Μπορεί η Λαμία να είναι πρωτάρα στη Σούπερ Λίγκα, αλλά το Κύπελλο παραδοσιακά τη γιγαντώνει!

Το 4-1 επί του Παναθηναϊκού στον πρώτο αγώνα για τη φάση των 16 (η ρεβάνς την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στη Λεωφόρο) αποτελεί μία συνέχεια σε αποτελέσματα που προκαλούν… κρότο και ταρακουνούν συθέμελα τους μεγάλους.

Η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά η κοινή γνώμη αιφνιδιάστηκε από το εύρος του σκορ στο χιονισμένο γήπεδο της Λαμίας, ενώ κατά το παρελθόν ακούγονταν επιφωνήματα θαυμασμού για μία ομάδα κατώτερης κατηγορίας που έριχνε στο κανναβάτσο κοτζάμ ΑΕΚ.

Και το πέτυχε δις. Το 1971-72 ως σύλλογος της Β’ Εθνικής (προχωρώντας μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης) και το 1984-85 ως εκπρόσωπος της Γ’ Εθνικής! Ετσι εμφανίστηκε στον ποδοσφαιρικό χάρτη η Λαμία. Το Κύπελλο την έβγαλε από την ανυποληψία και τη σύστησε στο πανελλήνιο, όταν ακόμη η ομάδα έπαιζε σε ξερό γήπεδο.

Οι επιτυχίες μάλιστα επί της ΑΕΚ δεν ήταν οι μοναδικές, απλώς αποτελούσαν το επιστέγασμα για μία ομάδα που έβρισκε τον τρόπο από καιρού εις καιρόν να έρχεται στο προσκήνιο.

Γιάννης Μαντζίκος

Ο δήμιος της ΑΕΚ που κατεληξε να γινει σκάουτέρ της

Ο άνθρωπος που στραπατσάρισε την υπερηφάνεια της ΑΕΚ στις 31/10/1984 έμελλε ύστερα από 33 χρόνια να αναλάβει θέση σκάουτερ της ομάδας στον Νομό Καρδίτσας και υπεύθυνος της υπό δημιουργία κιτρινόμαυρης ακαδημίας στην πόλη (ως παρακλάδι του δικτύου).

Ο Γιάννης Μαντζίκος, περί ου ο λόγος, διηγείται στα «ΝΕΑ» την ημέρα που έγινε «δήμιος» της Ενωσης ως παίκτης Γ’ Εθνικής!

«Πρώτη φορά είχε τόσο κόσμο το γήπεδο. Μαζί με τα γύρω κτίρια πρέπει να παρακολουθούσαν 12.000! Υπήρχαν θεατές ακόμη και στο απέναντι νοσοκομείο! Είχε και ψιλόβροχο εκείνη τη μέρα, οπότε το χώμα είχε μαλακώσει, παρότι η ΑΕΚ χρησιμοποίησε ως δικαιολογία το ξερό γήπεδο. Κερδίσαμε 1-0, αλλά έπρεπε να βάλουμε τουλάχιστον τρία γκολ. Ακυρώθηκε και ένα κανονικό του Τσάμη, γιατί η μπάλα χτύπησε στο τεντωμένο πλαϊνό δίχτυ και γύρισε πίσω! Στη φάση του γκολ άφησα την μπάλα απλώς να ακουμπήσει στο κεφάλι. Δεν έβαλα δύναμη. Με φώναζαν άλλωστε ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, γιατί είχα χαρακτηριστικό άλμα».

Εκτός από τις ευχάριστες θύμησες ο Γιάννης Μαντζίκος κουβαλάει και ένα παράπονο. «Η αξιοκρατία κάπου χανόταν. Το 1985 με ενημέρωσαν ότι υπογράφω στον Ολυμπιακό και την επομένη μαθαίνω ότι μεσολάβησε ο Πέτρος Μίχος και πήραν τον Στράτο Αποστολάκη. Αρχικά μάλιστα τον έβαζαν αριστερό μπακ, θέση όπου έπαιζα κι εγώ».

Από κει και πέρα ο Μαντζίκος προβλέπει ότι οι πιθανότητες πρόκρισης στη ρεβάνς της Λαμίας με τον Παναθηναϊκό στις 10/1 είναι 50-50 (παρά το 4-1 του πρώτου ματς) και στέλνει ένα μήνυμα στην τωρινή διοίκηση του συλλόγου της Φθιώτιδας: «Θα πρέπει να μην παραγκωνίζει τα κλαδιά της, που είναι οι ακαδημίες και τις ρίζες της, δηλαδή τους παλαίμαχους».

Οταν βγήκε ο Αυγερινός

Ανεξάρτητα από το εμφατικό 4-1 της 21ης Δεκεμβρίου, η Λαμία ποτέ δεν ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό σε κανονική διάρκεια αγώνα. Κοινή συνισταμένη είναι μάλιστα το σκορ 1-1. Καταγράφηκε τόσο στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, όσο και στις δύο νοκάουτ αναμετρήσεις Κυπέλλου του παρελθόντος (στους 32). Απλώς στις 4/4/1965 στη Λεωφόρο το Τριφύλλι ξέσπασε στην παράταση (5-1), ενώ στις 7/6/1968 κέρδισε 1-2 (εκτός έδρας) με γκολ στο 120’+2’! Και η ισοφάριση μάλιστα στην κανονική διάρκεια είχε επιτευχθεί στο 90’+7’ με απευθείας κόρνερ του Δομάζου! Εξού και το ειρωνικό σχόλιο των εφημερίδων της εποχής «βγήκε ο αυγερινός για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός».

Το «μπαμ» καιη δωροδοκία

Σεζόν ανατροπών ήταν το 1971-72 για τη Λαμία. Εκοψε τα φτερά της ΑΕΚ, αλλά κατακρημνίστηκε και η ίδια… Στις 8/3/1972 απέκλεισε εντός έδρας την Ενωση με γκολ του Παναγιώτη Ζέρβα στην παράταση (1-0) με συνέπεια να αποδοκιμαστεί ακόμη και ο εμβληματικός Μίμης Παπαϊωάννου. Επιβλήθηκε και πρόστιμο στους παίκτες της ΑΕΚ με τους αμυντικούς Κώστα Τριανταφύλλου, Στέφανο Θεοδωρίδη να πληρώνουν τα διπλά (10.000 δρχ.) από τους υπόλοιπους! Η Λαμία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά (απέκλεισε στα πέναλτι τον ΟΦΗ και ηττήθηκε 2-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα), υποβιβάστηκε όμως από τη Β’ Εθνική στην ΕΠΣ Φθιώτιδας για απόπειρα δωροδοκίας του Δημήτρη Μπάγια (Βύζας Μεγάρων).

Ρίψη αβγώνστους «νάνους»

Από υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς μέχρι ρίψη αβγών είχαν οι παρενέργειες που προκάλεσε στον οργανισμό της ΑΕΚ η Λαμία τη σεζόν 1984-85. Περίπου 200 οπαδοί της Ενωσης συγκεντρώθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια την επομένη του αποκλεισμού για να ξεφωνίσουν τους παίκτες. Πέρα όμως από τη φραστική επίθεση έφτασαν σε σημείο να πετάξουν και αβγά προς το μέρος τους… Χρειάστηκε να κληθεί η Αστυνομία για να μη ματαιωθεί η προπόνηση, αφού ο κόσμος βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο και έξω από τα αποδυτήρια. Ο πρόεδρος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος λειτούργησε πυροσβεστικά, αλλά σε ομιλία προς τους παίκτες τόνισε ότι «δείξατε νάνοι μπροστά στους γίγαντες της Λαμίας».