Εξού και όπως όλα δείχνουν, “βαρεμένος” όπως ήταν από την ευωχία των ημερών και μη έχοντας προφανώς τι άλλο να συζητήσει με τη σύζυγό του αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, την ενημέρωσε για το (καλό) νέο –τις 12 δόσεις στις οφειλές προς το Δημόσιο. Εκείνη τώρα, πιεσμένη τρομερά από το άγχος δημοσιότητας που ως φαίνεται την έχει καταλάβει (έχοντας από τη μια πλευρά την κυρία Αχτσιόγλου και από την άλλη την κυρία Φωτίου, πώς να ανασάνει η γυναίκα), είπε να “τσιμπήσει” λίγα λεπτά δημοσιότητας επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες (τις δημοσίευσε χθες το «Εθνος»), και τώρα έχουμε τα ακόλουθα πιθανά ενδεχόμενα:
– τον ίδιο τον κύριο Παπαδημητρίου, που έτσι κι αλλιώς τον έφερναν σύντομα προς αναδόμηση οι πληροφορίες, να ακούει ήδη την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση να τρίζει βασανιστικά, ανοίγοντας
– τη σύζυγο κυρία Ράνια που δεν κρατάει μυστικό (και τη γλώσσα της) να βλέπει επίσης την πόρτα της εξόδου ορθάνοιχτη μπροστά της.
Κι όλα αυτά, διότι το κόλπο ήταν ωραία στημένο να το παρουσιάσει ο πρόεδρος Αλέξης ως μια ακόμη φιλεύσπλαγχνη και (απροκάλυπτα ψηφοθηρική) προσφορά στον βαρέως φορολογημένο ελληνικό λαό. Πλην όμως, έσπευσε να το “κάψει” η υπουργός Ουρανία (Ράνια είναι το εκλεπτυσμένο υποκοριστικό της) και αυτό προκάλεσε τα εξής:
– νεύρα πολλά στον πρόεδρο Αλέξη –εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για κάποιον που είναι υπουργός (παραμονές ανασχηματισμού κυρία μου, στέλνει κανείς γεμιστά ή μπακλαβάδες στο Μαξίμου, δεν τον φέρνει στα όριά του τον άλλον)
– οργή στον υπουργό Τσακαλώτο, ο οποίος αυτό δεν το είχε συμφωνήσει με την τρόικα και τώρα είναι υποχρεωμένος να απολογείται
– αντιδράσεις από την τρόικα, που σου λέει, δεν φτάνει που τους κλείσαμε όπως όπως την 3η αξιολόγηση χωρίς να έχουν ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, αρχίζουν πάλι το βιολί των εξαγγελιών χωρίς να μας ρωτάνε. Δεν έχουν τον Θεό τους.
…δεν είναι απαραίτητο
Υπενθυμίζεται για ιστορικούς κυρίως λόγους ότι η κυρία έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και εκεί έφερε ως ειλημμένη την απόφαση της κυβέρνησης για τις 12 δόσεις στις οφειλές προς το Δημόσιο, παρέχοντας μάλιστα αναλυτικές ώς και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, του είδους:
To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κάνει τη σχετική μελέτη η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο –το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι τα επιτελεία δεν καταλαβαίνουν ούτε από γιορτές ούτε από σχόλες: δουλεύουν ακατάπαυστα στην παραγωγή …ψηφοθηρικών παροχών!
Ανατριχίλα
Το άλλο που προκαλεί μια ανατριχίλα στα εσωτερικά του κυβερνώντος σχηματισμού είναι πληροφορία που κυκλοφόρησε χθες, σύμφωνα με την οποία στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές του επόμενου μήνα θα βρεθεί πάλι στα μέρη μας ο Ταγίπ Ερντογάν. Επισήμως θα έρθει ως επικεφαλής του κλιμακίου των τούρκων υπουργών για την τακτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, μια ιστορία που καθιερώθηκε επί Γιώργου (Παπανδρέου) αν δεν απατώμαι.
Στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μου τηλεφώνησε για να μάθει “τι είναι πάλι αυτό” –η νέα έλευση Ερντογάν. Επειτα από κάτι τηλεφωνήματα που έκανα τον ενημέρωσα ότι αφορά στη συμμετοχή του σε αυτή την τακτική σύνοδο, η οποία, δε, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Θέσεις και αντιθέσεις
Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, φίλος, γνώστης της κατάστασης στο εσωτερικό της ΝουΔού, με ενημέρωσε χθες το μεσημέρι ότι το Σκοπιανό θα κάνει άνω κάτω το κόμμα ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο τέλος. Αν δηλαδή προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας ή όχι. Κατά την πηγή μου αυτή, “θα δεις τι έχει να γίνει μόλις η ηγεσία μας εγκαταλείψει τη θέση της ότι πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εισηγηθεί τι προτείνει και μετά να τοποθετηθούμε εμείς”.
Και μου εξήγησε ότι “το σοβαρό πρόβλημα για μας θα ανακύψει όταν εξαναγκαστούμε να δηλώσουμε τι προτείνουμε εμείς ως παράταξη. Τώρα όσο δεν λέμε ποια είναι η δική μας θέση, καλά είμαστε”.
Πίεσα όπως είναι φυσικό να πληροφορηθώ ποια (θα) είναι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν υφίσταται κάποιου είδους αλλαγή σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για “μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό”. Δεν κατάφερα να (του) αποσπάσω λέξη επ’ αυτού.
Οι «γενναίοι του Βορρά»
… Να έχουν αλλάξει θέση. Ενημερώνω πάντως τον πρόεδρο Κυριάκο, και το κάνω δημοσίως προς άρση οπιασδήποτε παρεξηγήσεως, ότι πριν αποφασίσει οτιδήποτε, και ειδικά για την αλλαγή θέσης η οποία να διαφέρει από την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, καλόν είναι να ρίξει μια ματιά στο τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα όπου διάφοροι παράγοντες του κόμματος, βουλευτές και άλλοι, περιμένουν με το όπλο “παρά πόδα” αυτή τη θέση.
Τον ενημερώνω επίσης ότι ο παλιός του γνώριμος κύριος Ιβάν Σαββίδης επιδεικνύει μια αξιοπρόσεκτη “δραστηριότητα” επί του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, στο πλαίσιο της οποίας φέρεται να έχει επαφές με αριθμό προσωπικοτήτων της δεξιάς παράταξης ανηκουσών στην κατηγορία των “μακεδονομάχων”!
Περισσότερα δεν θα αναφέρω σήμερα, θα περιοριστώ σε αυτό που προανέφερα. Εκτιμώ όμως ότι αν ο πρόεδρος Κυριάκος δεν αποτιμήσει σωστά την κατάσταση και δεν πράξει εγκαίρως ό,τι πρέπει για να περιορίσει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του κυρίου Σαββίδη, ενδέχεται να βρεθεί εκείνος αντιμέτωπος με μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εξαιτίας της ονομασίας των Σκοπίων ο πρόεδρος Τσίπρας.
Και επειδή (του) έχει ξανασυμβεί αυτό το τελευταίο, τούτη τη φορά ας κάνει ό,τι μπορεί να το αποφύγει…