Η αναταραχή στο Ιράν βάζει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου, που σκαρφάλωσαν ξανά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών.

Το πετρέλαιο Brent στην αγορά του Λονδίνου χθες σκαρφάλωσε στα 68,2 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το Μάιο του 2015. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έφτασε τα 62,2 δολάρια το βαρέλι. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Ο μαύρος χρυσός κινείται επίσης ανοδικά λόγω της ισχυρής ανάπτυξης που καταγράφουν πλέον μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια. Κινείται επίσης ανοδικά λόγω της πολιτικής του ΟΠΕΚ να παράγει λιγότερες ποσότητες για να στηρίξει τις τιμές. Τις τιμές ακόμη επηρεάζει η κακοκαιρία στις ΗΠΑ όπου έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για ενέργεια.

Το ισχυρό αυτό ράλι των τιμών ευνοεί τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, είτε είναι μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Σαουδική Αραβία είτε όχι όπως η Ρωσία. Πλήττει όμως καίρια τα νοικοκυριά που πρέπει τώρα να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν αμόλυβδη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επίσης πλήττει και τις οικονομίες χωρών που βασίζονται στις εισαγωγές μαύρου χρυσού για να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών.

Οι αναταραχές στο Ιράν έχουν μπει στο μικροσκόπιο των διεθνών αγορών και αποτελούν αφορμή για κερδοσκοπικό παιχνίδι με τον μαύρο χρυσό όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι διαδηλώσεις στη χώρα πάντως δεν έχουν επηρεάσει τις υποδομές του Ιράν που σχετίζονται με την παραγωγή πετρελαίου. Επίσης οι εγκαταστάσεις δεν βρίσκονται μέσα σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα. Οι ταραχές αυτές όμως έχουν δημιουργήσει ανησυχία για τη συνέχεια, ιδιαίτερα στην περίπτωση που πάρουν μεγαλύτερη έκταση ή τη μορφή μαζικών απεργιών σε διάφορους κλάδους. Επίσης οι αγορές προεξοφλούν πιθανές νέες επιπτώσεις από τυχόν επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν που παράγει περίπου 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σχεδόν το 4% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή οι χώρες του ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και σε συνεργασία με τη Ρωσία εξακολουθούν να μην ανοίγουν εντελώς τις κάνουλες. Ο ΟΠΕΚ έχει αποφασίσει να διατηρήσει το πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου των μελών του όπως αυτό αποφασίστηκε πριν από έναν περίπου χρόνο.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι οι αμέσως επόμενες ημέρες είναι σημαντικές για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές οι οποίες έχουν ανέβει αισθητά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.