Με ταχείς ρυθμούς θέλει

η Γαλλία να προχωρήσει μέσα στη χρονιά σε ιδιωτικοποιήσεις αρκετών εταιρειών.

Στόχος του προέδρου Μανουέλ Μακρόν είναι να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα στα δημόσια ταμεία και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ενίσχυσης της ανάπτυξης σε οικονομία και απασχόληση.

Ο Μακρόν θέλει να συγκεντρώσει το επόμενο διάστημα από ιδιωτικοποιήσεις περίπου 10 δισ. ευρώ.

Το Παρίσι φαίνεται ότι αυτό το διάστημα εξετάζει τις επιλογές και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να πουληθεί μερίδιο στην εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Aeroports de Paris, όπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η ADP είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των αεροδρομίων του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί.

Το γαλλικό Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 50,6% της ADP. Η κεφαλαιοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, οπότε η πώληση του 50% μπορεί να αποφέρει περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Επίσης φέτος αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την πώληση της εταιρείας κοινής ωφέλειας Engie και της κρατικής εταιρείας Française des Jeux (FDJ) που δραστηριοποιείται στο στοίχημα.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕΡΙΔΙΑ. Το γαλλικό Δημόσιο έχει ήδη πουλήσει μερίδιο 4% στην Engie έναντι 1,5 δισ. ευρώ και πλέον η συμμετοχή του ανέρχεται σε 25,5%.

Εχει επίσης πουλήσει το 5% της Renault εισπράττοντας 1,2 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή του να διαμορφώνεται πλέον στο 15%.

Η FDJ εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Σε αυτήν το γαλλικό Δημόσιο ελέγχει το 72%. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Les Echos», το γαλλικό Δημόσιο αναμένεται να διατηρήσει στην εταιρεία αυτή περίπου το 30%. Στην εταιρεία ενέργειας Engie το γαλλικό Δημόσιο κατέχει το 24,1% αποτελώντας τον βασικό μέτοχο.

Η εταιρεία εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 36 δισ. ευρώ.

Για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει ο Μακρόν να πάρει το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο.

Αυτό όμως δεν αναμένεται ότι θα δυσκολέψει τον πρόεδρο της Γαλλίας. Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις μέσα στην άνοιξη.