Σκοπιανό. «Αυτό είναι θέμα του κ. Τσίπρα. Οταν καταλήξουν στην κυβέρνηση σε κοινή θέση και τη φέρουν στη Βουλή ως πλειοψηφία, τότε εμείς θα τοποθετηθούμε» ανέφερε.