Σε φάση αλλαγών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης διετίας, μπαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αναμένεται να αλλάξουν πέντε από τα επτά πρόσωπα που στελεχώνουν τα κορυφαία όργανά της.

Η φάση αυτή των αλλαγών αναμένεται να κορυφωθεί με την επιλογή του διάδοχου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Επικρατέστερος για τη θέση αυτή, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, φέρεται να είναι ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την επιλογή των υποψηφίων θα είναι η πολιτική, το φύλο, αλλά και οι ικανότητες, ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ελάχιστη επιρροή στις αλλαγές, αφού η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι το αποφασιστικό στοιχείο των επιλογών που θα γίνουν.

Πρώτη κίνηση θα είναι η επιλογή νέου αντιπροέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό αντιπρόεδρο Πορτογάλο Βίτορ Κονστάνσιο.

Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αποχωρήσει στα τέλη Οκτωβρίου 2019. Ωστόσο, παρότι ο Βάιντμαν θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει, η επιλογή ενός Γερμανού –σημειώνει το πρακτορείο –εμπεριέχει κινδύνους, αφού οι αγορές ενδέχεται να φοβηθούν από μια απότομη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ισπανική κυβέρνηση έπειτα από μια πενταετή απουσία από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι προτίθεται να προτείνει υποψήφιο που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Βίτορ Κονστάνσιο, φωτογραφίζοντας τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν υποψηφιότητες σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22 Ιανουαρίου και πιθανότατα θα καταλήξουν σε έναν ή περισσότερους υποψηφίους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθούν σε ακρόαση και σε μη δεσμευτική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώσουν τον διορισμό.

Η επιλογή του νέου αντιπροέδρου είναι μόνο η αρχή, καθώς θα ακολουθήσουν οι αντικαταστάσεις του Μάριο Ντράγκι, του Πέτερ Πρετ, του Μπενουά Κερέ αλλά και της Ντανιέλ Νουί.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται και έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν τη σκυτάλη στην ΕΚΤ, είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Η συμπατριώτισσά του Κριστίν Λαγκάρντ, που σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η αναπληρώτρια διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Σάρον Ντόνερι, είναι μεταξύ των γυναικών που φέρεται να διεκδικούν την κούρσα για την προεδρία ή μια έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ και ο ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν βρίσκεται ανάμεσα στους ενδεχόμενους υποψηφίους. Πάντως, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφασίζει με συναίνεση. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, οικονομικά δεδομένα, οικονομικές συνθήκες και μια καλή δόση ρεαλισμού θα καθορίσουν την πολιτική μετά τον Μάριο Ντράγκι», δήλωσε στο Bloomberg o Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος της UniCredit στο Μιλάνο.