Αντικρουόμενες απόψεις εμφανίζεται να διατυπώνουν οι αξιωματούχοι της Fed σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2018. Αυτό προκύπτει από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των αξιωματούχων της Fed βρέθηκαν οι φοροαπαλλαγές 1,5 τρισ. δολαρίων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος από τους Ρεπουμπλικανούς στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία oι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την τύχη του χαμηλού πληθωρισμού και είδαν τις πρόσφατες φορολογικές αλλαγές ως παροχή ώθησης στις καταναλωτικές δαπάνες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ. Στα πρακτικά της συνεδρίασης, πολλοί αξιωματούχοι της Fed «αναμένουν ότι οι προτεινόμενες ελαφρύνσεις των φόρων θα δώσουν κάποια ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες» και άλλοι ανέφεραν ότι οι  μεταβολές στους φόρους των επιχειρήσεων ενδέχεται να ενισχύσουν τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της τράπεζας προέβλεψαν εξαιρετικά χαμηλή ανεργία, κάτω από το επίπεδο του 4% το 2018 και το 2019, ενώ επισήμαναν κινδύνους οι οποίοι, εάν επαληθευθούν, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάγκη να γίνουν συντομότερα αυξήσεις στα επιτόκια, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά. Εντός του 2018 προβλέπουν τρεις αυξήσεις των επιτοκίων. Μάλιστα, αναλυτές σημειώνουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 αναμένεται να έρθει τον ερχόμενο Μάρτιο. Πάντως οι τιμές των μετοχών μεταβλήθηκαν ελάχιστα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών.

Την ίδια ώρα χθες, ράλι σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, σκαρφαλώνοντας κοντά σε υψηλό τριών ετών. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,26 δολ. φθάνοντας στα 61,63 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,9% κλείνοντας στα 67,84 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.