Λίγο πριν από την εκπνοή του 2017 το τεχνολογικό νέο που ταρακούνησε τους «οπαδούς» των συσκευών iPhone ήρθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και αφορούσε την αποκάλυψη ότι η Apple επιβραδύνει την απόδοση των παλαιότερων συσκευών για να διατηρεί τις μπαταρίες τους σε αξιοπρεπή επίπεδα. Η ίδια η Apple, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις χρηστών iPhone, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την πρακτική αυτή δημοσιεύοντας επίσημη επιστολή με τις «εξηγήσεις» της.

Η εταιρεία, αφού αναγνώρισε ότι οι πελάτες της «μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι», προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σ’ αυτήν την ενέργεια. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι με την πάροδο του χρόνου οι μπαταρίες των iPhone που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία αρχίζουν να γίνονται λιγότερο αξιόπιστες όσον αφορά την παροχή ενέργειας κυρίως όταν το τηλέφωνο καλείται να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο task. Εάν η μπαταρία δεν μπορεί να τροφοδοτεί το τηλέφωνο, αυτό θα κλείνει και έτσι «έπρεπε να βρεθεί κάποια λύση» (όπως π.χ. η επιβράδυνση της απόδοσής του).

Αρχικά, η Apple είχε σημειώσει ότι οι χρήστες των μοντέλων από το iPhone 6 έως και το iPhone 6s Plus (συμπεριλαμβανομένου του iPhone SE) αντιμετώπιζαν επιβράδυνση της απόδοσής τους λόγω «μιας φυσιολογικής επίπτωσης στην απόδοση κατά τη διάρκεια updates του λειτουργικού συστήματος» (λόγω μικρών bugs στην αρχική έκδοση των ενημερώσεων, κάτι που στη συνέχεια διορθώθηκε).

Τώρα και μετά τις αντιδράσεις των χρηστών παλαιότερων iPhone η Apple, προκειμένου να «ανακτήσει την εμπιστοσύνη» τους, ανακοίνωσε ότι προχωρεί στη λήψη δύο μέτρων:

Το κόστος αντικατάστασης μπαταρίας σε iPhone που δεν καλύπτεται από την εγγύηση μειώνεται κατά 29 έως 50 δολάρια. Το τηλέφωνο που θα μπορεί να λάβει μία μπαταρία με έκπτωση πρέπει να είναι iPhone 6 ή νεότερης έκδοσης και να διαθέτει μπαταρία η οποία χρειάζεται να αντικατασταθεί. Η Apple θα προσφέρει τις μπαταρίες αντικατάστασης σε αυτό το κόστος από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2018.

Στις αρχές του 2018 η Apple θα διαθέσει μια νέα ενημέρωση iOS που θα επιτρέπει στους χρήστες να μάθουν περισσότερα για την «υγεία» της μπαταρίας που τροφοδοτεί το iPhone τους. Η ίδια ενημέρωση θα δείξει στους ιδιοκτήτες iPhone αν η κατάσταση της μπαταρίας του τηλεφώνου τους επηρεάζει αρνητικά την απόδοση της συσκευής.