Θερμό προμηνύεται και το 2018 για τις σχέσεις ανάμεσα στην Αριστοτέλους και τους συνδικαλιστές στον χώρο της Υγείας. Πίσω από πρωτοφανή περιστατικά –όπως αυτό στο νοσοκομείο Λαμίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν συνοδός ασθενούς απείλησε με όπλο το προσωπικό –οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δείχνουν τις ελλείψεις ως αιτία (και) των περιστατικών βίας.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) διαπιστώνει… κενά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς –όπως υποστηρίζει –αντί να ενδυναμώνει το προσωπικό των νοσοκομείων που υπερβαίνει τις δυνατότητές του, το στοχοποιεί.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει πει κατά καιρούς ότι το προσωπικό των νοσοκομείων αποτελεί πλοκάμια του παρακράτους, ότι τα παίρνουν, ότι πλέκουν, και άλλες απαξιωτικές εκφράσεις. Τέτοιες δηλώσεις καλλιεργούν παραβατικές συμπεριφορές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένας νεαρός άνδρας που συνόδευε τον πατέρα του, ο οποίος έπρεπε να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, έβγαλε όπλο και απείλησε το υγειονομικό προσωπικό του Τμήματος Αξονικής Τομογραφίας στο νοσοκομείο Λαμίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, την αντίδραση του νεαρού φαίνεται να προκάλεσε το γεγονός ότι ο πατέρας του υπέφερε λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. Υπό την απειλή όπλου ο άνδρας ζήτησε από το προσωπικό να αφήσει ήσυχο τον πατέρα του και έπειτα τράπηκε σε φυγή.

Λίγες ημέρες πριν, γιατρός του νοσοκομείου της Νάουσας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού εντός του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα. Ο θύτης ήταν άνδρας αλβανικής καταγωγής, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά είχαν επισκεφθεί την Παιδιατρική Κλινική.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, η διοίκηση του νοσοκομείου Νάουσας κατέθεσε μήνυση κατά του δράση, ωστόσο οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εκφράζουν έντονο προβληματισμό καθώς διαπιστώνουν αύξηση αντίστοιχων κρουσμάτων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Οπως άλλωστε υπενθυμίζει η ΠΟΕΔΗΝ στην ίδια ανακοίνωση, το νοσηλευτικό ίδρυμα της Λαμίας ήταν ένα εκ των νοσοκομείων από τα οποία είχαν κλαπεί ιατρικά μηχανήματα τον περασμένο Μάιο. Τότε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση είχε δεσμευθεί ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας.

ΜΟΝΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Στους μήνες που μεσολάβησαν έως και σήμερα η Ομοσπονδία διαπιστώνει απουσία βούλησης καθώς δεν ελήφθησαν –παρά τις υποσχέσεις –τα απαραίτητα μέτρα. «Οι κάμερες ασφαλείας στους χώρους είναι ελλιπέστατες, όπως επίσης και το προσωπικό ασφαλείας. Ενα τεράστιο νοσοκομείο στοχοποιημένο φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι με 13 άτομα», διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται δε ότι ο περιβάλλων χώρος του νοσοκομείου Λαμίας (δυναμικότητας 333 κλινών) έχει επιφάνεια περίπου 45.000 τ.μ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φύλαξή του. Επιπλέον, το ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα μετρά σημαντικά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς προσφέρει υπηρεσίες υγείας με μόλις το 61% του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Νάουσας, όπως αποκάλυψε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας. «Είναι αδιανόητο το προσωπικό των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων να γίνεται αποδέκτης λεκτικών ή και σωματικών επιθέσεων σε κάποιες περιπτώσεις, τη στιγμή που αγωνίζεται νυχθημερόν κάτω από αντίξοες συνθήκες (έλλειψη προσωπικού – υλικοτεχνικών υποδομών) για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στον ασθενή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

Μάλιστα, υπό τις συνθήκες αυτές, το Συμβούλιο καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει «με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα της 24ωρης φύλαξης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, διαθέτοντας τα ανάλογα κονδύλια που απαιτούνται».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ – ΣΟΚ

Αποθήκες ασθενών Δαφνί και Δρομοκαΐτειο

Η ελλειμματική φύλαξη αποτελεί πρόβλημα (δυστυχώς όχι το μοναδικό) στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο. Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί όπως και στο Δαφνί παραπέμπουν σε… αποθήκες ασθενών.

Η φωτογραφία που έφερε στο φως χτες η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπου φαίνεται ασθενής να είναι δεμένος στο κρεβάτι του κατά την προχθεσινή γενική εφημερία του Δρομοκαΐτειου, αποδεικνύει ότι οι καθηλώσεις – δηλαδή, το δέσιμο των ασθενών με ιμάντες – δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι οι εκπτώσεις στην φροντίδα ασθενών είναι απόρροια των κενών στο προσωπικό. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σε κάθε εφημερία εκτιμάται πως καθηλώνονται τουλάχιστον δέκα ασθενείς. «Η καθήλωση είναι μια πράξη που επιτρέπεται από το πρωτόκολλο, αρκεί να γίνεται για ιατρικούς λόγους και ο χρόνος να είναι περιορισμένος. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι στην πραγματικότητα καταφεύγουμε αναγκαστικά στη μέθοδο αυτή καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος εργαζομένων στο Δρομοκαίτειο Μιχάλης Γιαννάκος. Θλίψη δε προκαλεί η παραδοχή ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν δεμένοι έως και δύο ημέρες (με διαλείμματα εντός του 24ώρου).

ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ. Τα δεδομένα που παραθέτει ο Σύλλογος εργαζομένων μπορεί να μην ικανοποιούν το αίτημα για αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών, δίνουν ωστόσο μία εξήγηση για τις μαύρες σελίδες της ψυχιατρικής νοσηλείας. Στα τμήματα όπου νοσηλεύονται 35-40 ασθενείς (μεταξύ των οποίων άτομα επικίνδυνα, ασθενείς διεγερτικοί, τοξικομανείς κτλ.) αναλογεί μόλις μία νοσηλεύτρια – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αναλυτικότερα, σε 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόλις 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων – με τον ιατρικό και τον νοσηλευτικό τομέα να αιμορραγούν εξαιτίας των κενών – ενώ παράλληλα δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Γιαννάκος. Μαύρη σελίδα αποτελεί και το γεγονός ότι «σε κάθε εφημερία πραγματοποιούνται τουλάχιστον 30-40 εισαγωγές. Από αυτές, οι 10 αφορούν κοινωνικά περιστατικά, π.χ. ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Επιπλέον, από τις 3.000 εισαγωγές που γίνονται σε ετήσια βάση, οι 2.000 αφορούν ακούσιες νοσηλείες».