Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δηλώνονται επισήμως ως το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερα από μια αθλητική διοργάνωση που προσφέρει δόξα στους νικητές: είναι ένα παζλ ιστοριών χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να τις διηγηθούν στον κόσμο με τον δικό τους μοναδικό τρόπο σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ενα από τα κομμάτια του παζλ, ίσως από τα μεγαλύτερα των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ που αρχίζουν σε 36 ημέρες από σήμερα, θα ανήκει στον Αμερικανό Γκας Κενγουόρθι.

Πρόκειται για τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αθλητή που θα συμμετάσχει σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς και ίσως, άθελά του, μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για χιλιάδες αθλητές που δεν τολμούν να δηλώσουν δημόσια τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Ο 26χρονος Κενγουόρθι γεννήθηκε στη Βρετανία από αγγλίδα μητέρα και αμερικανό πατέρα, αλλά μεγάλωσε στο Τελουράιντ του Κολοράντο, μια περιοχή που διαθέτει μερικά από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα των ΗΠΑ.

Από μικρός ο Κενγουόρθι εστίαζε την προσοχή του στα πάρκα με εμπόδια παρά στις γρήγορες πίστες.

Η προσπάθειά του να διατηρήσει μυστικό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό τον έκανε εσωστρεφή και η μόνη διέξοδος που του απέμεινε ήταν ο αθλητισμός.

«Απαιτούσα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον για να με τιμωρήσω γιατί ένιωσα πως κάτι λάθος συμβαίνει με μένα» εξηγεί ο 26χρονος αθλητής.

Το γεγονός πως ο κόσμος του ελεύθερου σκι θεωρείται αποκλειστικά μόνο για «άνδρες» δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην περίπτωσή του. Οι συναθλητές του καυχιόνταν για τις γυναικείες κατακτήσεις τους και χρησιμοποιούσαν υποτιμητικά σχόλια για τους ομοφυλόφιλους, γεγονός που οδήγησε τον Κενγουόρθι στο να κλειστεί ακόμα περισσότερο στον εαυτό του.

Τον Οκτώβριο του 2015 και αφού προηγουμένως απέκτησε φήμη με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Αγώνες του Σότσι, έσπασε τα δεσμά του δηλώνοντας στο περιοδικό του ESPN πως είναι ομοφυλόφιλος «γιατί ήθελα να βοηθήσω παιδιά που βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση με μένα».

Από το 2016 που είναι ζευγάρι με τον ηθοποιό Μάθιου Γουίλκας, ο αθλητής έχει πει την ιστορία του σε δεκάδες Μέσα προκειμένου να εμπνεύσει κι άλλους να ακολουθήσουν το μονοπάτι του.

Δεν διστάζει να παίρνει θέσεις σε πολιτικά ζητήματα, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτά πως δεν πρόκειται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ως μέλος της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ, όσο θα βρίσκεται εκεί ο Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θέλω να προσποιούμαι μια υποστήριξη που δεν υφίσταται».

Οι πρωτοβουλίες του Κενγουόρθι τυγχάνουν θερμής υποστήριξης από πολλές εταιρείες που έχουν γίνει χορηγοί του, ενώ το κοινωνικό του έργο αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πιστεύω πως πριν από 30 χρόνια δεν θα μπορούσα να δηλώνω ομοφυλόφιλος και να ήμουν επιτυχημένος στο άθλημά μου την ίδια στιγμή. Η ιστορία μου είναι ένδειξη αλλαγής» δηλώνει ο Κενγουόρθι στο περιοδικό «Time».