Ενας 54χρονος εργαζόμενος στον Δήμο Αμφίπολης τραυματίστηκε χθες θανάσιμα, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσε με συνάδελφό του έπεσε σε φρεάτιο βάθους τεσσάρων μέτρων στο χωριό Κρηνίδα Σερρών. Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Μόλις τη δεύτερη μέρα του νέου έτους, ακόμη ένας δημοτικός υπάλληλος, αυτή τη φορά στον Δήμο Λυκόβρυσης –Πεύκης, έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε στις 23 Οκτωβρίου, όταν το απορριμματοφόρο που οδηγούσε ανατράπηκε στην Αττική Οδό. Οι δύο άτυχοι υπάλληλοι είναι οι τελευταίοι σε μια μακρά λίστα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), τα τελευταία περίπου τριάμισι χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 37 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Το 2017 ήταν η χρονιά που σημειώθηκαν τα περισσότερα, με 12 εργαζομένους να χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τα τέλη του 2017 η ΠΟΕ – ΟΤΑ κατέγραψε και 42 σοβαρά εργατικά ατυχήματα: πτώσεις από απορριμματοφόρα, τραυματισμοί στο κεφάλι, ακρωτηριασμοί. Κι όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές, πολλοί από αυτούς μετά τα ατυχήματα δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά τους, κάποιοι, δε, έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες.
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας, τα περισσότερα θύματα είναι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και στις εργατοτεχνικές υπηρεσίες. «Πρόκειται για εργαζομένους –είτε μόνιμους είτε συμβασιούχους –που βρίσκονται νυχθημερόν έξω, στους δρόμους, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με χιόνια, βροχές και καύσωνες».
ΕΠΑΘΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, μία 62χρονη μόνιμη υπάλληλος στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου έπαθε έμφραγμα την ώρα της βάρδιάς της κι ενώ ακολουθούσε το απορριμματοφόρο. Μάλιστα, τις ημέρες εκείνες ο υδράργυρος είχε χτυπήσει κόκκινο, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ η άτυχη μητέρα τεσσάρων παιδιών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε κάνει μέσα σε ένα 24ωρο ήδη δύο βάρδιες.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τράκα, η βασική αιτία που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στα θανατηφόρα ατυχήματα δημοτικών υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι δεν γίνονται έλεγχοι στους δήμους. «Εχουμε επανειλημμένως απευθυνθεί και στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να ελέγχονται οι δήμοι, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους τους. Οχι μόνο δεν γίνονται έλεγχοι από κάποιον κεντρικό φορέα, αλλά και οι δήμοι που δεν τηρούν τον νόμο δεν υφίστανται κυρώσεις». Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν είδη ατομικής προστασίας, όπως κράνη, γιλέκα, γάντια, μπότες, απαραίτητα για τη δουλειά τους, τα οποία είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι να παρέχουν. «Ο νόμος δεν είναι α λα καρτ. Πρέπει όλοι να τον τηρούν» σημειώνει ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ και προσθέτει πως οι υπάλληλοι στην καθαριότητα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να τους στοιχίσει τη ζωή.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. «Αρκετά από τα οχήματα –είτε είναι απορριμματοφόρα είτε αυτοκίνητα των δήμων –έχουν να επισκευαστούν χρόνια, είναι ακατάλληλα όχι μόνο για οδηγούς και εργαζομένους, αλλά και για όσους κινούνται στους δρόμους, ενώ κάποιοι δήμοι τα έχουν εγκαταλείψει εντελώς. Σε αυτά τα οχήματα πρέπει να επιβιβάζονται καθημερινά οι υπάλληλοι με κίνδυνο της ζωής τους». Πάντως, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ παραδέχεται πως η μείωση των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει αρνητικά στην πρόληψη των ατυχημάτων.
Από τα στοιχεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ φαίνεται ότι τα περισσότερα θύματα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Οπως εξηγούν τα μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων, οι δήμοι δεν κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση –και ιατρική –προκειμένου να ελέγξουν ποιος είναι κατάλληλος για τη θέση και ποιος όχι, με αποτέλεσμα υπάλληλοι μεγάλης ηλικίας να βρίσκονται στους δρόμους, δουλεύοντας υπό πολύ σκληρές συνθήκες. «Παράλληλα, χαρακτηριστικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στους δήμους είναι και το γεγονός ότι αρκετούς από τους ανθρώπους που έρχονται στους δήμους για κοινωφελή εργασία –είτε μέσω ΟΑΕΔ είτε έπειτα από απόφαση δικαστηρίου για να αποφύγουν ενδεχόμενη φυλάκιση –τους βάζουν στα απορριμματοφόρα ή να κάνουν εργασίες για τις οποίες είναι ακατάλληλοι. Και δυστυχώς στη λίστα με τα θύματα έχουμε τέτοιες περιπτώσεις».
Τον περασμένο Οκτώβριο, 70χρονος άνδρας, ο οποίος έκανε κοινωφελή εργασία στον Δήμο Καλαμαριάς και εργαζόταν ως εργάτης Πρασίνου τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση φοίνικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας κούρευε δέντρο το οποίο βρισκόταν σε ιδιωτική μάνδρα, κάτι που, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, απαγορεύεται.
Πάντως, η ΠΟΕ – ΟΤΑ εδώ και περίπου πέντε μήνες έχει καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα εργατικά ατυχήματα «κι ακόμη περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη τα πορίσματα», λέει ο Νίκος Τράκας.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ. Από την πλευρά της, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή τον θάνατο του εργαζομένου στον Δήμο Λυκόβρυσης –Πεύκης τονίζει σε ανακοίνωσή της πως όλοι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση και ειδικά όσοι απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας «αξίζουν τον απεριόριστο σεβασμό μας για την ευσυνειδησία με την οποία επιτελούν τα καθήκοντά τους, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική ανάγκη πρωτίστως να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα εκεί όπου ανήκουν. Παράλληλα όμως απαιτείται η ενίσχυση με τη συμβολή και της πολιτείας, των όρων ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας αλλά και σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να προληφθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον».