Τεράστιο παραμένει το χάσμα διεθνώς στην τιμολόγηση των υπηρεσιών του «γρήγορου» Ιντερνετ που παρέχονται μέσω των σταθερών ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Cable.co.uk, την οποία παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το φθηνότερο τιμολόγιο παγκοσμίως για ευρυζωνικές υπηρεσίες (με συνδέσεις έως 50 Mbps) διαθέτει το Ιράν, όπου το μηνιαίο κόστος ανέρχεται κατά μέσο όρο μόλις στα 5,37 δολάρια!

Αντίθετα, τις πιο ακριβές ευρυζωνικές συνδέσεις έχουν οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, όπου η μέση τιμή ενός μηνιαίου πακέτου ευρυζωνικών υπηρεσιών φθάνει στο… αστρονομικό ποσό των 954,54 δολαρίων! Στη συγκεκριμένη χώρα, το 97% των κατοίκων δεν έχει καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο Ιντερνετ αφορά τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές της χώρας, ενώ ακόμα και σε αυτές η σύνδεση είναι συνήθως αναξιόπιστη και σχεδόν αδύνατο να την αντέξει κάποιος οικονομικά.

Συνολικά, η υποσαχάρια Αφρική έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, καθώς και οι 31 χώρες της περιοχής συγκαταλέγονται στα κράτη με τις πιο ακριβές ευρυζωνικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα (διενεργήθηκε στο διάστημα 18 Αυγούστου – 12 Οκτωβρίου 2017 σε 196 χώρες), η περιήγηση στο Ιντερνετ είναι εξαιρετικά φθηνή σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, με το μηνιαίο τιμολόγιο να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 5,51 δολάρια στην Ουκρανία, σε 9,93 δολάρια στη Ρωσία και σε 13,47 δολάρια στη Ρουμανία.

Η Ελλάδα

Στη Δυτική Ευρώπη, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 34,07 δολάρια τον μήνα για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η Ιταλία είναι η φθηνότερη όσον αφορά τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, με τη μέση τιμή να είναι στα 28,89 δολάρια τον μήνα. Η Ελλάδα με κόστος 54,78 δολάρια βρίσκεται στην 91η θέση μεταξύ των 196 χωρών της έρευνας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χρήστες πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με τους Γερμανούς, με τον μηνιαίο λογαριασμό να κινείται κατά μέσο όρο στα 66,17 δολάρια.

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Συρία με 12,15 δολάρια τον μήνα είναι η χώρα με το πιο φθηνό πακέτο σύνδεσης στο Ιντερνετ. Αντιθέτως, η Σαουδική Αραβία (84,03 δολάρια), το Μπαχρέιν (104,93 δολάρια), το Ομάν (147,87 δολάρια), το Κατάρ (149,41 δολάρια) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (155,17 δολάρια) προσφέρουν στους καταναλωτές την πιο ακριβή συνδεσιμότητα.

Την ίδια στιγμή, στην Ασία, μετά το Ιράν, τα πιο φθηνά πακέτα σύνδεσης στο «γρήγορο» Ιντερνετ διαθέτουν το Νεπάλ (18,85 δολάρια) και η Σρι Λάνκα (20,17 δολάρια). Οι Μαλδίβες (86,08 δολάρια), το Λάος (231,76 δολάρια) και το Μπρουνέι (267,33 δολάρια) παρέχουν την ακριβότερη τιμή πακέτου ανά μήνα.

Το Μεξικό είναι η φθηνότερη χώρα στην Κεντρική Αμερική, με το μηνιαίο μέσο κόστος του ευρυζωνικού πακέτου να ανέρχεται στα 26,64 δολάρια, ενώ ο Παναμάς είναι η πιο ακριβή, με τη μέση τιμή πακέτου να φτάνει τα 112,77 δολάρια τον μήνα.

Στη Βόρεια Αμερική, ο Καναδάς προσφέρει το φθηνότερο μηνιαίο ευρυζωνικό πακέτο υπηρεσιών (54,92 δολάρια), ενώ ο Αγιος Μαρτίνος προσφέρει τις φθηνότερες ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Καραϊβική (20,72 δολάρια).