Οι λύσεις – «μπαλώματα» στο ΕΣΥ φαίνεται να μην έχουν τέλος, εξ’ αιτίας των ελλείψεων τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο υλικό. Αυτή τη φορά η πρωτοφανής είδηση αφορά το νοσοκομείο Κέρκυρας, εκεί όπου ορίστηκε ως προσωρινός προϊστάμενος της Πνευμονολογικής κλινικής ένας καρδιολόγος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με σχετική καταγγελία η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας διαθέτει 31 κλίνες με 1.800 εισαγωγές ασθενών τον χρόνο «η πλειοψηφία των οποίων πάσχει από σοβαρά διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα, ενώ μεγάλη είναι η αναλογία των βαρέως πασχόντων ασθενών».

Η Κλινική επιπροσθέτως αντιμετωπίζει με τον υπόλοιπο τομέα 13.000 επείγοντα περιστατικά ετησίως, έχει εργαστήρια βρογχοσκοπήσεων και λειτουργικών εξετάσεων πνευμόνων, πραγματοποιεί τρεις φορές την εβδομάδα εξωτερικά ιατρεία, αντιμετωπίζει ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα και εκπαιδεύει ειδικευόμενους για την πλήρη λήψη της ειδικότητας της πνευμονολογίας (σημειώνεται ότι είναι η μοναδική κλινική του Νοσοκομείου που έχει έγκριση για πλήρη εκπαίδευση ειδικευομένων).

Η Κλινική εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση. Δεν διακομίζει κανένα ασθενή με νοσήματα του πνεύμονα σε νοσοκομεία εκτός της Κέρκυρας.

Σύμφωνα όμως, με την σχετική καταγγελία που έφερε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συντονιστής διευθυντής επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017, λόγω συμπλήρωσης 42 ετών προϋπηρεσίας και συμπλήρωσης του 67ου έτους.

Όπως σημειώνεται δε, ο διοικητής μπορούσε να έχει προκηρύξει τη θέση έξι μήνες πριν την προγραμματισμένη συνταξιοδότηση, δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2017. Καθώς ωστόσο αυτό δεν έγινε, ο απερχόμενος Συντονιστής Διευθυντής είχε ζητήσει με υπηρεσιακό Υπόμνημα από τον Διοικητή να προκηρύξει κατεπειγόντως την θέση και συγχρόνως τον ενημέρωνε ότι προσφερόταν να παραμείνει προσωρινά μέχρι τον διορισμό του αντικαταστάτη του.

Η απάντηση του διοικητή ωστόσο, ήρθε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αιφνιδιάζοντας τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και την ΠΟΕΔΗΝ. Και αυτό διότι όρισε έναν καρδιολόγο ως προσωρινό προϊστάμενο της Πνευμονολογικής κλινικής.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η απόφαση είναι αντίθετη με τον νόμο 2889/2001, στον οποίο ορίζεται ότι «σε κάθε τμήμα προΐσταται γιατρός αντίστοιχης ειδικότητας».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «είναι αντίθετη με την ιατρική δεοντολογία και τους κανόνες που ισχύουν για την άσκηση των ιατρικών ειδικοτήτων τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς».