Την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανέλαβε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 2018, η Βουλγαρία, μια δεκαετία μετά την ένταξή της στην Ενωση.Με σύνθημα της: «Ενωμένοι μένουμε δυνατοί», η βουλγάρικη προεδρία θα κληθεί να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα, όπως το Brexit, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και η προώθηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων, θέματα που απαιτούν ενότητα των 27 και κοινές προσπάθειες.

Το στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας προεδρίας έδωσαν από τον Δεκέμβριο οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και -της απερχόμενης προεδρίας- της Εσθονίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Γιούρι Ράτας, οι οποίοι συμφώνησαν να επιμείνουν στις προτεραιότητες του τρίο των προεδριών -Εσθονίας, Βουλγαρίας, Αυστρίας- σχετικά με την ασφάλεια, την αύξηση της απασχόλησης, την ανάπτυξη και συνοχή και τη σταθεροποίηση των γειτονικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρών.

«Όλοι έχουμε συμφέρον να είναι πιο ασφαλής αυτή η περιοχή, πιο σταθερή και προοδεύουσα. Είναι ζωτικής σημασίας οι κάτοικοι των Δυτικών Βαλκανίων να γνωρίζουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην Ευρώπη και την αλληλεγγύη της» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη συνάντηση.

Ενδεικτική είναι επίσης και η δήλωση του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με τη μορφή σύστασης, ότι «η βουλγαρική προεδρία πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως δύο προτεραιότητες σχετικές με την απόδοση ασύλου -να εκτιμήσει καλύτερα την ανάγκη προστασίας και να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ».

Κρίσιμη θα είναι η τρέχουσα προεδρία και ως προς το Brexit, όπως δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, στην Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, λέγοντας ότι «η βουλγαρική προεδρία συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας. Στις 29 Ιανουαρίου, πρέπει να οριστεί η εντολή για διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς για την μεταβατική περίοδο και τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει κατευθύνσεις για τις μελλοντικές σχέσεις με τη χώρα».

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Βουλγαρία θα πρέπει να διατηρήσει την ενότητα μεταξύ των 27 κρατών-μελών, να διασφαλίζει τον συνεχή διάλογο μεταξύ τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και να φροντίσει να αποφύγει τυχόν παράλληλες ή τομεακές συζητήσεις».

Για έξι μήνες, η Βουλγαρία θα είναι στο τιμόνι για την εκτέλεση της ατζέντας της ΕΕ και «θα λειτουργήσει ως έντιμος μεσολαβητής, πολιτικός ηγέτης, εκπρόσωπος και συντονιστής» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της βουλγαρικής προεδρίας.

Κατά το τρέχον εξάμηνο, η προεδρία θα εστιάσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: το μέλλον της Ευρώπης και των νέων, τα Δυτικά Βαλκάνια, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο, «σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια, αλληλεγγύη και σταθερότητα. Ασφάλεια, γιατί η μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατία μας έχουν δείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Σταθερότητα, γιατί οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν ότι η ΕΕ φροντίζει για την ευημερία και την ευζωία τους. Αλληλεγγύη, γιατί τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες μπορούν να απαντήσουν μόνον με κοινές δράσεις, όχι σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο».

Αναλυτικά, οι προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας, όπως αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο, είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Παρά την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, των επενδύσεων και της απασχόλησης, υπάρχουν προκλήσεις, όπως το υψηλό χρέος και οι μικρές αυξήσεις μισθών τονίζει η βουλγαρική προεδρία. Είναι επίσης σημαντικό, τα κράτη να συμμετάσχουν στις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα αν αποτελούν μέλη της.Πρέπει ακόμη, σημειώνεται, να εργαστούμε για την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των διαφορών μεταξύ μας, κάτι που εγγυάται την επιτυχία του ευρωπαϊκού μοντέλου. Για τον λόγο αυτό, η προεδρία μας – αναφέρεται χαρακτηριστικά – θα μετάσχει εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πρέπει να επιδιώξουμε την ισορροπία μεταξύ των νέων κεφαλαίων και των ήδη υπαρχόντων, μεταξύ των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δωρεάν επιδοτήσεων, σημειώνεται στην ιστοσελίδα.

Δυτικά Βαλκάνια

Φιλοδοξία της βουλγαρικής προεδρίας είναι να διαμορφώσει ένα καθαρό σχέδιο δράσης για κάθε χώρα απ΄ αυτές, χωρίς να δημιουργήσουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Αυτός είναι ο δρόμος για διαρκή ειρήνη, ασφάλεια, και ευημερία στην περιοχή, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι, τονίζει η Σόφια, να παράσχουμε συνδεσιμότητα των χωρών των Δ. Βαλκανίων στις μεταφορές, την ενέργεια, την εκπαίδευση καιτην ψηφιακή οικονομία. Η Βουλγαρία θα προωθήσει τις ψηφιακές πολιτικές στην περιοχή, μέσω, για παράδειγμα, της σταδιακής μείωσης των τελών roaming και της αύξησης των δυνατοτήτων ευρυζωνικής διασύνδεσης στο ίντερνετ.

Ασφάλεια και σταθερότητα

Στις πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση χρειαζόμαστε συναίνεση και κοινές προσπάθειες αναφέρεται χαρακτηρστικά. Η βουλγαρική προεδρία θα εργαστεί για έντιμες και διαρκείς λύσεις στο θέμα του ασύλου, για ισορροπημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές, που στοχεύουν και στα αίτια του φαινομένου.

Όπως σημειώνεται: Χωρίς σταθερότητα και ασφάλεια δεν μπορούν να επιβιώσουν οι ευρωπαϊκές αξίες, γι΄ αυτό θα δώσουμε έμφασηστον έλεγχο των συνόρων, στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων σωμάτωνκαι στην πρόληψη. Είναι σημαντικό να εργαστούμε για αποτελεσματική, γρήγορη και δίκαιη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πρέπει να προωθηθεί η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού: οι τρεις προεδρίες αποβλέπουν σε μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, η οποία εστιάζει επίσης στον ρόλο της εκπαίδευσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και στον σεβασμό και τη διαφύλαξη των κοινών αξιών, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και του κράτους δικαίου.