Στο υπουργείο Οικονομικών το γνώριζαν από την αρχή. Είχαν φροντίσει να τους ενημερώσουν γι’ αυτό οι τράπεζες. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω e-banking που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι ήταν αδύνατον να εμφανιστούν στο σύστημα Taxis. Αυτό σημαίνει ότι δεν μετράνε ούτε στη φορολοταρία ούτε για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Για το αφορολόγητο όριο, όπως μας λένε, το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό αφού σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι το έχουν καλύψει με τις πληρωμές που πραγματοποίησαν με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Από τη στιγμή μάλιστα που υπολογίζονται σχεδόν όλα τα έξοδα του νοικοκυριού από τα σουπερμάρκετ μέχρι τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Για τη φορολοταρία όμως υπάρχει θέμα αφού μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι δεν υπολογίστηκε. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε λάθος του υπουργείου. Από τη μια υποχρέωσε τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να δηλώσουν στο Τaxisnet τον επαγγελματικό τους λογαριασμό για να παρακολουθεί τις εισπράξεις που έχουν από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά ξέχασε να τους ορίσει προθεσμία. Αποτέλεσμα; Ούτε οι μισοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό τους. Ετσι τώρα το υπουργείο τρέχει να διορθώσει την γκάφα. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα καθορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στην οποία πρέπει επαγγελματίες και επιχειρήσεις να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ του επαγγελματικού ή των επαγγελματικών τους λογαριασμών.

Μόλις δηλωθούν οι εν λόγω λογαριασμοί, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αυτόματα όλες τις τράπεζες με το σύνολο των ΙΒΑΝ των επαγγελματικών λογαριασμών. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλήρη διασταύρωση όλων των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχουν γίνει από πολίτες σε αυτούς τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και αυτόματα θα ενημερωθούν τα αρχεία των εφοριών για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Εξωδικαστικός με αργούς ρυθμούς

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχθεί και τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη των οποίων είναι έως 50.000 ευρώ. Ωστόσο στο μέτωπο του εξωδικαστικού των επιχειρήσεων περισσότερες από 14.406 έχουν ξεκινήσει την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο διάστημα των 20 εβδομάδων που έχει τεθεί σε λειτουργία. Από αυτές, 391 ολοκλήρωσαν την αίτησή τους, την υπέβαλαν οριστικά και μόνο έντεκα περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί, με άλλες 50 υποθέσεις να αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί έως το τέλος του Ιανουαρίου. Δεν θα έλεγα ότι το σύστημα έχει πάρει φωτιά…

Ο ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις

Περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ υπόσχεται η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Αν και δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του φετινού φόρου, δηλώνει ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις και μετά θα ακολουθήσει ο ΕΝΦΙΑ. «Θα υπάρχουν πιο πολλές δόσεις» ανέφερε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό. Από τη στιγμή που η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στο τέλος Ιουνίου, το πιθανότερο είναι τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ να εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου ώστε η πληρωμή του να ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου και να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019. Δηλαδή η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι αντί για πέντε δόσεις.

Ο πονοκέφαλος της υφυπουργού όμως δεν είναι αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ, αλλά οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου –όπως υποσχέθηκε στους δανειστές –και τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα…