Οι χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, στις οποίες και διοργανώνονταν ετησίως δεκάδες εκπαιδευτικές εκδρομές, για τους έλληνες μαθητές αποτελούν πλέον παρελθόν. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε και «διέταξε» ότι οι προορισμοί των μαθητών είναι πλέον συγκεκριμένοι. Και ελέγχονται κεντρικά! Ωστόσο, παρότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό περιορίζονται ασφυκτικά, οι εκδρομές διασκέδασης (οι λεγόμενες πενθήμερες εκδρομές) σχολείων σε χώρες εκτός της Ελλάδας, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Παιδείας, επιτρέπονται κανονικά.
Αποκλείονται έτσι με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας –που θέτει ως προϋπόθεση την επίσκεψη μόνο σε χώρα όπου υπάρχει ελληνικό σχολείο –χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία όπου οι μαθητές πήγαιναν ετησίως για να μελετήσουν σε διεθνή επιστημονική συνάντηση το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Επίσης αποκλείεται το Αουσβιτς της Πολωνίας, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ελληνικό σχολείο!
Αρκετά ελληνικά σχολεία ωστόσο έχει η Γερμανία, την οποία, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προτείνει ως κεντρικό εκπαιδευτικό προορισμό στην Ευρώπη.
Οι έλληνες μαθητές μπορούν επίσης να επισκεφθούν χωρίς άλλη προϋπόθεση μόνο τις χώρες όπου υπάρχουν ελληνικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή Ισραήλ, Αιθιοπία, Κονγκό, Σουδάν, Γερμανία, Αίγυπτο (Κάιρο), Βρετανία (Λονδίνο) και Ρουμανία (Βουκουρέστι)…
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας παραδέχθηκε χθες ανοικτά τον δραστικό περιορισμό των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ως δικαιολογία το ότι πολλοί μαθητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους. «Ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών, κατηγορία που αφορά όλες τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας, είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού, η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών/τριών τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Ετσι, με τη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» και μια φιλοσοφία που πολλοί πλέον στην εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζουν ως ιδεοληπτική και συγκεντρωτική, ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε ότι αφού κάποιοι μαθητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδρομές, θα τις κόψει όλες…
Μόνη προϋπόθεση για να συμμετάσχουν πλέον τα λύκεια της Ελλάδας σε εκπαιδευτικές εκδρομές είναι να γίνονται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών και προγραμμάτων, αδελφοποίησης σχολικών μονάδων (μια διαδικασία γραφειοκρατικής τρέλας που μπορεί να διαρκέσει και πάνω από τρεις μήνες), εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Erasmus κ.τ.λ.), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις, και προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών)».
Μιλώντας ωστόσο στα «ΝΕΑ», εκπαιδευτικοί από κεντρικά σχολεία της χώρας ανέφεραν ότι «πέρυσι μια εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στοίχισε 200 ευρώ το άτομο, ενώ μια αντίστοιχη στη Βενετία όπου υπάρχει μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον 300 ευρώ. Ποια πιστεύετε ότι θα διαλέγαμε;».
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές κόβονται, αλλά όχι και οι εκδρομές απλής διασκέδασης, καθώς το υπουργείο Παιδείας αναφέρει επίσης ότι οι πενθήμερες εκδρομές της Γ’ Τάξης του Λυκείου δεν απαγορεύονται αλλά επιτρέπονται κανονικά στο εξωτερικό.
«Οι εκδρομές πρέπει να είναι ελεύθερες και το κράτος να δείξει εμπιστοσύνη στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των παιδιών» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης. «Το πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας μαθητών είναι γνωστό, δεν λύνεται όμως με απαγόρευση εκδρομών στο εξωτερικό» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. «Οφείλει η ηγεσία να βρει κονδύλια για να ενισχύσουν μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν, αντί να κόβει τις εκδρομές» συνεχίζει.
Εκοψαν και την Κωνσταντινούπολη!
Στη βιασύνη του να κόψει τις εκπαιδευτικές εκδρομές των λυκείων σε χώρες του εξωτερικού, το υπουργείο Παιδείας εξαίρεσε από τους εκπαιδευτικούς προορισμούς των μαθητών και τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των οποίων το Ζωγράφειο Λύκειο! Από το σχολείο αυτό αποφοίτησε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ διοργανώνεται ετησίως και ένα μεγάλο συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 300 μαθητές από την Ελλάδα.
Μάλιστα, μεγάλο ιδιωτικό σχολείο που έστειλε πρόσφατα τα χαρτιά του στο υπουργείο Παιδείας για έγκριση ώστε να διοργανώσει εκδρομή στο Ζωγράφειο, διαπίστωσε ότι το υπουργείο Παιδείας τού τα γύρισε πίσω γιατί δεν προβλέπεται στη «λίστα» των επιτρεπόμενων εκδρομών…